REVISTA PRESEI 25 IUNIE-1 IULIE

 

POLITICI AGRICOLE

Participarea AFIR la Comitetul de Monitorizare pentru PNDR
Directorul general AFIR, Adrian CHESNOIU, a participat în data de 26 iunie 2018 la lucrările Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, întâlnire condusă de către Petre DAEA, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, alături de Carmen BOTEANU, director general adjunct AMPNDR.
➡ www.afir.info

Ucraina va inchiria terenuri agricole de stat prin licitatii online
Guvernul ucrainean va oferi spre inchiriere terenuri agricole detinute de stat prin licitatii online, in cadrul eforturilor destinate combaterii coruptiei si imbunatatirii eficientei. Anuntul a fost facut de catre ministerul ucrainean al Agriculturii.
➡ http://www.agrofood.ro/Articol-Ucraina-va-inchiria-terenuri-agricole-de-stat-prin-licitatii-online/1953

Tinerii fermieri se vor bate anul ăsta pe sprijinul de 50.000 de euro!
Sprijin de maxim 50.000 de euro! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, ieri, 27 iunie 2018, calendarul estimativ al lansării sesiunilor de proiecte care beneficiază de fonduri europene nerambursabile.
https://www.agroinfo.ro/vegetal/tinerii-fermieri-se-vor-bate-anul-asta-pe-sprijinul-de-50-000-de-euro

Ministrul Agriculturii, discuții cu reprezentanții comisiei europene pentru banii fermierilor!
Ministrul agriculturii, Petre Daea, discută ASTĂZI despre banii europeni de care beneficiază fermierii români cu reprezentanții Comisiei Europene – Direcția generală pentru agricultură, a VII-a la reuninea Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, organizată de Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală.
➡ https://www.agroinfo.ro/vegetal/se-intampla-astazi-ministrul-agriculturii-discutii-cu-reprezentantii-comisiei-europene-pentru-banii-fermierilor

65% din fermele din UE au o suprafata de sub 5 ha, fata de 92% in Romania
Majoritatea fermelor din UE au suprafete reduse: 65% din fermele din UE au o suprafata de sub cinci hectare, potrivit Eurostat.
➡ http://www.agrostandard.ro/65-din-fermele-din-ue-au-o-suprafata-de-sub-5-ha-fata-de-92-in-romania/

Aglomeratie mare la AFIR, in iulie! Vor fi lansate sesiuni de depunere a proiectelor pentru opt submasuri
Ministerul Agriculturii a anuntat calendarul indicativ de lansare a sesiunilor de depunere a proiectelor in anul 2018 in cadrul PNDR 2014-2020.
➡ http://www.agrostandard.ro/iulie-luna-de-foc-la-afir-vor-fi-lansate-sesiuni-de-depunere-a-proiectelor-pentru-opt-submasuri/

Letonia a decretat stare de calamitate agricolă din cauza secetei, cea mai gravă din ultimii 10 ani
Guvernul leton a decretat stare de calamitate agricolă la scală națională din cauza secetei prelungite care afectează o mare parte din teritoriul acestei țări, considerată cea mai gravă din ultimii 10 ani, informează AFP.
➡ https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/vecini/letonia-a-decretat-stare-de-calamitate-agricola-din-cauza-secetei-cea-mai-grava-din-ultimii-10-ani-18195399

Director AFIR: „Este clar ca agricultura romaneasca si mediul rural au nevoie de o finantare sporita”
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR a declarat ca agricultura romaneasca si mediul rural au nevoie de o finantare sporita si de aceea, agentia a luat decizia de a finanta, prin PNDR 2014 – 2020, proiectele depuse de catre beneficiarii publici care se afla in asteptare, din economiile rezultate in cadrul proiectelor implementate de acestia, noteaza Agerpres.
➡ https://www.stiriagricole.ro/director-afir-este-clar-ca-agricultura-romaneasca-si-mediul-rural-au-nevoie-de-o-finantare-sporita-52149.html

Agricultura ecologica in UE. Care sunt cei mai mari producatori
Terenurile agricole pe care se practica agricultura ecologica in trei tari din sudul Europei reprezinta 44,9% din totalul suprafetelor destinate agriculturii bio din intreaga UE.
➡ https://www.stiriagricole.ro/agricultura-ecologica-in-ue-care-sunt-cei-mai-mari-producatori-52108.html

