REVISTA PRESEI 9 – 15 IULIE

 

INSTITUȚII PUBLICE RO & UE

Conferința Regională PNDR a ajuns la Târgu Jiu
Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, a participat la Conferința Regională PNDR organizată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale azi, 9 iulie 2018, la Târgu Jiu pentru informarea fermierilor, a antreprenorilor și a reprezentanților autorităților publice locale din regiunea Sud-Vest Oltenia cu privire la accesarea și derularea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
https://www.afir.info/

Petre Daea: Nivelul de finantare prin PAC este insuficient
Romania apreciaza ca necesara si corecta structura Politicii Agricole Comune (PAC), prin cei doi piloni, dar nivelul de finantare este insuficient, a declarat ministrul Agriculturii, Petrea Daea, in cadrul unei intalniri avute luni la sediul ministerului cu omologul bulgar, Rumen Porodzanov.
http://www.agrofood.ro/Articol-Petre-Daea%3A-Nivelul-de-finantare-prin-PAC-este-insuficient/2050

Rusia a prelungit embargoul pentru importurile de produse alimentare occidentale pana in 2019
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat joi un decret privind prelungirea, pana la finele anului 2019, a embargoului introdus pentru importurile de produse alimentare occidentale, transmit AFP si Reuters.
http://www.agrofood.ro/Articol-Rusia-a-prelungit-embargoul-pentru-importurile-de-produse-alimentare-occidentale-pana-in-2019/2070

Lege pentru fermieri, promulgată de Președintele Iohannis!
Veste bună pentru fermierii români! Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 13 iulie 2018, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2018 pentru completarea art. II din Legea nr. 70/2018 privind modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.
https://www.agroinfo.ro/economic/lege-pentru-fermieri-promulgata-de-presedintele-iohannis

Negrescu: Este normal ca fiecare agricultor din UE să beneficieze de sprijin similar
Fiecare agricultor din Uniunea Europeană trebuie să beneficieze de un sprijin similar, a declarat, vineri, la Panciu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
https://agroteca.ro/negrescu-este-normal-ca-fiecare-agricultor-din-ue-sa-beneficieze-de-sprijin-similar/

Țara care va cere ajutorul UE pentru fermierii afectaţi de secetă
Polonia va cere luni, cu ocazia Consiliului european al miniştrilor Agriculturii, ajutorul Executivului comunitar pentru fermierii polonezi afectaţi de secetă, informează agenţia PAP, citată de Agerpres.
http://www.capital.ro/tara-care-va-cere-ajutorul-ue-pentru-fermierii-afectati-de-seceta.html

PAC, pe agenda discutiilor dintre premierul V. Dancila si comisarul P. Hogan
Prim-ministrul Viorica Dancila a avut ieri o intrevedere cu Phil Hogan, comisar european pentru Agricultura si dezvoltare rurala, in contextul vizitei de lucru pe care o efectueaza la Bruxelles, pe agenda discutiilor aflandu-se Politica Agricola Comuna, dar si situatia privind pesta porcina si inundatiile cu care se confrunta tara noastra.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-PAC%2C-pe-agenda-discutiilor-dintre-premierul-V.-Dancila-si-comisarul-P.-Hogan/5328

Seful ANSVSA, intalnire la Bruxelles pe tema pestei porcine africane
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, participa in perioada 10 – 11 iulie 2018, la grupul de lucru al sefilor serviciilor veterinare din Uniunea Europeana, care se desfasoara la Bruxelles, informeaza marti institutia.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Seful-ANSVSA%2C-intalnire-la-Bruxelles-pe-tema-pestei-porcine-africane/53299

A fost stabilit bugetul de implementare a Programului pentru școli în anul şcolar 2018-2019
În ședința de Guvern din 12 iulie 2018 a fost aprobată o Hotărâre care stabilește pentru anul școlar 2018-2019 bugetul de implementare a Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023, modificând și completând astfel Hotărârea Guvernului nr. 640/2017.
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/4878-a-fost-stabilit-bugetul-de-implementare-a-programului-pentru-scoli-in-anul-scolar-2018-2019.html

