REVISTA PRESEI  4 – 10 IUNIE

 

POLITICI AGRICOLE

Comisia Europeană vrea să-i apere pe producători de marile rețele
Poziția dominantă pe care marile rețele de magazine o au pe piață s-ar putea să nu mai conteze în curând. Sau, cel puțin, nu în negocierea de pe poziții de forță cu producătorii de alimente.
 https://www.agro-business.ro/comisia-europeana-vrea-sa-i-apere-pe-producatori-de-marile-retele/2018/06/04/

Exclusiv! Anunțul lui Daea: vine în România! – Vine în România!
Agroinfo v-a informat zilele trecute că se pregătește o vizită importantă în România. Aflat la Sofia, în Bulgaria, la începutul acestei săptămâni, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, ne-a confirmat că va fi prezent în țara noastră la mijlocul lunii septembrie.
 https://www.agroinfo.ro/economic/exclusiv-anuntul-lui-daea-vine-in-romania

Decizie de ultimă oră a Curții Constituționale pentru legile din agricultură!
Cererea Președintelui Iohannis, respinsă de Curtea Consttuțională!
 https://www.agroinfo.ro/vegetal/decizie-de-ultima-ora-a-curtii-constitutionale-pentru-legile-din-agricultura

Cursuri de formare profesionala pentru fermierii care acceseaza PNDR 2020
Merlin Business Consulting organizeaza cursuri de formare profesionala pentru beneficiarii sub-masurilor 6.1 si 6.3 din regiunea Sud Muntenia.
➡ https://www.gazetadeagricultura.info/afaceri-agricole/790-fonduri-europene-nerambursabile-agricultura/20983-cursuri-de-formare-profesionala-pentru-fermierii-care-acceseaza-sub-masurile-pndr-2020.html

Fermierii din Covasna, sprijiniti in obtinerea mentiunii de calitate ”Produs Montan”
În data de 4 iunie 2018, la sediul primariei din Intorsura Buzaului, Directia pentru Agricultura Judeteana Covasna a organizat o intalnire cu fermierii si reprezentantii asociatiilor cu profil agricol din zona montana a judetului Covasna, pentru a oferi informatii referitoare la acordarea dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative ”produs montan” pentru produsele comercializate de acestia.
 https://www.gazetadeagricultura.info/dezvoltare-rurala/562-produse-traditionale/20991-fermierii-din-covasna-sprijiniti-in-obtinerea-mentiunii-de-calitate-produs-montan.html

Ce propune majorarea finantarii destinate mediului si politicilor climatice
Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE aferent perioadei 2021-2027, Comisia Europeana propune majorarea cu aproape 60 % a finantarii pentru programul LIFE, programul UE pentru mediu si politici climatice.
 https://www.gazetadeagricultura.info/eco-bio/566-protectia-mediului/20992-ce-propune-majorarea-finantarii-destinate-mediului-si-politicilor-climatice.html

Prințul Charles este interesat de proiectele de dezvoltare rurală şi de cele de conservare a biodiversităţii
Prinţul Charles s-a arătat interesat în timpul vizitei sale la Fundaţia ADEPT din Saschiz,de stadiul proiectelor de dezvoltare rurală şi de cele de conservare a biodiversităţii.
 https://agroteca.ro/printul-charles/

Buget de 365 de miliarde de euro pentru politicii agricole comune
Comisia Europeană (CE) propune modernizarea şi simplificarea politicii agricole comune (PAC) pentru următorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027. 
 https://agroteca.ro/17832-2/

Ingrijorari legate de scaderea plafonului de alocari, in cadrul Politicii Agricole Comune
Actuala alocare din Cadrul financiar multianual nu răspunde obiectivelor României, iar scăderea plafonului pe cei doi piloni din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) şi modul de acordare a subvenţiilor îngrijorează fermierii români, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la reuniunea Consiliului de miniştri Agricultură şi Pescuit, de la Sofia.
 https://agro-tv.ro/ingrijorari-legate-de-scaderea-plafonului-de-alocari-in-cadrul-politicii-agricole-comune/

Veste excelentă: Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri – majorat la 100.000 de euro!
100.000 de euro – fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri care se instalează în mediul rural.
 http://agrointel.ro/98788/veste-excelenta-sprijinul-pentru-instalarea-tinerilor-fermieri-majorat-la-100-000-de-euro/