Eurostat: Un sfert din populaţia ocupată a României lucrează în agricultură
Peste 2 milioane de români erau ocupaţi în agricultură în 2017, ceea ce reprezintă aproape un sfert (23,7%) din totalul populaţiei ocupate, faţă de 4,5% media la nivelul statelor membre ale UE, potrivit datelor Eurostat.
➡ http://www.zf.ro/profesii/eurostat-un-sfert-din-populatia-ocupata-a-romaniei-lucreaza-in-agricultura-17314030

LEGUME SI FRUCTE

Legumele oltenesti intra in supermarketuri
Rosiile, castravetii si alte legume produse in solariile din judetul Olt vor ajunge in supermarketurile din Romania.
➡ http://www.agrostandard.ro/legumele-oltenesti-intra-in-supermarketuri/

Fructele eco de la Sura Mare (Sibiu) ajung in Italia si Germania. La noi, nu au loc pe piata…
Dupa cum se stie, italienii se numara printre cei mai mari investitori in agricultura ecologica din Romania.
➡ http://www.agrostandard.ro/fructele-eco-de-la-sura-mare-sibiu-ajung-in-italia-si-germania-la-noi-nu-au-loc-pe-piata/

Scaderea pretului rosiilor la consumator este un obiectiv urmarit de stat
Referindu-se la situaţia fermierilor care aruncă tone de roşii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că în această situaţie se află mai mulţi fermieri care au depus la Direcţia Agricolă Judeţeană deconturi pentru o cantitate de roşii.
➡ https://agro-tv.ro/scaderea-pretului-rosiilor-la-consumator-este-un-obiectiv-urmarit-de-stat/

“Șorțurile roșii” aprovizionează cu succes piețele din Bacău
Locuitorii județului Bacău se pot bucura de succesul celor șase producători de tomate care au reușit să ajungă cu roșiile pe tarabă, din primul ciclu de producție.
➡ https://agro-tv.ro/sorturile-rosii-aprovizioneaza-cu-succes-pietele-din-bacau/

Un economist explică de ce roşiile româneşti au ajuns să fie aruncate: “Ajutorul de la stat e, de fapt, primul pas spre faliment!”
Multă lume s-a arătat revoltată de imaginile cu cantităţile enorme de roşii româneşti aruncate la gunoi.
http://www.capital.ro/un-economist-explica-de-ce-rosiile-romanesti-au-ajuns-sa-fie-arun.html

Turcia: exporturile de cireşe sunt aşteptate să atingă un maxim istoric
Exporturile de cireşe ale Turciei ar putea atinge un maxim record în acest an, ajungând la 85.000 de tone, cu o valoare de 200 milioane de dolari, a anunţat vicepreşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Fructe şi Legume Proaspete, Uludag, Senih Yazgan, potrivit Hurriyet Daily News.
http://www.zf.ro/business-international/turcia-exporturile-de-cirese-sunt-asteptate-sa-atinga-un-maxim-istoric-17335527

AGRICULTURA MARE

CME introduce optiuni pentru contractele futures cu cereale din bazinul Marii Negre
Operatorul bursier american CME Group va introduce luna viitoare optiuni (-options-) pe contractele futures pentru graul si porumbul provenite din regiunea Marii Negre, in incercarea de a dezvolta si mai mult tranzactiile cu derivative care vizeaza aceasta zona importanta pentru exportul de cereale, transmite Reuters.
http://www.agrofood.ro/Articol-CME-introduce-optiuni-pentru-contractele-futures-cu-cereale-din-bazinul-Marii-Negre/1958

Siria va importa 1,5 milioane tone de grau, inclusiv din Romania
Siria intentioneaza sa importe 1,5 milioane tone de grau in acest an, in principal din Rusia, in conditiile in care achizitiile de pe piata locala ar urma sa se situeze la aproximativ o jumatate de milion de tone, a declarat pentru Reuters ministrul sirian al comertului interior.
➡ http://www.agrofood.ro/Articol-Siria-va-importa-1%2C5-milioane-tone-de-grau%2C-inclusiv-din-Romania/1956

Dumitru (Pro Agro): Soiurile românești de grâu performează în anii mai puțin favorabili!
Producția la hectar! De-a lungul vremii am tot constatat și eu această caracteristică și, de fiecare dată, specialiști au subliniat faptul că un soi creat într-un areal cât mai aproape geografic de zona în care este cultivat va avea răspunsuri pentru situațiile grave din anii dificili agricoli.
https://www.agroinfo.ro/vegetal/dumitru-pro-agro-soiurile-romanesti-de-grau-performeaza-in-anii-mai-putin-favorabili