UNCSV: Fermieri, depuneți Declarația unică până pe 16 iulie!
Producătorii agricoli  (PF, PFA, II, IF) au obligatia depunerii declaratiei unice (formularul 212 actualizat de ANAF) anul acesta până la data de 16 Iulie 2018, inclusiv.
http://www.meat-milk.ro/uncsv-fermieri-depuneti-declaratia-unica-pana-pe-16-iulie/

Preţul alimentelor a crescut cu 3,86% în iunie 2018 faţă de iunie 2017
Preţul alimentelor a crescut cu 3,86% în iunie 2018 faţă de iunie 2017, dar a scăzut cu 0,24% raportat la luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
https://modernbuyer.ro/pretul-alimentelor-a-crescut-cu-386-in-iunie-2018-fata-de-iunie-2017/

Trump: „Lupt pentru drepturile egale ale fermierilor noştri!”
Preşedintele american, Donald Trump, i-a asigurat pe fermierii americani că interesele lor sunt o prioritate pentru el chiar dacă discursul său privind piaţa de schimb a fost criticat pentru că ar putea afecta industria agrară din SUA, scrie Politico.
https://www.news.ro/externe/trump-lupt-pentru-drepturile-egale-ale-fermierilor-nostri-1922401611002018071818235656

Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală
Premierul Viorica Dăncilă a avut marţi, la Bruxelles, o întrevedere cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, în contextul vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează la Bruxelles, Viorica Dăncilă menţionând în cadrul discuţiilor că Guvernul de la Bucureşti susţine menţinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual.
https://www.news.ro/politic-extern/viorica-dancila-s-a-intalnit-cu-phil-hogan-comisar-european-pentru-agricultura-si-dezvoltare-rurala-1922402410492018071518234059

Fonduri europene de aproape 846 de milioane de euro pentru beneficiarii PNDR 2020
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va deschide în perioada iulie – septembrie 2018 mai multe sesiuni de depunere de proiecte pentru submăsurile din PNDR 2020, valoarea totală a sumelor alocate fiind de aproape 846 de milioane de euro, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit Agerpres.
https://www.profit.ro/stiri/economie/fonduri-europene-de-aproape-846-de-milioane-de-euro-pentru-beneficiarii-pndr-2020-18240869

Fermieri români mari despre plafonarea subvenţiilor pe fermă după 2020!
Comisia Europeană a propus ca plăţile directe acordate fermierilor din bani europeni prin Politica Agricolă Comună (PAC) în perioada 2021-2027 să fie plafonate.
https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/fermieri-romani-mari-despre-plafonarea-subventiilor-pe-ferma

Plafonarea subvenţiilor agricole: suprafaţa uriaşă care rămâne fără plăţi directe!
Pe 4 iunie 2018, cu o zi înainte de întâlnirea informală a miniştrilor Agriculturii din UE la Sofia, în Bulgaria, l-am întrebat direct pe comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan care ar fi impactul plafonării subvenţiilor pe care le vor primi fermierii europeni În cadrul PAC (Politica Agricolă Comună) după 2020.
https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/plafonarea-subventiilor-agricole-suprafata-uriasa-care-ramane-fara-plati-directe

„Ne interesează să construim un Program de Dezvoltare Rurală post-2020 cât mai apropiat de nevoile fermierilor”
Aflat la conferința regională PNDR organizată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale luni, 9 iulie 2018, la Târgu Jiu, în vederea informării fermierilor, a antreprenorilor și a reprezentanților autorităților publice locale din regiunea Sud-Vest Oltenia cu privire la accesarea și derularea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, a afirmat că își dorește să construiască un Program de Dezvoltare Rurală post-2020 cât mai apropiat de nevoile potențialilor beneficiari.
https://www.revistafermierului.ro/finantari/item/3357-seful-afir-catre-potentialii-beneficiari-ai-fondurilor-feadr-ne-intereseaza-sa-construim-un-program-de-dezvoltare-rurala-post-2020-cat-mai-apropiat-de-nevoile-fermierilor.html

