PRESA AGRI SAPTAMANA 25-29.09.2017

PRIN PORTURILE DE LA MAREA NEAGRA TRANZITEAZA 20% DIN PRODUCTIA MONDIALA DE CEREALE – Datorita productiei foarte bune de cereale din Europa Centrala si de Est si a recordului istoric a recoltei de grau care a facut din Rusia cel mai mare exportator global de grau, intreaga regiune a Marii Negre a devenit numarul unu la nivel global la exporturile de cereale, cu 20% din productia globala.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/…/1007-prin-porturile-de-la-marea-ne…

MINISTRUL AGRICULTURII VREA 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU FERMIERI! – ȚINTA PENTRU BANII EUROPENI! Fondurile europene pe care estimăm că le vom accesa în acest an pe dezvoltare rurală se ridică la 1,4 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decât anul trecut, a declarat, marţi, ministrul agriculturii, Petre Daea, la simpozionul organizat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) cu ocazia împlinirii a 17 de la înfiinţare.
Mai multe pe: https://www.agroinfo.ro/…/ministrul-agriculturii-vrea-1-4-m…

FIRME SCUTITE DE TOATE IMPOZITELE! – O premieră în economia românească! Scutire completă de impozite pentru societățile comerciale care îndeplinesc o condiție obligatorie, mai exact care angajează tineri în agricultură!
Mai multe pe: http://agrointel.ro/86354/firme-scutite-de-toate-impozitele/

CELE MAI IMPORTANTE MODIFICARI ALE PNDR: REACTIVAREA MASURII 14 – BUNASTAREA ANIMALELOR SI INTRODUCEREA SUBMASURII 17.1 – Contributii la primele de asigurare – Saptamana aceasata a avut loc, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene – Directia generala pentru agricultura, a VI-a intalnire a Comitetului de monitorizare pentru PNDR 2014-2020, organizata de Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.
Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/2017/09/

LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR, UN ACT NORMATIV PASAT DE LA UN MINISTRU LA ALTUL – Străinii au ajuns să deţină în România peste 40% din terenuri, potrivit unor date din piaţă – există surse care vorbesc şi de 70%-, iar autorităţile române nu fac nimic să întrerupă acest fenomen, se plâng fermierii români nemulţumiţi de faptul că nu sunt sprijiniţi de stat în vederea achiziţiei de terenuri.
Mai multe pe: https://agroteca.ro/legea-vanzarii-terenurilor-un-act-norm…/

LEGEA PENTRU DIMINUAREA RISIPEI ALIMENTARE, SUSPENDATĂ DE SENAT – Plenul Senatului a adoptat, marți, cu 41 de voturi ”pentru”, 4 abțineri și 34 de voturi ”împotrivă”, proiectul de aprobare a Ordonanței de urgență pentru suspendarea Legii privind diminuarea risipei alimentare.
Mai multe pe: https://www.agro-tv.ro/legea-pentru-diminuarea-risipei-ali…/

AFIR A ORGANIZAT PRIMA EDIȚIE A SIMPOZIONULUI NAȚIONAL „DEZVOLTAREA DURABILĂ A MEDIULUI RURAL” – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a organizat Simpozionul Național „Dezvoltarea durabilă a mediului rural”, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Bragadiru din București, în data de 26 septembrie 2017.
Mai multe pe: http://www.businessagricol.ro/?p=6897

VIŞAN (MADR): CELE MAI MARI PRODUCȚII DE GRÂU, RAPIŢĂ, MAZĂRE ŞI ORZ DIN ISTORIA ŢĂRII – Producţiile de grâu, rapiţă, mazăre şi orz obţinute în acest an sunt cele mai mari din istoria ţării, a afirmat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Mihai Vişan, la conferinţă PRIA Agriculture.
Mai multe pe: http://www.capital.ro/visan-madr-cele-mai-mari-productii.ht…

PRODUCATORII DE CARTOFI DIN EUROPA DE NORD-VEST ANTICIPEAZA O RECOLTA BOGATA – Producatorii de cartofi din Europa de Nord-Vest (NEPG) estimeaza, pentru 2017, o productia totala de 27,9 milioane de tone cartofi.
Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/…/20324-producatorii-d…

MADR: 6,8 MILIOANE DE LEI PENTRU CONSILIEREA A 3.000 DE FERMIERI – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a demarat o licitatie deschisa prin care vrea sa achizitioneze, cu o suma estimata la peste 6,8 milioane de lei, servicii pentru consilierea fermierilor din fermele mici, potrivit unui anunt publicat de SEAP.
Mai multe pe: http://www.industriacarnii.ro/…/4355-madr-68-milioane-de-le…