Romania, pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb, in UE
Romania a avut, in 2017, cea mai mare suprafata cultivata cu porumb la nivelul UE, potrivit datelor provizorii comunicate de Eurostat.
➡ http://www.agrostandard.ro/romania-pe-primul-loc-la-suprafata-cultivata-cu-porumb-in-ue/

Italia si Romania, cele mai mari suprafete cultivate cu soia in UE
Romania ocupa locul doi in UE la suprafetele cultivate cu soia, detinand 17,2% din totalul suprafetelor semanate in 2017, potrivit INS si Eurostat.
http://www.agrostandard.ro/italia-si-romania-cele-mai-mari-suprafete-cultivate-cu-soia-in-ue/

Fermierii din Germania se aşteaptă la scăderi importante ale recoltei din cauza secetei
Fermierii germani ar putea pierde aproximativ jumătate din recoltele lor din cauza temperaturilor neobişnuit de ridicate şi a secetei înregistrate în mai, a avertizat Joachim Rukwied, şeful Asociaţiei fermierilor din Germania, transmite Reuters, citează Agerpres.
http://www.capital.ro/fermierii-din-germania-se-asteapta-la-scaderi-importante-ale-reco.html

Recolta de cereale de la Marea Neagră, în scădere. Lipsa ploilor, unul dintre motive
Ca urmare a lipsei precipitațiilor, recolta de cereale a Ucrainei pentru anul în curs ar putea scădea până la un total de 59,3 milioane de tone, față de nivelul din 2017, care a totalizat 61,3 milioane de tone, au anunțat, recent, specialiștii agrometeo ai statului vecin.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/piata-agricola/item/3335-recolta-de-cereale-de-la-marea-neagra-in-scadere-lipsa-ploilor-unul-dintre-motive.html

În 2016, ne băteam cu maltezii în topul fermelor mici!
Acum doi ani, eram pe primul loc în UE la exploatații agricole sub cinci hectare. Țara care, anul trecut, reușea recordul de a se afla în fața Franței la producția de porumb, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, în 2016 se situa pe primul loc la numărul de exploatații agricole (farm holdings) din totalul celor existente la nivelul Uniunii Europene (UE28) și pe locul II, sub Malta, la ferme sub cinci hectare, stat membru al blocului comunitar care are 0% (zero la sută!) exploatații de peste 50 de hectare.
➡ https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/item/3336-in-2016-ne-bateam-cu-maltezii-in-topul-fermelor-mici-strigator-la-cer-acum-doi-ani-eram-pe-primul-loc-in-ue-la-exploatatii-agricole-sub-cinci-hectare.html

UE, cel mai mare producator de grau din lume
In luna mai, Uniunea Europeana a livrat 165.787 tone de grau, devenind cel mai mare producator la nivel mondial. UE este de asemenea si cel mai mare consumator de grane, cu un consum de 142.749 tone, relateaza Mediafax.
➡ https://www.stiriagricole.ro/ue-cel-mai-mare-producator-de-grau-din-lume-52124.html

Cooperativele agricole s-au trezit la viaţă!
Afacerile celor mai mari 10 cooperative din România au crescut cu 63% în ultimul an
Cele mai mari zece cooperative agricole din România au avut afaceri cumulate de 652 mil. lei (143 mil. euro) în 2017, cu 63% mai mult faţă de anul 2016, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
➡ http://www.zf.ro/companii/cooperativele-agricole-s-au-trezit-la-viata-afacerile-celor-mai-mari-10-cooperative-din-romania-au-crescut-cu-63-in-ultimul-an-17301097

Bulgaria se aşteaptă la o recoltă de grâu de peste 6 milioane de tone
Bulgaria se aşteaptă să recolteze peste 6 milioane de tone de grâu în acest an, a anunţat ministrul bulgar al agriculturii Rumen Porozhanov, potrivit Seenews.com.
http://www.zf.ro/business-international/bulgaria-se-asteapta-la-o-recolta-de-grau-de-peste-6-milioane-de-tone-17300653

ZOOTEHNIE

Romania a exportat in primele 3 luni din 2018 animale vii in valoare de 74,1 de milioane euro
Romania a exportat animale vii in suma de 74,1 milioane de euro, in primul trimestru din 2018, in crestere cu 0,5% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce valoarea importurilor pe acest segment a fost de aproape doua ori mai mica in perioada mentionata, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
http://www.agrofood.ro/Articol-Romania-a-exportat-in-primele-3-luni-din-2018-animale-vii-in-valoare-de-74%2C1-de-milioane-euro/1944