Ce fonduri europene va primi agricultura romaneasca in 2018
Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca Romania a atras fonduri europene in valoare de peste 5,5 miliarde de euro intr-un an si jumatate. Ministrul a mai spus ca toti acesti bani sunt deja in tara si se vor duce in agricultura, noteaza Agerpres.
 https://www.stiriagricole.ro/ce-fonduri-europene-va-primi-agricultura-romaneasca-in-2018-51786.html

ZOOTEHNIE

Purcei gratis – schimbă regulile! – Program deschis non-stop!
Printr-un proiect de act normativ, Ministerul Agriculturii modifică regulile din Programul de acordare gratis a purceilor din rasele Bazna și Mangalița.
 https://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/purcei-gratis-schimba-regulile

Atenție, crescători de animale! Se fac controale!
Amenzi, confiscări și interzicerea activității. Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti au dat amenzi de 109.445 lei, au retras de la comercializare peste 182.000 de kilograme de produse de origine animală şi 2.130 de ouă și au interzis activitatea la trei firme, în urma unor controale făcute în mai, a anunțat DSVSA București, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
https://www.agroinfo.ro/economic/atentie-crescatori-de-animale-se-fac-controale

MADR: Se prelungeste perioada de valorificare a lanii
Guvernul a aprobat in data de 8 iunie 2018 o Hotarare care modifica HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii”.
 http://www.agrostandard.ro/madr-se-prelungeste-perioada-de-valorificare-a-lanii/

Romania a exportat, in 2017, circa 109.000 tone de carne de porc in China, de zece ori mai mult fata de 2016
China incepe sa devina destinatie de export pentru produsele romanesti.
 http://www.agrostandard.ro/romania-a-exportat-in-2017-circa-109-000-tone-de-carne-de-porc-in-china-de-zece-ori-mai-mult-fata-de-2016/

Producţia de carne a României creşte la bovine şi ovine, dar scade la porc şi pasăre
Producţia de carne de bovine, ovine şi caprine a fost pe creştere în aprilie 2018, faţă de luna precedentă, în timp ce producţia de carne de porc şi de pasăre s-a diminuat în perioada analizată, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
 http://www.capital.ro/productia-de-carne-a-romaniei-creste-la-bovine-si-ovine-dar-scad.html

S-a dat startul marcarii prin tatuare a ovinelor si caprinelor
Incepand cu data de 07.06.2018, s-a dat startul marcarii prin tatuare, aceasta ca metoda suplimentara de identificare a ovinelor/caprinelor cuprinse in controlul oficial, conform Ordinului nr. 1045/2018 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale pentru modificarea si completarea Normelor de apreciere a ovinelor si caprinelor de reproductie, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 22/2006.
 https://www.gazetadeagricultura.info/animale/ovine-caprine/21011-s-a-dat-startul-marcarii-prin-tatuare-a-ovinelor-si-caprinelor.html

LEGUME – FRUCTE

Pepenii de Dabuleni se pregatesc sa iasa la export, in tari precum Suedia, Franta sau Polonia
“Dulcele de Dabuleni” va ajunge anul acesta si pe mesele strainilor in tari precum Suedia, Franta sau Polonia, care sunt interesate sa vanda in magazinele lor pepenii nostri, vestiti pentru gustul si parfumul lor.
 http://www.agrostandard.ro/pepenii-de-dabuleni-se-pregatesc-sa-iasa-la-export-in-tari-precum-suedia-franta-sau-polonia/

Istoria se repeta si in acest an. In Oltenia, producatorii au ajuns sa vanda castravetii cu mai putin de 30 de bani/kg!
Pentru ca toata lumea s-a inghesuit sa intre in programul Tomata Romaneasca, judetele Olt si Dolj numarandu-se printre zonele fruntase la acest capitol, acum exista oferta mare pe piata de…..castraveti.
 http://www.agrostandard.ro/istoria-se-repeta-si-in-acest-an-in-oltenia-producatorii-au-ajuns-sa-vanda-castravetii-cu-mai-putin-de-30-de-banikg/

Petre Daea: Programul “Tomate” a dat vigoare satelor 
„In piete sunt peste 8.600 de producatori de legume care sunt cu tomatele romanesti pe piata. (…) Este un program reusit, un program care a dat vigoare satelor. Foarte multi tineri s-au angajat in aceasta activitate, multi dintre ei cu succes. Sigur ca unii au avut si rateuri la inceput, dar si-au revenit, pentru ca si-au putut replanta suprafetele care au fost afectate”, a spus Daea.
 http://www.agrofood.ro/Articol-Petre-Daea%3A-Programul-%E2%80%9CTomate%E2%80%9D-a-dat-vigoare-satelor/1828

