SUBIECTELE PRESEI AGRICOLE IN SAPTAMANA 2 – 8 OCTOMBRIE 2017

AGRICULTURA BIO, RĂDĂCINI TOT MAI PUTERNICE ÎN EUROPA – n toată lumea, în special în Occident, agricultura bio i-a cucerit definitiv pe consumatori. În special în ultimii ani segmentul bio al agriculturii europene trece printr-o perioadă favorabilă, beneficiind de cererea crescută pentru alimente sănătoase, informează presa internațională.

Mai multe pe: http://www.agro-business.ro/agricultura-bio-radacini-tot-mai-puternice-in-europa/2017/10/05/

DISPĂRUȚI DIN PIAȚĂ DUPĂ NUMAI TREI LUNI. ROMÂNIA ȘI-A ACOPERIT 80% DIN PROGRAMUL DE EXPORT DE RAPIȚĂ ÎN PRIMELE TREI LUNI ALE SEZONULUI: 1.1 MILIOANE MT AU PLECAT LA EXPORT ÎN PERIOADA IULIE-SEPTEMBRIE  – Traderii de materii prime agricole prezenți în România au livrat deja clienților internaționali aproape 1,1 milioane MT de rapiță în perioada Iulie-Septembrie 2017, primele trei luni ale sezonului comercial curent.

Mai multe pe: http://agrofinanciar.ro/Romania-si-a-acoperit-80-din-programul-de-export-de-rapita-in-primele-trei-luni-ale-sezonului-1-1-milioane-MT-au-plecat-la-export-in-perioada-Iulie-Septembrie-n570.html

DEFICITUL BALANTEI COMERCIALE CU PRODUSE AGROALIMENTARE A DEPASIT UN MILIARD DE EURO LA 6 LUNI – Romania a importat produse agroalimentare de aproape 3,5 miliarde de euro in primul semestru din acest an, in crestere cu 17% fata de perioada similara din 2016, in timp ce exporturile au adus in tara cu 4,5% mai mult in perioada analizata, respectiv 2,432 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), transmite Agerpres.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/index.php/agricultura/item/1026-deficitul-balantei-comerciale-cu-produse-agroalimentare-a-depasit-un-miliard-de-euro-la-6-luni

OLANDA, CEL MAI MARE EXPORTATOR DE PRODUSE AGROALIMENTARE DIN UE – Deşi numără doar 17 milioane de locuitori, Olanda este cel mai important exporator european de produse agroalimentare, în timp ce Uniunea Europeană a depăşit din nou Statele Unite în ceea ce priveşte comerţul agroalimentar.

Mai multe pe: https://www.agroinfo.ro/economic/piata-agricola/olanda-cel-mai-mare-exportator-de-produse-agroalimentare-din-ue

FONDURI UE PENTRU FERMIERI: SCHIMBARE PENTRU SEMNAREA CONTRACTELOR DE FINANȚARE! – Schimbare importantă pentru fermierii care cer bani europeni! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a fost modificat Manualul de procedură pentru evaluarea și selectarea cererilor de finanțare depuse de către solicitanți pentru a obține fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Mai multe pe: http://agrointel.ro/87009/fonduri-ue-pentru-fermieri-schimbare-pentru-semnarea-contractelor-de-finantare/

„ZIUA NATIONALA A PRODUSELOR AGROALIMENTARE ROMANESTI”, PE 10 OCTOMBRIE, IN PARCUL HERASTRAU – Anul acesta se va sarbatori pentru prima data pe 10 octombrie „Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti”, ca urmare a adoptarii Legii nr. 168/2017 de catre Parlamentul Romaniei. In cadrul acestei campanii se urmareste promovarea produselor obtinute pe teritoriul Romaniei din materii prime de baza provenite de la producatori romani.

Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/ziua-nationala-a-produselor-agroalimentare-romanesti-pe-10-octombrie-in-parcul-herastrau/#more-9475

UN NOU PREȘEDINTE LA FGCR, O INSTITUȚIE INTRATĂ ÎN ANONIMAT DE CÂȚIVA ANI – Alina Mihaela Toma (angajată a Ministerului de Finanţe) a fost numită, începând cu data de 1 octombrie în funcția de președinte al Fondului de Garantare a Creditului Rural – IFN S.A., în locul Veronicăi Toncea.

