REVISTA PRESEI 11 – 16 DECEMBRIE

 

EUROSTAT: ROMANIA – AL DOILEA MARE PRODUCATOR DE NUCI DIN UNIUNEA EUROPEANA – Conform statisticilor Eurostat, tara noastra ocupa locul doi in topul celor mai mari producatori de nuci din Uniunea Europeana.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/index.php/agricultura/item/1213-eurostat-romania-al-doilea-mare-producator-de-nuci-din-uniunea-europeana

 

CIRCA 200.000 DE BULGARI LUCREAZĂ ÎN SECTORUL AGRICOL – Aproape 7 procente din populaţia activă a Bulgariei a fost angajată în sectorul agricol în ultimul an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2016.

Mai multe pe: https://www.agroinfo.ro/economic/circa-200-000-de-bulgari-lucreaza-in-sectorul-agricol

 

DOAR 30 MIL. EURO PENTRU SM 6.1 „SPRIJIN PENTRU INSTALAREA TINERILOR FERMIERI”, IN 2018 – In 2018, sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, una dintre masurile care s-au bucurat de cel mai mare succes in acest an, va avea la dispozitie fonduri de circa 30 milioane de euro, dupa cum a anuntat seful AFIR, Adrian Chesnoiu.

Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/doar-30-mil-euro-pentru-sm-6-1-sprijin-pentru-instalarea-tinerilor-fermieri-in-2018/

 

“AFIR ȘI-A DEPĂȘIT OBIECTIVUL PENTRU 2017 LA ABSORBȚIA DE FONDURI”, SPUNE DAEA – AFIR se numără printre puținele instituții din România care și-au depășit obiectivul pentru 2017 la absorbția de fonduri, după cum a anunțat ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, Petre Daea la conferința de prezentare a bilanțului pentru acest an.

Mai multe pe: https://agroteca.ro/afir-obiectivul-2017/

 

TARILE EUROPENE TREBUIE SA-SI REDUCA DEPENDENTA DE PESTICIDE, PENTRU UN VIITOR FARA PESTICIDE – Prin comunicatul adoptat astăzi, Comisia Europeana răspunde Inițiativei cetățenești europene (ICE) „Eliminati glifosatul și protejati oamenii și mediul împotriva pesticidelor toxice” și se angajează să prezinte o propunere legislativă în 2018, pentru a spori în continuare transparența și calitatea studiilor utilizate în evaluarea științifică a substanțelor.

Mai multe pe: https://www.agro-tv.ro/tarile-europene-trebuie-sa-si-reduca-dependenta-de-pesticide-pentru-un-viitor-fara-pesticide/

 

TVA REDUSĂ LA ÎNCĂ 8 TIPURI DE LUCRĂRI AGRICOLE (PROIECT) – Opt noi servicii prestate fermieirilor vor avea taxa pe valoare adăugată scăzută de la 19% la 9%, potrivit unui proiect de ordin de ministru care completează lista lucrărilor în agricultură care beneficiază de această facilitate fiscală.

Mai multe pe: http://www.startupcafe.ro/taxe/lucrari-agricole-tva-redus.htm

 

FERMIERII VÂRSTNICI, 31% ÎN TOTALUL POPULAŢIEI DIN AGRICULTURA UE – Reînnoirea generaţiilor ar trebui să devină o prioritate a unui nou cadru de politici în Uniunea Europeană, în condiţiile în care la ora actuală fermierii vârstnici, peste 65 de ani, deţin cea mai mare pondere din totalul populaţiei ocupate în agricultură în spaţiul comunitar, respectiv 31%, în timp ce tinerii sub 35 de ani ocupă doar 6 procente.

Mai multe pe: http://www.capital.ro/fermierii-varstnici-31-in-totalul-1.html

 

MAGIUNUL DIN PRUNE TOPOLOVENI A FOST DESEMNAT PRODUSUL ALIMENTAR AL ANULUI 2017 – Magiunul din prune Topoloveni, produs de Sonimpex Topoloveni, a fost desemnat „Produsul alimentar al anului 2017” in cadrul Galei Premiilor „Super-Ferma si Super-Hrana Romaniei”.

Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/dezvoltare-rurala/562-produse-traditionale/20522-magiunul-din-prune-topoloveni-a-fost-desemnat-produsul-alimentar-al-anului-2017.html

 

LADOSI, APCPR: MULTI FERMIERI AU PRODUS IN PIERDERE – 2017 se incheie intr-o nota nu tocmai optimista pentru crescatorii de porci. Multi au inregistrat pierderi, iar anul care vine, totul depinde de cererea de carne din Asia, de nivelul supraproductiei din Europa si de evolutia raspandirii pestei porcine africane. 

Mai multe pe: http://www.industriacarnii.ro/stiri/top-stiri/4565-ladosi-apcpr-multi-fermieri-au-produs-in-pierdere

 

”IUBESC VINUL ROMÂNESC – VIN DE CRĂCIUN” – Salonul de vinuri VINTEST București ”IUBESC VINUL ROMÂNESC – VIN DE CRĂCIUN” face parte din eforturile depuse în campania „Iubesc vinul românesc”, o campanie de informare și educare inițiată în 2014 de expertul degustator Lucia Pîrvu, VINVEST – salonul internațional de vinuri din Timișoara – și Asociația de Cultură și Promovare a Vinului VINVEST.