Programul de sprijin pentru tomate continua. 3000 de euro pentru cultivatorii care se inscriu in program
Ministrul Daea a declarat ca programul pentru tomate este unul reusit, in conditiile in care peste 8.600 de producatori au intrat pe piata cu tomate 100% romanesti, noteaza Agerpres.
 https://www.stiriagricole.ro/programul-de-sprijin-pentru-tomate-continua-3000-de-euro-pentru-cultivatorii-care-se-inscriu-in-program-51795.html

AGRICULTURA MARE

Elvețienii de la Ameropa preiau 40% din Promat Comimpex și Agroind Cauaceu
Grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai importanți jucători din agrobusiness-ul local și o companie controlată de omul de afaceri elvețian Andreas Zivy, preia 40% din companiile de agrobusiness românești Promat Comimpex și Agroind Cauaceu.
 http://www.agrofinanciar.ro/Elvetienii-de-la-Ameropa-preiau-40-din-Promat-Comimpex-si-Agroind-Cauaceu-n590.html

Crestere de 150% pentru exporturile de grau ale Romaniei, in ultimele cinci sezoane
Exporturile de grau ale Romaniei s-au majorat in ultimele cinci sezoane cu circa 150%, atingand 6,6 milioane de tone in sezonul 2016/2017, ceea ce plaseaza tara noastra pe locul trei in Europa, se arata intr-o analiza realizata de Agritel.
 http://www.agrostandard.ro/crestere-de-150-pentru-exporturile-de-grau-ale-romaniei-in-ultimele-cinci-sezoane/

FAO: Oferta de cereale va atinge un nivel record in sezonul viitor
FAO si-a marit prognoza pentru productia mondiala de cereale in 2018 la 2 610 milioane de tone, care, daca va fi confirmata, ar reprezenta o scadere anuala de 1,5% fata de nivelul ridicat din anul precedent, potrivit raportului FAO privind Cererea si Oferta de Cereale, publicat in data de 7 iunie.
 http://www.agrostandard.ro/fao-oferta-de-cereale-va-atinge-un-nivel-record-in-sezonul-viitor/

Recolta de cereale a Rusiei ar putea fi afectată de vremea nefavorabilă. O șansă pentru ceilalți producători
Marile firme ruseşti de consultanţă SovEcon şi IKAR şi-au redus estimările privind recolta de cereale a Rusiei în 2018, din cauza vremii reci şi umede din această primăvară în principalele regiuni din Siberia şi Urali unde se cultivă grâul.
 http://www.capital.ro/recolta-de-cereale-a-rusiei-ar-putea-fi-afectata-de-vremea-nefavo.html

Topul judeţelor campioane la vânzările de terenuri agricole
Proprietarii de terenuri agricole din judeţul Timiş au încheiat 4.877 de tranzacţii de vânzare-cumpărare în primele cinci luni ale acestui an, echivalentul a 8,2% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel naţional, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
 http://www.capital.ro/topul-judetelor-campioane-la-vanzarile-de-terenuri-agricole-3.html

Reuters: ONU a cumparat 105.000 de tone de grau, cel mai probabil din Romania
Graul ar urma sa provina din regiunea Marii Negre, cel mai probabil din Romania, si va fi livrat Yemenului in mai multe transporturi ce vor fi efectuate in perioada iunie-august.
 http://www.agrofood.ro/Articol-Reuters%3A-ONU-a-cumparat-105.000-de-tone-de-grau%2C-cel-mai-probabil-din-Romania/1846

Romania, contributie semnificativa la cresterea productiei de seminte oleaginoase din UE
Productia de seminte oleaginoase din UE in intervalul 2017/2018 a atins 35 de milioane de tone, nivel care se apropie de cel inregistrat in 2014/2015, care este cu 11% mai mare decat media pe 5 ani.
 http://www.agrofood.ro/Articol-Romania%2C-contributie-semnificativa-la-cresterea-productiei-de-seminte-oleaginoase-din-UE/1849

Preț orz 2018. Ce preț pe tonă se oferă fermierilor la începutul campaniei de recoltare
Recoltarea orzului a început și este în plină desfășurare în județele de sud ale țării.
 http://agrointel.ro/98783/pret-orz-2018-ce-pret-pe-tona-se-ofera-fermierilor-la-inceputul-campaniei-de-recoltare/