SESIUNEA DE PRIMIRE A PROIECTELOR PENTRU PROCESAREA PRODUSELOR AGRICOLE ȘI POMICOLE FINANȚATE PRIN PNDR 2020 SE PRELUNGEȘTE – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță prelungirea până la 31 octombrie 2017 a sesiunii de primire a proiectelor de investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole și pomicole finanțate prin submăsurile 4.2 și 4.2a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Mai multe pe: https://www.lumeasatului.ro/…/4143-sesiunea-de-primire-a-pr…

UE VA INTRODUCE POSTUL DE OFIȚER DE SIGURANȚĂ ALIMENTARĂ ÎN FIECARE STAT MEMBRU – Responsabili ai statelor membre ale Uniunii Europene și Comisia pentru Protecția Consumatorilor, reuniți la Bruxelles, au convenit asupra unei serii de măsuri de consolidare a acțiunilor ca urmare a scandalului de fipronil, inclusiv crearea unui post de Ofițer de Siguranță alimentară, în fiecare stat membru.
Mai multe pe: http://www.meat-milk.ro/ue-va-introduce-postul-de-ofiter-d…/

GUVERNUL VA APROBA IN NOIEMBRIE PLANUL NATIONAL DE GESTIONARE A DESEURILOR (PNGD) – Guvernul va aproba la mijlocul lunii noiembrie Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD), altfel Romania risca sa plateasca penalitati foarte mari de intarziere aplicate de Comisia Europeana, informeaza Agentia Nationala de Presa AGERPRES.
Mai multe pe: https://modernbuyer.ro/guvernul-va-aproba-in-noiembrie-pla…/

SECRETAR DE STAT: SUPRAFAŢA DE TEREN AGRICOL IRIGAT A AJUNS ANUL ACESTA LA 600.000 DE HA, DE LA 200.000 HA ANUL TRECUT – Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Floricel Dima, a declarat, vineri, la Galaţi, că dacă anul trecut suprafaţa de teren agricol irigat a fost de 200.000 de ha, anul acesta, prin acordarea gratuită a apei, s-a ajuns la 600.000 de teren agricol irigat, fără să se atingă însă obiectivul de 1 milion de hectare rigate, motiv pentru care în cadrul submăsurii 4.3, privind irigaţiile, a fost introdusă de curând o nouă condiţie, astfel încât minim 30% din valoarea proiectelor să poată fi alocată pentru achiziţia de instalaţii de irigat.
Mai multe pe: https://www.news.ro/…/secretar-de-stat-suprafata-de-teren-a…

NOI REGLEMENTĂRI PRIVIND TRANSPORTUL RUTIER DE LEGUME ȘI FRUCTE. CONFISCAREA PRODUSELOR AR PUTEA FI ELIMINATĂ – Guvernul își propune să clarifice sau chiar să elimine prevederile privind confiscarea produselor agricole vegetale al căror transport nu respectă legislația, dar să impună și noi obligații transportatorilor din domeniu.
Mai multe pe: https://www.profit.ro/…/noi-reglementari-privind-transportu…

STAŢIUNEA POMICOLĂ BISTRIŢA. WORKSHOP DESPRE VALORIFICAREA FRUCTELOR – Sub egida MADR, ASAS şi a Societăţii Române a Horticultorilor, consiliile ştiinţifice ale Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole – HORTING şi Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa au organizat în 21 septembrie a.c., workshop-ul „Valorificarea fructelor de arbuşti fructiferi – pregătirea campaniei de depozitare fructe seminţoase – 2017”.
Mai multe pe: https://www.revista-ferma.ro/…/statiunea-pomicola-bistrita-…

SURSE – 20.000 DE TONE DE GRÂU ROMÂNESC DIN CARGOUL DE 63.000 DE TONE BLOCAT DE EGIPT, DESCĂRCATE – Aproape o treime din grâul blocat de inspectorii de carantină agricolă din Egipt pentru conținutul de semințe de mac au fost descărcate înainte de sortare, potrivit unei declarații făcute pentru Reuters de către o sursă care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Mai multe pe: https://www.revistafermierului.ro/…/2860-surse-20-000-de-to…

MADR: NOI MODIFICARI PRIVIND FOLOSIREA MENTIUNII DE PRODUS MONTAN – Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site un proiect de lege privind modificarea Anexei la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 52 /2017 privind aprobarea procedurii de verificare a conformitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative “produs montan” si de verificare a respectarii legislatiei europene si nationale de catre operatorii economici care au obtinut dreptul de utilizare a respectivei mentiuni.
Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/madr-noi-modificari-privind-fo…

Daca doriti sa primiti regulat informari de la noi, va invitam sa va abonati la newsletter.

Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

2017-10-02T15:15:14+00:00