REVISTA PRESEI 9 – 15 APRILIE

 

MINISTERUL AGRICULTURII VA SPRIJINI CULTIVATORII PENTRU EFICIENTIZAREA CULTURII USTUROIULUI – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a organizat o intalnire intre producatorii de usturoi, importatori si autoritati pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren in Romania din cauza importului masiv din tari terte.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/Articol-Ministerul-Agriculturii-va-sprijini-cultivatorii-pentru-eficientizarea-culturii-usturoiului/1568

 

LEGE EUROPEANĂ: FERMIERII NU VOR MAI FI LA MÂNA MARILOR RETAILERI! – PRACTICI INTERZISE! Decizia luată pe 12 aprilie 2018 de Comisia Europeană nu va mai permite comercianților, marilor cumpărători sau marilor retaileri să-l trateze cu dispreț pe fermier! Această decizie care interzice anumite practici comerciale, între care sunt plata cu întârziere a produselor perisabile livrate de fermieri, anularea comenzilor în ultimul minut, modificarea unilaterală a unui contract, va deveni lege, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Mai multe pe: https://www.agroinfo.ro/economic/lege-europeana-fermierii-nu-vor-mai-fi-la-mana-marilor-retaileri

 

TEHNOLOGIE MODERNA IN FERMELE DE VACI DIN ROMANIA! PANA IN 2020, AJUNGEM LA 100 DE ROBOTI – Lipsa fortei de munca ii determina pe tot mai multi crescatori de vaci sa ia in calcul achizitia de roboti, fie ca este vorba de roboti de muls, pentru curatenie sau care se ocupa de hranirea animalelor.

Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/tehnologie-moderna-in-fermele-de-vaci-din-romania-pana-in-2020-ajungem-la-100-de-roboti/

 

MINISTERUL AGRICULTURII A LUAT LA CONTROL PIEȚELE DE LEGUME-FRUCTE – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat un amplu proces de control în piețe. Reprezentanții MADR verifică  modul de respectare a prevederilor Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, în piețele agroalimentare en-detail și en-gros din București, cât și din țară.

Mai multe pe: https://agroteca.ro/ministerul-agriculturii-luat-la-control-pietele-de-legume-fructe/

 

DELICATESELE EUROPEI AU NEVOIE DE PROTECTIE SPORITA IMPOTRIVA FALSIFICATORILOR GLOBALI – Champagne, Parmigiano, Mozzarella, Roquefort, Chianti, Prosecco… Sunt produse din regiuni celebre care generează vânzări de 65 de miliarde de euro. Tocmai de aceea Europa și-a propus să le apere de falsificatorii globali.

Mai multe pe: http://agro-tv.ro/delicatesele-europei-au-nevoie-de-protectie-sporita-impotriva-falsificatorilor-globali/

 

10.000 DE PRODUCATORI AGRICOLI VOR FI CONSILIATI IN VEDEREA ASOCIERII – Ministerul Agriculturii va incepe un program de incurajare a „infiintarii si dezvoltarii formelor asociative” intre producatorii agricoli. In acest sens, institutia a initiat, prin SEAP, o licitatie deschisa pentru contractarea serviciilor de consiliere.

Mai multe pe: http://www.finantariagricole.ro/stire/10-000-de-producatori-agricoli-vor-fi-consiliati-vederea-asocierii/#scrollToContent

 

CANTITATEA DE LAPTE DE VACA COLECTATA DE UNITATILE PROCESATOARE A CRESCUT CU 10,4% – Cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare a crescut cu 10,4% in perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2018 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/animale/bovine/20820-cantitatea-de-lapte-de-vaca-colectata-de-unitatile-procesatoare-a-crescut-cu-10-4.html

 

SANCȚIUNI MAI GRELE, LEGATE DE CIFRA DE AFACERI: NOI NORME UE PRIVIND COMERȚUL, CU IMPACT PE INTERNET, PROPUSE DE CE – Comisia Europeană a propus miercuri „Noile avantaje pentru consumatori”, prin care susține că vrea să se asigure că toți consumatorii europeni beneficiază pe deplin de drepturile conferite de legislația Uniunii.

Mai multe pe: https://www.startupcafe.ro/taxe/sanctiuni-comert-online-uniunea-europeana.htm

 

COMISIA EUROPEANA IA MASURI PENTRU ACTUALIZAREA LEGISLATIEI ALIMENTARE – Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri o propunere de imbunatatire a transparentei studiilor stiintifice in domeniul sigurantei alimentare, raspunzand astfel preocuparilor exprimate de cetateni in cadrul unei initiative cetatenesti europene de succes, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.

Mai multe pe: http://www.industriacarnii.ro/Articol-Comisia-Europeana-ia-masuri-pentru-actualizarea-legislatiei-alimentare/4955

 

MĂSURI IMEDIATE DE INTERDICȚIE LA IMPORT A UNOR CANTITĂȚI DE CARTOFI DIN EGIPT – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă o exigență sporită pentru protejarea spațiului românesc privind prevenirea introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.