UE28: Vremea secetoasă ar putea avea efecte neașteptate asupra unei recolte de grâu care părea promițătoare
Condițiile agrometeorologice din ultima perioadă, caracterizate printr-o vreme caldă și uscată, prezente în anumite regiuni ale Uniunii Europene (UE), au reprezentat un imbold pentru dezvoltarea culturii grâului după un start dificil (valuri de frig și umezeală), însă seceta reprezintă în această perioadă un factor de risc în anumite zone, în condițiile în care grâul intră într-o perioadă-cheie, determinantă pentru recolta de la finele sezonului, spun specialiștii, citați de presa internațională.
 https://www.revistafermierului.ro/international/item/3281-ue28-vremea-secetoasa-ar-putea-avea-efecte-neasteptate-asupra-unei-recolte-de-grau-care-parea-promitatoare.html

RETAIL

UE a exportat mâncare de 138 miliarde de euro! – UE în topul exportatorilor!
Cu o valoare a comerțului agroalimentar de 255 de miliarde de euro în 2017, UE confirmă pentru încă un an poziția sa de exportator și importator mondial de produse agroalimentare, anunță un comunicat al Comisiei Europene transmis pentru Agroinfo.
 https://www.agroinfo.ro/economic/ue-a-exportat-mancare-de-138-miliarde-de-euro

Se scumpește mâncarea! Prețurile alimentelor sunt la un nivel record
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna mai 2018, comparativ cu luna precedentă, impulsionat de majorarea semnificativă a preţurilor lactatelor, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.
http://www.capital.ro/preturile-alimentelor-sunt-la-un-nivel-record-1.html

Alimentele înghit mare parte din veniturile populaţiei
Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat, în anul 2017, în medie, 34,3% din consumul gospodăriilor, cheltuielile cu utilităţile (locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili) 17,1%, în timp ce băuturile alcoolice şi tutunul au „consumat” 8,2% din venituri, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
➡ https://agroteca.ro/alimentele-inghit-mare-parte-din-veniturile-populatiei/

Carrefour introduce în magazine pungi 100% biodegradabile
Carrefour introduce la nivel național pungi 100% biodegradabile marca Biodeck.
 https://modernbuyer.ro/carrefour-introduce-in-magazine-pungi-100-biodegradabile/

EVENIMENTE

Agriplanta – Romagrotec 2018: cercetarea și dezvoltarea împing agricultura spre viitor – Și a fost și Agriplanta
Romagrotec 2018, cel mai mare târg de agricultură amplasat în câmp, la Fundulea. Desfășurat sub motto-ul „Din pasiune pentru agricultură“, se estimează că peste 15.000 de fermieri „pasionați“ i-au trecut pragul.
https://www.agro-business.ro/agriplanta-romagrotec-2018-cercetarea-si-dezvoltarea-imping-agricultura-spre-viitor/2018/06/04/

Petre Daea a solicitat mentinerea sprijinului pentru fermierii romani in cadrul Consiliului de Agricultura de la Sofia
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a sustinut pozitia Romaniei de a sprijini generatiile de tineri fermieri si gasirea de solutii pentru atragerea si sustinerea acestora, manifestandu-si ingrijorarea fata de reducerea financiara PAC dupa 2020.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/536-ministerul-agriculturii/21007-petre-daea-a-solicitat-mentinerea-sprijinului-pentru-fermierii-romani-in-cadrul-consiliului-de-agricultura-de-la-sofia.html

Noi demersuri pentru facilitarea exporturilor de produse agroalimentare romanesti China
Presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, participa, alaturi de o delegatie de specialisti din cadrul institutiei, la cea de a treia editie a “Conferintei pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei”, care se desfasoara in Ningbo, Republica Populara Chineza, in perioada 6 – 8 iunie.
 https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/20997-noi-demersuri-pentru-facilitarea-exporturilor-de-produse-agroalimentare-romanesti-china.html

Agricultura ecologica romaneasca lupta sa aiba un loc cat mai bun in noul model agricol european
Agricultura ecologica a fost tema dezbatuta in cadrul celei de-a sasea editie a Forumului EUROSFAT 2018 – Dezbatere privind Viitorul Europei, eveniment ce a avut loc azi 8 iunie.
https://www.gazetadeagricultura.info/eco-bio/614-agricultura-ecologica/21009-agricultura-ecologica-romaneasca-lupta-sa-aiba-un-loc-cat-mai-bun-in-noul-model-agricol-european.html