Mai multe pe: https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/4310-iubesc-vinul-romanesc-vin-de-craciun.html

 

PROIECTE BILATERALE ROMÂNIA–MOLDOVA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII ANIMALELOR AL SIGURANȚEI ALIMENTELOR – Închiderea oficială a două dintre proiectele bilaterale România–Republica Moldova, derulate între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale şi Mediului din Republica Moldova a avut loc la Chişinău, în data de 12 decembrie 2017.

Mai multe pe: http://www.meat-milk.ro/proiecte-bilaterale-romania-moldova-domeniul-sanatatii-animalelor-al-sigurantei-alimentelor/

 

RETAILUL ROMANESC IN 2018 – PRESIUNI ASUPRA MARGINII DE PROFIT INTR-O PIATA BAZATA PE PRET – In prezent piata romaneasca de retail este estimata la 40 miliarde Euro, cu patru mari jucatori, detinand o cota de 60%: Kaufland, Carrefour, Metro Cash&Carry si Auchan, arata un studiu al Euler Hermes Romania.

Mai multe pe: https://modernbuyer.ro/retailul-romanesc-in-2018-presiuni-asupra-marginii-de-profit-intr-o-piata-bazata-pe-pret/

 

EXPORTURILE ROMÂNIEI AU URCAT ÎN OCTOMBRIE CU 13,3%, IAR IMPORTURILE AU AVANSAT CU 16,7%. DEFICITUL COMERCIAL A CRESCUT CU 35,7%, LA 1,3 MILIARDE EURO – Exporturile de mărfuri româneşti au avansat în luna octombrie cu 13,3%, până la 5,76 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai multe pe: https://www.news.ro/economic/exporturile-romaniei-au-urcat-in-octombrie-cu-13-3-iar-importurile-au-avansat-cu-16-7-deficitul-comercial-a-crescut-cu-35-7-la-1-3-miliarde-euro-1922404511282017120917454416

 

COMISIA EUROPEANĂ VREA SĂ SIMPLIFICE ȘI SĂ MODERNIZEZE POLITICA AGRICOLĂ A UE – O serie de îmbunătățiri majore ale normelor agricole ale Uniunii Europene urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, acestea făcând parte dintr-un proces e simplificare și de modernizare a politicii agricole comune (PAC), informează Comisia Europeană.

Mai multe pe: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/comisia-europeana-vrea-sa-simplifice-si-sa-modernizeze-politica-agricola-a-ue-17475296

 

FERMIERII LAPAR SE PLÂNG DE CALITATEA SEMINȚELOR ȘI DE PREȚ. AISR ACȚIONEAZĂ ȘI COLABOREAZĂ CU O AGENȚIE DE DETECTIVI ÎN VEDEREA DESCOPERIRII MATERIALULUI SEMINCER CONTRAFĂCUT – Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, i-a luat în vizor pe distribuitorii de semințe din România (și, indirect, și pe reprezentanții producătorilor de material semincer) și i-a acuzat pe aceștia de dublu standard în ceea ce privește declarațiile din certificatele de calitate, pe de-o parte, și realitatea din teren, pe de altă parte, la doar câteva minute în urma discursului directorului executiv al Alianței Industriei Semințelor din România (AISR), Antonia Ivașcu, în cadrul căruia domnia sa a dezvăluit că a angajat o agenție de detectivi particulari pentru a depista falsurile din sector.

Mai multe pe: https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/cultura-mare/item/2981-fermierii-lapar-se-plang-de-calitatea-semintelor-si-de-pret-aisr-actioneaza-si-colaboreaza-cu-o-agentie-de-detectivi-in-vederea-descoperirii-materialului-semincer-contrafacut.html

 

TOT MAI MULTI FERMIERI AFECTATI DE POLITICILE COMERCIALE NELOIALE – Conform unei dezbateri publice o majoritate puternica de persoane sustine initiativa Uniunii Europene de a stopa practicile comerciale neloiale din lantul alimentar si de a asigura o concurenta loiala pentru toti fermierii.

Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/tot-mai-multi-fermieri-afectati-de-politicile-comerciale-neloiale-48903.html

 

ROMÂNIA DETRONEAZĂ FRANŢA LA PRODUCŢIA DE PORUMB PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE – România a obţinut anul acesta o producţie record de 14,5 mil. tone de porumb, o recoltă care a plasat România pe locul întâi în topul celor mai mari producători de porumb din UE, potrivit datelor Eurostat.

Mai multe pe: http://www.zf.ro/companii/romania-detroneaza-franta-la-productia-de-porumb-pentru-prima-data-in-istorie-16857439

 

Daca doriti sa primiti regulat informari de la noi, va invitam sa va abonati la newsletter. Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

 

2017-12-18T07:15:47+00:00