Mai multe pe: https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/4630-masuri-imediate-de-interdictie-la-import-a-unor-cantitati-de-cartofi-din-egipt.html

 

INSSE: ÎN FEBRUARIE 2017, COMERȚUL CU ALIMENTE A CRESCUT CU 8,4% – Potrivit INSSE, in  luna  februarie  2018,  cifra  de  afaceri  din  comerţul  cu  amănuntul a crescut faţă de luna februarie 2017 cu 6,6%.

Mai multe pe: http://www.meat-milk.ro/insse-in-februarie-2017-comertul-cu-alimente-a-crescut-cu-84/

 

CREȘTERI DE PREȚURI LA FRUCTELE ȘI LEGUMELE PROASPETE – Legumele şi fructele sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna martie comparativ cu februarie, preţurile acestora crescând cu 3,32% (în cazul fructelor şi conservelor din fructe) şi, respectiv, cu 2,21% (legumele şi conservele de legume).

Mai multe pe: https://modernbuyer.ro/cresteri-de-preturi-la-fructele-si-legumele-proaspete/

 

EXPORTURILE ROMÂNIEI AU URCAT ÎN FEBRUARIE CU 7,6%, IAR IMPORTURILE AU AVANSAT CU 10,7%. DEFICITUL COMERCIAL A CRESCUT CU 35,4%, LA 882,5 MILIOANE EURO – Exporturile de mărfuri româneşti au avansat în februarie cu 7,6% faţă de luna februarie a anului trecut, până la 5,46 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai multe pe: https://www.news.ro/economic/exporturile-romaniei-au-urcat-in-februarie-cu-7-6-iar-importurile-au-avansat-cu-10-7-deficitul-comercial-a-crescut-cu-35-4-la-882-5-milioane-euro-1922402810002018040918057474

 

COTAȚIA GRÂULUI A SCĂZUT CU 1% DUPĂ CE DEPARTAMENTUL AMERICAN AL AGRICULTURII A PROGNOZAT LIVRĂRI RECORD – Cotațiile futures la grâu pe piața din SUA au scăzut joi cu 1%, după ce Departamentul american al Agriculturii (USDA) și-a îmbunătățit prognozele privind livrările mondiale de grâu, transmite Reuters.

Mai multe pe: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/cotatia-graului-a-scazut-cu-1-dupa-ce-departamentul-american-al-agriculturii-a-prognozat-livrari-record-18060867

 

SUB 1% DIN FERME LUCREAZĂ JUMĂTATE DIN SUPRAFAŢA AGRICOLĂ – Din 2013 până în 2016, numărul exploataţiilor agricole din România a scăzut cu 5,7%, iar suprafaţa agricolă utilizată s-a redus cu 4,2%. În 2016, 53% din totalul de 3,4 milioane de exploataţii agricole aveau sub 1 ha şi lucrau numai 5,1% din suprafaţa agricolă, în timp ce doar 0,5% din ferme aveau peste 50 ha şi exploatau mai mult de jumătate din toată suprafaţa agricolă utilizată în ţara noastră.

Mai multe pe: https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/sub-1-din-ferme-lucreaza-jumatate-din-suprafata-agricola

 

CELE MAI NOI REGLEMENTĂRI LEGISLATIVE PRIVIND VÂNZAREA CEREALELOR AU FOST VOTATE DE PARLAMENTARII ROMÂNI – Potrivit ultimelor amendamente aduse legii ordinare pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului OUG 81/2017 privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului OUG 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale (PL-x 583/2017), act normativ adoptat prin vot final miercuri, 11 aprilie 2018, cu 243 voturi pentru, vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane fizice sau juridice, pe piața internă sau la export, se va realiza pe baza contractelor de vânzare.

Mai multe pe: https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/piata-agricola/item/3164-cele-mai-noi-reglementari-legislative-privind-vanzarea-cerealelor-au-fost-votate-de-parlamentarii-romani.html

 

MADR: CE FABRICI DE ZAHAR AU FOST RECUNOSCUTE OFICIAL – Fabricile de zahar care au depus cererea si documentatia necesara au fost verificate de comisia constituita potrivit procedurii de recunoastere avand ca baza legala Ordinul nr. 10/2018 pentru aprobarea procedurii de recunoastere a operatorilor economici care desfasoara activitati privind fabricarea zaharului din sfecla de zahar si/sau din rafinarea zaharului brut din trestie.

Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/madr-ce-fabrici-de-zahar-au-fost-recunoscute-oficial-51036.html

 

FERMIER CU 4.300 DE HECTARE DIN IALOMIŢA: „VREM SĂ CREŞTEM, DAR NU MAI GĂSIM TERENURI“ – Producătorul agricol Gheorghe Ţuţuianu, proprietarul fermei Lux Com din Arţari, judeţul Ialomiţa, care cultivă cereale pe o suprafaţă de circa 4.300 de hectare, afirmă că şi-ar dori să crească suprafeţele cultivate, însă nu mai sunt terenuri disponibile în zona sa, în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa.

Mai multe pe: http://www.zf.ro/companii/fermier-cu-4-300-de-hectare-din-ialomita-vrem-sa-crestem-dar-nu-mai-gasim-terenuri-17125801

Daca doriti sa primiti regulat informari de la noi, va invitam sa va abonati la newsletter. Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

 

2018-04-16T07:11:21+00:00