Valeriu TABĂRĂ- Președinte ASAS și fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale participă la conferința PRIA Agriculture Cluj-Napoca în 14 iunie
Fermierii români din Transilvania vor fi premiați în cadrul Conferinței PRIA Agriculture care va avea loc la Cluj-Napoca în 14 iunie 2018.
https://www.lumeasatului.ro/stiri-agricultura/evenimente/4809-valeriu-tabara-presedinte-asas-si-fost-ministru-al-agriculturii-si-dezvoltarii-rurale-participa-la-conferinta-pria-agriculture-cluj-napoca-in-14-iunie.html

Proiect: „Ziua Produsului Românesc” la Berlin
Autorităţile române vor să organizeze în toamna acestui an, la Berlin, evenimentul „Ziua Produsului Românesc”, a anunţat Dănuţ Păle, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor. 
https://agroteca.ro/proiect-ziua-produsului-romanesc-la-berlin/

Lansare program Ambasada Sustenabilității la București
Conturată în jurul ideii de comunitate, misiunea Ambasadei Sustenabilității – al cărei program a fost lansat pe 5 iunie 2018 la București −este de a răspândi cultura sustenabilității în România.
https://modernbuyer.ro/lansare-program-ambasada-sustenabilitatii-la-bucuresti/

Întâlnire B2B cu 7 companii bavareze la București
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează în perioada 21-22 iunie 2018, la București, o delegație cu firme bavareze din sectorul alimentar.
 https://modernbuyer.ro/intalnire-b2b-cu-7-companii-bavareze-la-bucuresti/

Expo-Conferinta “Produsul romanesc” – de la frauda la integritate alimentara
Românii trebuie să consume produse româneşti pentru ca banii să se întoarcă în economia românească, a afirmat, joi, în cadrul conferinţei dedicate produsului românesc, Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
 https://agro-tv.ro/expo-conferinta-produsul-romanesc-de-la-frauda-la-integritate-alimentara/

Europarlamentarul Gabriela Zoană: Digitalizarea și agricultura de precizie, viitorul agriculturii europene
Vicepreședinta Comisiei AGRI din cadrul Parlamentului European, Gabriela Zoană, a participat la cea de-a IV-a Conferință anuală pe tema modalității utilizării instrumentelor financiare din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în perioada 2014-2020.
 https://www.revistafermierului.ro/eveniment/comunicate/item/3284-europarlamentarul-gabriela-zoana-digitalizarea-si-agricultura-de-precizie-viitorul-agriculturii-europene.html

ȘTIRI EXTERNE

Copa și Cogeca salută programul ambițios de cercetare și inovare al UE
Copa și Cogeca au salutat astăzi lansarea viitorului cadru propus de UE Program – Horizon Europe – pentru cercetare și inovare.
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Viitorul alimentației și al agriculturii: Copa și Cogeca prezintă opiniile miniștrilor agriculturii din UE
Copa și Cogeca au cerut astăzi miniștrilor agriculturii din UE o simplificare reală a politicii agricole comune (PAC) în viitor, cu măsuri de atragere a sângelui tânăr în acest sector.
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

UE continuă să afle în topul comerțului global de produse agroalimentare la nivel mondial
Cu o valoare a comerțului agroalimentar de 255 de miliarde de euro în 2017, UE confirmă pentru încă un an poziția sa pe primul loc in calitate de exportator și importator mondial de produse agroalimentare. 
 
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4066_en.htm

Cum ar trebui să reglementăm pesticidele?
Soluții pentru luarea deciziilor în condiții de siguranță și transparente – În ultimele luni, discuțiile s-au încălzit cu privire la utilizarea și siguranța pesticidelor în Europa.
 https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/video/how-should-we-regulate-pesticides-solutions-for-safe-transparent-decision-making/

Șeful departamentului de sănătate al UE: Unii politicieni au vorbit „tare” împotriva glifosatului înainte de alegeri
Unii politicieni au vorbit apăsat împotriva glifosatului, cel mai frecvent erbicid din lume, înainte de alegerile lor, dar s-au reîntors în realitate mai târziu, a declarat într-un interviu pentru EURACTIV.com comisarul UE pentru Sănătate și Siguranță Alimentară Vytenis Andriukaitis.
 https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/video/eu-health-chief-some-politicians-spoke-too-loudly-against-glyphosate-before-elections/

Daca doriti sa primiti regulat informari de la noi, va invitam sa va abonati la newsletter.
Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

2018-06-13T12:32:15+00:00