REVISTA PRESEI 23 – 29 APRILIE

 

BOROKA JAKAB (GASTROPAN): ROMANIA, CEL MAI MARE CONSUM DE PAINE PE CAP DE LOCUITOR DIN EUROPA – Romania are cel mai mare consum de paine pe cap de locuitor din Europa, peste 80 de kilograme pe an, firmele din strainatate tinand cont de aceasta piata, in ciuda infrastructurii deficitare, a declarat managerul de proiect al Expozitiei Internationale GastroPan 2018, Boroka Jakab.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/Articol-Boroka-Jakab-%28GastroPan%29%3A-Romania%2C-cel-mai-mare-consum-de-paine-pe-cap-de-locuitor-din-Europa/1626

 

SCHIMBARE DE PREȘEDINȚI LA O FEDERAȚIE A FERMIERILOR! – Gherorghe Boțoman, președinte cu state vechi la Federația Națională a Cartofului, a fost înlocuit astăzi, 24 aprilie 2018, din funcție. Noul președinte al Federației este Romulus Oprea, fermier din județul Covasna, reprezentantul firmei olandeze AGRICO. Informația ne-a fost confirmată de fostul președinte Gheorghe Boțoman.

Mai multe pe: https://www.agroinfo.ro/economic/schimbare-de-presedinti-la-o-federatie-a-fermierilor

 

SECETA MARE IN DOBROGEA. DACA NU PLOUA IN 10 ZILE, E JALE! – 2018 se anunta un an dificil pentru producatorii agricoli din Dobrogea, unde seceta se manifesta cu putere.

Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/seceta-mare-in-dobrogea-daca-nu-ploua-in-10-zile-e-jale/#more-11618

 

BRÂNZA FRĂMÂNTATĂ DE SÂNGEORZ BĂI ŞI CÂRNAŢII DIN ŢINUTUL GRĂNICERESC SE AFLĂ ÎN PROCEDURĂ DE ATESTARE NAŢIONALĂ – Două produse tradiţionale româneşti, a căror reţetă ar data din secolul al XVIII-lea  se află în procedură de atestare naţională la Ministerul Agriculturii.

Mai multe pe: https://agroteca.ro/17732-2/

 

EVOLUTIA DRAMATICA A STOCURILOR SI PRODUCTIEI MONDIALE DE ORZ, VA ADUCE SATISFACTII ANUL ACESTA CULTIVATORILOR – Sunt ani în care unele culturi se remarcă prin cerere ridicată și prețuri mari. În 2016, rapița a fost vedeta, având prețuri ridicate de achiziție. Anul acesta, judecând după informațiile prezente până acum în piață, orzul pare că va fi la mare căutare.

Mai multe pe: http://agro-tv.ro/evolutia-dramatica-a-stocurilor-si-productiei-mondiale-de-orz-va-aduce-satisfactii-anul-acesta-cultivatorilor/

 

CULTURILE AGRICOLE SUNT AMENINŢATE DE GRINDINĂ? – Ca urmare a instabilității atmosferice severe înregistrată pe 24 aprilie, au fost realizate activități de combatere a căderilor de grindină.

Mai multe pe: http://www.capital.ro/culturile-agricole-sunt-amenintate-de-grindina.html

 

PNDR 2020: DECONTAREA TVA-ULUI PENTRU PROIECTELE DE INVESTITII IN INFRASTRUCTURA DE IRIGATII – Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale prezinta o serie de clarificari privind depunerea proiectelor de investitii in infrastructura de irigatii de catre Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) prin submasura (sM) 4.3 Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/afaceri-agricole/790-fonduri-europene-nerambursabile-agricultura/20869-pndr-2020-decontarea-tva-ului-pentru-proiectele-de-investitii-in-infrastructura-de-irigatii.html

 

EFECTIVELE DE BOVINE DIN ROMANIA, IN DECLIN CONTINUU – Sectorul de crestere a bovinelor este cel mai grav afectat dupa 1989, prin dispariţia a sase milioane de capete. Imbatranirea populatiei de la sate si cresterea exporturilor de animale vii sunt principalii factori care au condus la diminuarea numarului de bovine.