Mai multe pe: https://agroteca.ro/un-nou-presedinte-la-fgcr/

GUVERNUL INTERZICE PUNGILE DE PLASTIC. AFLĂ MAI MULTE! – Pungile de transport din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise atât la introducerea pe piața națională, cât și la comercializare.

Mai multe pe: https://www.agro-tv.ro/guvernul-interzice-pungile-de-plastic-afla-mai-multe/

ALIANȚA INDUSTRIEI SEMINȚELOR DIN ROMÂNIA, ÎN SPRIJINUL FERMIERILOR – Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) are ca misiune principală promovarea și susținerea utilizării semințelor certificate de către agricultori, în scopul creșterii producției agricole în România.

Mai multe pe: http://www.businessagricol.ro/?p=6958

CORNEL ȘTEFAN (MADR), CONFERINȚA CAPITAL: EXISTĂ PLĂȚI EFECTUATE 1,89 MILIARDE EURO ȘI UN GRAD ABSORBȚIE 25,6% – Cornel Ștefan, directorul Direcției Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală și Infrastructura Rurală (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Dezvoltare Rurală – AM PNDR), în cadrul conferinței „Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară”, a anunțat că prin PNDR 2014-2020, România beneficiază de 8,13 miliarde euro, la care se adaugă 1,34 miliarde euro din bugetul național.

Mai multe pe: http://www.capital.ro/cornel-stefan-madr-conferinta-capital-exista-plati-efectuare-1.html

4 OCTOMBRIE – ZIUA INTERNATIONALA A ANIMALELOR – Pe data de 4 octombrie, in fiecare an, sarbatorim Ziua Internationala a Animalelor (World Animal Day), proclamata astfel, in 1931, de catre Organizatia Internationala pentru Protectia Animalelor, cu prilejul unei conventii a ecologistilor, care a avut loc la Florenta.

Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/animale/20351-4-octombrie-ziua-internationala-a-animalelor.html

PARTENERIAT INTRE PRO AGRO SI ASOCIATIA OAMENILOR DE AFACERI MOLDOVENI – Federatia Nationala PRO AGRO si Asociatia Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni – A.O.A.M. au incheia un protocol de colaborare.

Mai multe pe: http://www.industriacarnii.ro/stiri/top-stiri/4359-parteneriat-intre-pro-agro-si-asociatia-oamenilor-de-afaceri-moldoveni-

HOTARELE, „PATRIA“ CĂPȘUNELOR ROMÂNEȘTI – Care este primul nume care vă vine în minte când auziți această titulatură, „patria căpșunelor“? Spania, cel mai probabil. Îmi închipui, așadar, surprinderea celor care vor afla că am găsit un astfel de tărâm aproape de București, în comuna Hotarele.

Mai multe pe: https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/4152-hotarele-patria-capsunelor-romanesti.html

FERMIERII EUROPENI, ÎMPOTRIVA IMPORTURILOR DE CARNE DIN AMERICA DE SUD – Un organism care reprezintă agricultorii din UE a avertizat birocrații de la Bruxelles să nu accepte carne ieftină importată din blocul comercial Mercosur din America de Sud, produsă la standarde mult sub cele europene.

Mai multe pe: http://www.meat-milk.ro/fermierii-europeni-impotriva-importurilor-de-carne-din-america-de-sud/

IN ROMANIA, 72% DINTRE ORASENI PREFERA PRODUSELE DE BAZA MADE IN ROMANIA – Cei mai multi romani din mediul urban prefera ca alimentele pe care le consuma sa aiba origine romaneasca, dar apreciaza mai mult marcile straine in cazul electronicelor, electrocasnicelor, automobilelor sau telefoanelor/tabletelor, arata un studiu realizat de compania iSense Solutions.