Ce masuri au luat autoritatile pentru a sprijini fermierii afectati de inundatii
Conform Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, peste 800 de pompieri, jandarmi, militari si voluntari au intervenit in ultimele zile pentru limitarea sau inlaturarea efectelor inundatiilor, care au afectat mai multe localitati din judetul Sibiu, noteaza Agerpres.
https://www.stiriagricole.ro/ce-masuri-au-luat-autoritatile-pentru-a-sprijini-fermierii-afectati-de-inundatii-52353.html

Fonduri europene pentru fermierii care se organizeaza in grupuri de producatori
Fermierii care decid sa isi uneasca activitatea si sa se organizeze in grupuri de producatori pot accesa fonduri europene prin Submasura 9.1 ,,Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agrcol”, prin care pot incasa pana la 100.000 euro pe an.
https://www.stiriagricole.ro/fonduri-europene-pentru-fermierii-care-se-organizeaza-in-grupuri-de-producatori-52346.html

Prezentarea unui document pentru sprijinul fermierilor, a afacerilor si a consumatorilor din Europa
Europarlamentarul Paolo De Castro a prezentat astăzi proiectul său de raport privind propunerea de directivă pentru combaterea practicilor comerciale neloiale (UTP) din lanțul de aprovizionare cu alimente pentru membrii Comitetului european pentru agricultură și dezvoltare rurală.
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Măsura protecționistă a SUA asupra importurilor de măsline spaniole este inacceptabilă
Copa și Cogeca regretă că Departamentul comerțului din S.U.A. ia măsuri în această săptămână pentru a-și susține decizia de a impune taxe asupra măslinelor de masă spaniole și a îndemnat UE să ia măsuri împotriva acestei acțiuni protecționiste.
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Solul „complet subestimat” în strategia UE privind clima
Deși schimbările climatice au un impact asupra agriculturii și utilizarea terenurilor contribuie la încălzirea planetei, solurile încă nu găsesc prea multă atenție din partea factorilor de decizie politică în strategiile lor climatice.
https://www.euractiv.com/section/climate-environment/news/soil-completely-underestimated-in-eu-climate-strategy/

Agricultura ecologică europeană: Poate noua PAC să fie verde?
Presiunea asupra mediului și schimbările climatice reprezintă unele dintre principalele provocări cu care se confruntă agricultura în prezent. Reforma politicii agricole comune din 2013 a abordat aceste probleme cu măsuri de „ecologizare”, în încercarea de a face sistemul de plăți directe mai ecologic.
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/video/greening-european-agriculture-can-the-new-cap-be-really-green/

ASOCIAȚII ȘI COOPERATIVE RO

Pesta porcină africană a ajuns deja în patru judeţe
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), afirmă că virsul pestei procine africane va continua să se raspândească, după ce deja a fost depistat în patru judeţe din România, respectiv Satu Mare, Tulcea, Brăila şi Constanţa, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  (ANSVSA).
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/pesta-porcina-africana-a-ajuns-deja-in-patru-judete-ioan-ladosi-apcpr-se-va-mai-raspandi-virusul-intrebarea-este-cu-ce-viteza-si-in-ce-directie-173478411

Liderii crescătorilor de animale, ședință urgentă cu ANSVSA!
Decizie! Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, s-a întâlnit ASTĂZI cu reprezentanții asociațiilor profesionale din sectorul creșterii suinelor și cele asociate acestui sector: Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, Asociaţia Medicilor Veterinari pentru Suine, Asociaţia Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin, Asociaţia Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate.
https://www.agroinfo.ro/economic/liderii-crescatorilor-de-animale-sedinta-urgenta-cu-ansvsa

ACEBOP: Pierderile pricinuite de pesta porcina africana pot fi acoperite din bugetul CE
Pagubele crescatorilor de porci, care se pot inregistra in urma evolutiei virusului pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul Romaniei, se ridica la sute de milioane de euro, insa acestea pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene, afirma reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).
http://www.industriacarnii.ro/Articol-ACEBOP%3A-Pierderile-pricinuite-de-pesta-porcina-africana-pot-fi-acoperite-din-bugetul-CE/5316