Atenție, crescători de animale! lege promulgată de Iohannis!
Președintele României, comunicat oficial! Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, pe 28 iunie 2018, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar.
➡ https://www.agroinfo.ro/economic/atentie-crescatori-de-animale-lege-promulgata-de-iohannis

Alerta de gradul zero in toate fermele de porci!
Carniprod, prima exploatatie profesionala cu probleme. Prima exploatatie profesionala de crestere si ingrasare a porcilor din Romania declarata pozitiva pentru pesta porcina africana!
http://www.agrostandard.ro/alerta-de-gradul-zero-in-toate-fermele-de-porci-carniprod-prima-exploatatie-profesionala-cu-probleme/

Tarif pentru supravegherea sanitara veterinara de la 1 ianuarie 2019
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor propune modificarea Ordinului nr. 96/2014 pentru aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
https://agro-tv.ro/tarif-pentru-supravegherea-sanitara-veterinara-de-la-1-ianuarie-2019/

Bazna si Mangalita, greu de gasit deoarece nu mai existau in exploatatiile zootehnice
Ministerul Agriculturii a lansat programul de ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița.
https://agro-tv.ro/bazna-si-mangalita-greu-de-gasit-deoarece-nu-mai-existau-in-exploatatiile-zootehnice/

Petre Daea: Consumul de carne de oaie a crescut cu 104% de când cu “Alege oaia!”
Consumul de carne de oaie a crescut cu 104% după campania ”Alege oaia”, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, sâmbătă, la Slatina.
http://www.capital.ro/petre-daea-consumul-de-carne-de-oaie-a-crescut-cu-104-de-cand-c.html

Care este stadiul Pescuitului si Acvaculturii in Romania?
Linia de coasta a Romaniei la Marea Neagra are o lungime de 256 km.
https://www.gazetadeagricultura.info/animale/pesti/21052-care-este-stadiul-pescuitului-si-acvaculturii-in-romania-informatii-utile.html

Productia de carne de vita si porc a scazut, in 2017
Greutatea totala in viu a animalelor şi pasarilor destinate sacrificarii pentru consum a scazut cu 0,13 puncte procentuale (pp) (2.000 tone) in 2017 faţa de 2016, la 1,462 milioane de tone, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Productia-de-carne-de-vita-si-porc-a-scazut%2C-in-2017/5276

Rabobank: Comertul cu carne de pasare ramane instabil
Comertul international cu carne de pasare va continua sa fie instabil in trimestrul urmator al anului, din cauza turbulentelor din Brazilia si a tensiunilor comerciale dintre SUA si China, se arata in cel mai recent raport Rabobank.
➡ http://www.industriacarnii.ro/Articol-Rabobank%3A-Comertul-cu-carne-de-pasare-ramane-instabil/5273

Despre cum a rămas România fără Telemeaua de Sibiu
De vreo două săptămâni, tot citesc și mă amuz despre și pe seama brânzei de Sibiu, mai precis, despre Telemeaua de Sibiu.
http://www.meat-milk.ro/despre-cum-a-ramas-romania-fara-telemeaua-de-sibiu/

Perfecțiunea laptelui, ca materie primă în formule ”clean-label”
Pentru a reduce costurile, multe sectoare ale Industriei Alimentare apelează la substituenți ai ingredientelor naturale, uitând că laptele, derivatele și lactatele sunt surse perfecte de materii prime, mai ales când este vorba despre produsele ”clean-label”.
➡ http://www.meat-milk.ro/perfectiunea-laptelui-ca-materie-prima-in-formule-clean-label/

Incineratoare mobile de mare capacitate aduse la Tulcea în cazul în care vor fi sacrificaţi peste 40.000 de porci, după depistarea unui focar de pestă porcină africană la o fermă
Mai multe incineratoare mobile de mare capacitate au fost aduse la Tulcea pentru situaţia în care va fi nevoie de sacrificarea a peste 40.000 de porci de la o fermă unde în această săptămână a fost depistat un focar de pestă porcină africană.
https://www.news.ro/social/incineratoare-mobile-de-mare-capacitate-aduse-la-tulcea-in-cazul-in-care-vor-fi-sacrificati-peste-40-000-de-porci-dupa-depistarea-unui-focar-de-pesta-porcina-africana-la-o-ferma-1922404630002018061718204695

Pesta porcină africană, confirmată într-un abator aparținând unei ferme din județul Tulcea
Prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată într-un abator aparținând unei exploatații comerciale de creștere a porcilor din județul Tulcea, fiind instituite măsuri de carantină, anunță ANSVSA, care precizează că nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, scrie News.ro.
➡ https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/pesta-porcina-africana-confirmata-intr-un-abator-apartinand-unei-ferme-din-judetul-tulcea-18203670