Mai multe pe: https://modernbuyer.ro/in-romania-72-dintre-oraseni-prefera-produsele-de-baza-made-in-romania/

DAEA: ROMÂNIA ÎŞI PROPUNE CA PÂNĂ ÎN 2020 SĂ EXTINDĂ SISTEMUL ANTIGRINDINĂ EXISTENT – România îşi propune ca până în 2020 să extindă sistemul antigrindină existent astfel încât să poată deservi toată suprafaţa agricola a ţării, a anunţat miercuri, la Buzău,ministrul Agriculturii Petre Daea, după a fost întrebat dacă producătorii agricoli mai au vreo speranţă pentru construirea canalului Siret-Bărăgan, proiect început în urmă cu mai mulţi ani dar abandonat.

Mai multe pe: https://www.news.ro/economic/daea-romania-isi-propune-ca-pana-in-2020-sa-extinda-sistemul-antigrindina-existent-1922401104002017101917241299

TRANZACTIE: FRAȚII PAVĂL, CARE CONTROLEAZĂ DEDEMAN, AU CUMPĂRAT 20% DIN MOLDOVA FARMING, ÎN PORTOFOLIU CU PESTE 8.000 HECTARE TEREN AGRICOL – Frații Pavăl, care controlează retailerul de materiale de construcții și amenajări interioare Dedeman, lider al pieței de bricolaj autohtone, a preluat 20% din acțiunile Moldova Farming, firmă cu profil agricol, dar având în portofoliu peste 8.000 hectare de teren.

Mai multe pe: https://www.profit.ro/must-read/tranzactie-fratii-paval-care-controleaza-dedeman-au-cumparat-20-din-moldova-farming-in-portofoliu-cu-peste-8-000-hectare-teren-agricol-17239177

MUNCA NEDECLARATĂ ÎN AGRICULTURĂ GENEREAZĂ DUMPING SOCIAL! – În cadrul şedinţei din data de 30 august a.c. a Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European a avut loc o prezentare susţinută de Chris Botterman a raportului GEOPA-COPA privind „Dialogul social ca mijlocul cel mai eficace de combatere a dumpingului social şi a muncii nedeclarate în sectorul agricol”

Mai multe pe: https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/munca-nedeclarata-in-agricultura-genereaza-dumping-social

CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ VA DESFĂȘURA UN AUDIT CU PRIVIRE LA MĂSURILE LEGATE DE BUNĂSTAREA ANIMALELOR – Curtea de Conturi Europeană urmează să examineze dacă statele membre și Comisia Europeană au contribuit în mod eficace până în prezent la atingerea obiectivelor UE în materie de bunăstare a animalelor.

Mai multe pe: https://www.revistafermierului.ro/eveniment/comunicate/item/2869-curtea-de-conturi-europeana-va-desfasura-un-audit-cu-privire-la-masurile-legate-de-bunastarea-animalelor.html

CALENDAR SUBMASURI PNDR 2014-2020 CE URMEAZA A FI LANSATE – Ministerul Agriculturii a publicat recent un calendar cu masurile PNDR 2014-2020 care urmeaza sa fie lansate in acest an, precum si a alocarilor aferente.

Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/calendar-submasuri-pndr-2014-2020-ce-urmeaza-a-fi-lansate-47886.html

DE CE JUMĂTATE DIN MERELE DE IMPORT VIN DIN POLONIA. MIRCEA ISVORANU, CARREFOUR: „MĂRUL POLONEZ REUŞEŞTE SĂ AJUNGĂ MAI IEFTIN PE RAFT DECAT CEL ROMANESC” – Romania este pe locul şapte în UE ca producţie de mere, cu 450.000 de tone în 2016, dar ca suprafaţă cultivată ocupă locul secund, după Polonia.

Mai multe pe: http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/de-ce-jumatate-din-merele-de-import-vin-din-polonia-mircea-isvoranu-carrefour-marul-polonez-reuseste-sa-ajunga-mai-ieftin-pe-raft-decat-cel-romanesc-16756287

Daca doriti sa primiti regulat informari de la noi, va invitam sa va abonati la newsletter.

Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

2017-10-09T08:12:48+00:00