APCPR: Atenționare privind pericolul epidemiei de Pestă Porcină Africană în România
APCPR (Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România), AMVS (Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate) și AFISS (Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin) atrag atenția fermierilor, vânătorilor și populației asupra epidemiei de Pestă porcină africană (PPA), care evoluează în România.
http://www.meat-milk.ro/apcpr-atentionare-privind-pericolul-epidemiei-de-pesta-porcina-africana-in-romania/

Campania #merglapiata ajunge în piața Obor
Miercuri, 18 Iulie, ora 11.30, campania #merglapiata ajunge în piața Obor din București, unde președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România (AAPR) – Teodor Birț, oameni de afaceri, producători locali și cumpărători vor discuta importanța pieței în redresarea unei agriculturi românești axate din ce în ce mai mult pe importuri.
https://modernbuyer.ro/campania-merglapiata-ajunge-in-piata-obor/

În lupta cu pesta porcină africană
Luni, 9 iulie 2018, la sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a avut loc o întâlnire între președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, și reprezentanții asociațiilor profesionale din sectorul creșterii suinelor și cele asociate acestui sector, și anume Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Asociaţia Medicilor Veterinari pentru Suine (AMVS), Asociaţia Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS), Asociaţia Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate (ANFNC), având ca temă intensificarea acțiunilor de informare a populației din zona Deltei Dunării privind pericolul răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/zootehnie/item/3358-in-lupta-cu-pesta-porcina-africana-apcpr-amvs-afiss-si-anfnc-sprijina-ansvsa-prin-actiuni-de-informare-a-populatiei-din-zona-deltei-dunarii.html

LEGUME & FRUCTE  

Mere cu exces de pesticide in magazinele Lidl
Lidl Romania a retras de la vanzare un sortiment de mere verzi, importate din Polonia, scoase la vanzare in perioada 24 iunie – 2 iulie 2018, anunțand că fructele respective aveau un conținut nepermis de pesticide.
http://www.agrofood.ro/Articol-Mere-cu-exces-de-pesticide-in-magazinele–Lidl/2071

Modificarile climatice afecteaza productia mondiala de mere, pere si struguri
Producţia mondială de mere, struguri şi pere din sezonul 2017/2018 este estimată să scadă cu 2,7 milioane de tone metrice (tone), ajungând la 77,3 milioane din cauza îngheţurilor de primăvară, care afectează livezile în întreaga UE, arată un raport al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, citat de Mediafax.
https://agro-tv.ro/modificarile-climatice-afecteaza-productia-mondiala-de-mere-pere-si-struguri/

MADR şi Tomata românească – transparenţă la unii, opacitate la alţii
Câteva direcţii agricole judeţene au publicat pe site-ul propriu lista cu beneficiarii ajutorului de minimis pentru producerea tomatelor în sere şi solarii, ajutor acordat în baza HG 39/2017, în timp ce alte direcţii agricole judeţene nu au catadicsit să informeze publicul în conturile cui s-au dus banii publici, cei 3000 de euro pentru fiecare legumicultor eligibil, deşi instituţiile respective sunt obligate de lege să dea dovadă de transparenţă.
https://www.revista-ferma.ro/articole/finantari-in-agricultura/madr-si-tomata-romaneasca-transparenta-la-unii-opacitate-la-altii

ANSVSA, masuri pentru a preveni infestarea alimentelor cu Listeria
Astazi a avut loc teleconferinta cu toate statele membre, organizata de Comisia Europeana, prin DG SANTE, pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situatiei generata de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) si, posibil in alte produse de origine vegetala congelate produse de aceasta firma.
https://www.stiriagricole.ro/ansvsa-masuri-pentru-a-preveni-infestarea-alimentelor-cu-listeria-52351.html

Sprijin financiar pentru acordarea gratuita de fructe si legume in scoli
In sedinta de Guvern din 12 iulie 2018 a fost aprobata o Hotarare care stabileste pentru anul scolar 2018-2019 bugetul de implementare a Programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2017-2023, modificand si completand astfel Hotararea Guvernului nr. 640/2017.
https://www.stiriagricole.ro/sprijin-financiar-pentru-acordarea-gratuita-de-fructe-si-legume-in-scoli-52357.html