RETAIL

Lidl – singurul retailer prezent in top cinci pe toate pietele din regiune
Discounterul german Lidl este al treilea cel mai puternic jucator din comertul alimentar din Romania, dupa Kaufland si Carrefour.
➡ http://www.agrofood.ro/Articol-Lidl—singurul-retailer-prezent-in-top-cinci-pe-toate-pietele-din-regiune/1950

Spatiile de retail din Romania insumeaza 3,5 milioane m²
Stocul modern de spatii de retail se situeaza, in prezent, la circa 3,5 milioane m², dintre care aproximativ 1,1 milioane m² se afla in Bucuresti, releva un studiu de specialitate.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Spatiile-de-retail-din-Romania-insumeaza-3%2C5-milioane-m%C2%B2/5264

AFI Europe Romania achiziționează un teren de 43.000 m2 lângă AFI Park 1-5
AFI Europe Romania a finalizat achiziția unui teren cu o suprafață de aproximativ 43.000 m2, în proximitatea complexului de birouri AFI Park 1-5 și a mall-ului AFI Cotroceni, printr-o tranzacție în valoare de 23 de milioane de euro.
➡ https://modernbuyer.ro/afi-europe-romania-achizitioneaza-un-teren-de-43-000-m2-langa-afi-park-1-5/

Pentru prima dată se întâmplă ca un supermarket românesc ia locul unui supermarket dintr-o mare reţea
Retailerul local Paco Supermarket, controlat de antreprenorul Feliciu Paraschiv, a deschis cel de-al 11-lea magazin al reţelei în Focşani, judeţul Vrancea, în locul unui supermarket Profi.
http://www.zf.ro/companii/rasturnare-de-situatie-pentru-prima-data-se-intampla-ca-un-supermarket-romanesc-ia-locul-unui-supermarket-dintr-o-mare-retea-17328335

Alexandru Vlad preia după 17 ani de Selgros România conducerea Selgros Germania, reţea cu 40 de magazine
Executivul român Alexandru Vlad pleacă după 17 ani de la conducerea Selgros Cash & Carry România, el urmând să preia aceeaşi funcţie în cadrul Selgros Germania, potrivit surselor din piaţă.
http://www.zf.ro/eveniment/alexandru-vlad-preia-dupa-17-ani-de-selgros-romania-conducerea-selgros-germania-retea-cu-40-de-magazine-17295221

EVENIMENTE

Craiovenii sunt invitati la VeGarten, eveniment dedicat veganilor
VeGarten este o initiativa sociala care are rolul de a promova alimentatia vegana in orasul Craiova si de a informa cetatenii cu privire la stilul de viata cumpatat, moral si adaptat la epoca moderna.
http://www.agrofood.ro/Articol-Craiovenii-sunt-invitati-la-VeGarten%2C-eveniment-dedicat-veganilor/1978

Târgul Meșterilor Populari „RomânIA Autentică”, o ediție reușită la Iași
Iașul a îmbrăcat de Sânzâiene straie de sărbătoare. <<RomânIA Autentică>> a sărbătorit din nou la Iași, în perioada 23-24 iunie, când Capitala Moldovei s-a îmbrăcat în tradiționala ie românească.
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/4840-targul-mesterilor-populari-romania-autentica-o-editie-reusita-la-iasi.html

Conferinţă ZF Branduri româneşti, Iaşi. Cum a apărut Casa de Vinuri Cotnari. „Eram deranjaţi că nu puteam consuma produsele noastre în restaurante şi aşa am creat un brand adresat tinerilor“
Casa de Vinuri Cotnari, o companie dezvoltată de copiii antreprenorilor care deţin brandul Cotnari, a fost înfiinţată în 2011 şi a intrat pe un segment de public nou – tinerii din mediul urban care nu consumau brandul mamă, a povestit Victor Deleanu, director general al Casei de Vinuri Cotnari, prezent la conferinţa ZF Branduri româneşti, organizată la Iaşi.
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/conferinta-zf-branduri-romanesti-iasi-cum-a-aparut-casa-de-vinuri-cotnari-eram-deranjati-ca-nu-puteam-consuma-produsele-noastre-in-restaurante-si-asa-am-creat-un-brand-adresat-tinerilor-17313272


Monitorizarea de presa a săptămânii v-a fost oferită de echipa

2018-07-02T13:07:22+00:00