ZOOTEHNIE

INS: Numarul sacrificarilor de pasari, pe un trend ascendent
Numarul sacrificarilor a crescut la pasari in mai 2018 fata de aceeasi luna din 2017, iar la porcine, bovine, ovine si caprine a scazut, in timp ce greutatea in carcasa s-a majorat la porcine si pasari, dar s-a diminuat la bovine si la ovine si caprine, in perioada de referinta, reiese din datele provizorii publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).
http://www.agrofood.ro/Articol-INS%3A-Numarul-sacrificarilor-de-pasari%2C-pe-un-trend-ascendent/2037

FAO: Consumul mondial de peste este nesustenabil
O treime dintre oceanele lumii sunt exploatate excesiv din punct de vedere al pescuitului, iar consumul de peste a atins un nivel record, ceea ce genereaza ingrijorari cu privire la sustenabilitatea unei surse importante de proteine pentru milioane de persoane din intreaga lume.
http://www.agrofood.ro/Articol-FAO%3A-Consumul-mondial-de-peste-este-nesustenabil/2038

Productia mondiala de peste va creste cu 18%, pana in 2030. China, cel mai mare producator
Productia de peste la nivel global va continua sa creasca in urmatorii zece ani, chiar daca cantitatea de peste capturata in salbaticie s-a stabilizat, iar dezvoltarea intensa a acvaculturii este acum temperata, se arata intr-un nou raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
http://www.agrostandard.ro/productia-mondiala-de-peste-va-creste-cu-18-pana-in-2030-china-cel-mai-mare-producator/

Obligatoriu pentru crescatorii de porci! Programele de biosecuritate trebuie actualizate si inregistrate la DSV
APCPR (Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania), AMVS (Asociatia Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate) si AFISS (Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin) atrag atentia fermierilor, vanatorilor si populatiei asupra epidemiei de Pesta porcina africana (PPA), care evolueaza in Romania.
http://www.agrostandard.ro/obligatoriu-pentru-crescatorii-de-porci-programele-de-biosecuritate-trebuie-actualizate-si-inregistrate-la-dsv/

Ritmul de crestere al consumului de peste, si asa mic fata de media UE, este prea lent
În România, consumul de peşte pe cap de locuitor va ajunge până la finalul anului la 7 kg/an, comparativ cu media europeană care se află la 23 de kg/an pe cap de locuitor, arată un studiu realizat de Alfredo Seafood și preluat de Mediafax.
https://agro-tv.ro/ritmul-de-crestere-al-consumului-de-peste-si-asa-mic-fata-de-media-ue-este-prea-lent/

Targuri de animale inchise pana la noi dispozitii, din cauza PPA
Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Bistriţa-Năsăud  a aprobat, în şedinţa de marţi, Programul actualizat pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.
https://agro-tv.ro/targuri-de-animale-inchise-pana-la-noi-dispozitii-din-cauza-ppa/

Fermierii crescători de animale sunt revoltati din cauza unei decizii comunicate astăzi
Dupa toate problemele pe care le avem cu pesta porcina africana, cu interdictiile comerciale la carne si animale vii care vin din partea partenerilor externi, MADR transmite astazi fermierilor prin APIA, faptul ca o parte din cei care au aplicat in luna mai 2018 pentru Masura 14 – subpachetele pe bunastare, nu sunt eligibili. In urma acestei informari, ACEBOP a luat legatura cu organizatiile europene din care face parte si este in masura sa faca precizarile care urmeaza.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/21108-fermierii-crescatori-de-animale-sunt-revoltati-din-cauza-unei-decizii-comunicate-astazi.html

Viorica Dancila: Situatia privind pesta porcina este sub control
Premierul Viorica Dancila a declarat ca situatia in ceea ce priveste pesta porcina, care afecteaza si tara noastra, este sub control, iar Guvernul va aproba masuri de sprijinire financiara a fermierilor pentru activitatea de neutralizare a animalelor.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Viorica-Dancila%3A-Situatia-privind-pesta-porcina-este-sub-control/5344

Virusul PPA se extinde. A fost confirmat si la o gospodarie din vestul tarii
Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat la porcii dintr-o gospodarie din localitatea Crestur, judetul Bihor, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Virusul-PPA-se-extinde.-A-fost-confirmat-si-la-o-gospodarie-din-vestul-tarii/5314

Modificări în legislația pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa
În Ședința Guvernului din 12 iulie 2018 a fost aprobată o Hotărâre care modifică Hotărârea Guvernului nr.9/2018 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc” și stabilește unele măsuri de aplicare a acesteia.
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/4877-modificari-in-legislatia-pentru-aplicarea-programului-de-sustinere-a-crescatorilor-de-porci-din-rasele-bazna-si-sau-mangalita.html

Evoluția PPA în UE a fost analizată la Bruxelles
Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, a participat în perioada 10 – 11 iulie, la grupul de lucru al șefilor serviciilor veterinare din Uniunea Europeană, care s-a desfășurat la Bruxelles.
http://www.meat-milk.ro/evolutia-ppa-in-ue-a-fost-analizata-la-bruxelles/

Toate târgurile din județul Buzău, închise din cauza epidemiei de pestă porcină
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a decis închiderea tuturor târgurilor de animale pe perioadă neliminată din cauza epidemiei de pesta porcină.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/toate-targurile-din-judetul-buzau-inchise-din-cauza-epidemiei-de-pesta-porcina-18238075

Facilități pentru anumiți crescători de porci
Schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/ sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc” va fi  permanent deschisă pentru înscriere solicitanților, până la 10 decembrie 2020, termenul limită de primire a cererilor.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/facilitati-pentru-anumiti-crescatori-de-porci-18236836

Veste bună direct de la Bruxelles
Cu ocazia unei vizite de lucru pe care premierul României, Viorica Dăncilă, și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au efectuat-o la Bruxelles în perioada 9-10 iulie 2018, șefa Executivului a avut o întrevedere și cu comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, cei doi discutând printre altele și despre problemele actuale cu care se confruntă România, respectiv pesta porcina africană (PPA) și inundațiile care afectează mai multe județe.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/stiri-interne/item/3360-veste-buna-direct-de-la-bruxelles-un-comisar-ia-in-calcul-acordarea-unui-ajutor-european-menit-sa-contracareze-efectele-negative-generate-de-pesta-porcina-africana-dar-si-de-inundatii.html

Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din 29 localități tulcene
Specialiștii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea au confirmat focare de pestă porcină africană (PPA) în gospodării din 29 dintre cele aproximativ 140 de localităţi din judeţul Tulcea, a anunțat conducerea instituţiei, luni, 9 iulie 2018.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/stiri-interne/item/3356-pesta-porcina-africana-confirmata-in-gospodarii-din-29-localitati-tulcene.html

Programul National Apicol: cati bani primeste un apicultor de la stat
Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii a vorbit despre situatia apiculturii romanesti intr-o dezbatere organizata la Bruxelles si a precizat ca mierea produsa in tara noastra este de foarte buna calitate datorita conditiilor specifice si a explicat ca Romania este una din tarile cu biodiversitatea cea mai bogata din UE, relateaza Agerpres.
https://www.stiriagricole.ro/programul-national-apicol-cati-bani-primeste-un-apicultor-de-la-stat-52318.html

AGRICULTURA DE PRECIZIE

Cum pot optimiza datele din spațiu industria agricolă
Accesul la date a devenit o chestiune esențială pentru sectorul agricol, care ar putea beneficia de programele spațiale europene. Datele colectate din spațiu pot avea multiple utilizări precum o mai bună gestionare a managementul riscului climateric. La nivel european, sunt disponibile trei programe: Corpernicus, Galileo și EGNOS.
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/agricultural-industry-eyes-space-data/

Agricultura de precizie, un câștig și pentru mediu și pentru veniturile fermierilor
Potrivit prognozelor Uniunii Europene, emisiile poluante ale sectorului agricol vor coborî până în 2030 datorită tehnologiilor moderne care reduc consumul și cresc eficiența inputurilor agricole, precum îngrășămintele.
https://www.euractiv.ro/agricultura/tehnologii-in-agricultura-10625 

Monitorizarea de presă a săptămânii v-a fost oferită de echipa

 

2018-07-16T11:44:58+00:00