Mai multe pe: http://www.industriacarnii.ro/Articol-Efectivele-de-bovine-din-Romania%2C-in-declin-continuu/5000

 

LEGISLAȚIA PRIVIND GESTIONAREA FONDURILOR EUROPENE A FOST COMPLETATĂ – Guvernul a aprobat o Ordonanță care completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune, Politicii Comune de Pescuit şi Politicii Maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării.

Mai multe pe: http://www.meat-milk.ro/legislatia-privind-gestionarea-fondurilor-europene-a-fost-completata/

 

NOUL SET DE BUNE PRACTICI PROPUS DE CE NECESITĂ O REEVALUARE A RESTRICȚIILOR IMPUSE COMERCIANȚILOR – Recent, Comisia Europeană a făcut public un set de bune practici menit să vină în sprijinul eforturilor depuse de statele membre „de a crea un sector al comerțului cu amănuntul mai deschis, mai integrat și mai competitiv”.

Mai multe pe: https://modernbuyer.ro/noul-set-de-bune-practici-propus-de-ce-necesita-o-reevaluare-a-restrictiilor-impuse-comerciantilor/

 

EUROSTAT: ROMÂNIA A ÎNREGISTRAT UN DEFICIT BUGETAR DE 2,9% DIN PIB ÎN 2017; PONDEREA DATORIEI ÎN PIB A FOST DE 35% – România a înregistrat un deficit bugetar de 2,9% din PIB în 2017 şi o pondere a datoriei publice în PIB de 35%, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică, Eurostat.

Mai multe pe: https://www.news.ro/economic/eurostat-romania-a-inregistrat-un-deficit-bugetar-de-2-9-din-pib-in-2017-ponderea-datoriei-in-pib-a-fost-de-35-1922401523002018041418078535

 

ROMÂNII VOR PUNE PE GRĂTARE, DE 1 MAI, PESTE 30 DE MILIOANE DE MICI, CU 10-15% MAI MULT DECÂT ANUL TRECUT – Românii vor pune pe grătare, în minivacanța de 1 Mai, peste 30 de milioane de mici, depășind cantitatea consumată anul trecut cu circa 10-15 procente, arată estimările realizate de către procesatorii de carne.

Mai multe pe: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/retail/romanii-vor-pune-pe-gratare-de-1-mai-peste-30-de-milioane-de-mici-cu-10-15-mai-mult-decat-anul-trecut-18087340

 

UE INTERZICE TOTAL UTILIZAREA NEONICOTINOIDELOR! – Veste cât se poate de proastă pentru fermierii români, venită tocmai de la Bruxelles: insecticidele pe bază de neonicotinoide vor fi total interzise până la sfârşitul anului. Utilizarea acestora va fi permisă doar în spaţii protejate!

Mai multe pe: https://www.revista-ferma.ro/articole/agro-legislatie/ue-interzice-total-utilizarea-neonicotineidelor

 

„TÂRGUL GOSPODĂRIILOR DE PRODUSE MONTANE – TRADIȚII ȘI OBICEIURI”, ELEMENT DE SUSȚINERE A PRODUCĂTORILOR ȘI ANTREPRENORILOR DE PE VALEA TROTUȘULUI – În perioada 12-13 mai 2018, orașul Dărmănești, împreună cu GAL Valea Muntelui și Degustarium, organizează „Târgul gospodăriilor de produse montane – tradiții și obiceiuri”, având ca obiectiv principal susținerea producătorilor și antreprenorilor de pe Valea Trotușului, în a duce mai departe tradiția fabricării unor produse alimentare și non-alimentare cu vechi rădăcini în această zonă, anunță managerul Asociației GAL Valea Muntelui, Vlad Mihai Ochiroș, printr-un comunicat.

Mai multe pe: https://www.revistafermierului.ro/eveniment/item/3186-targul-gospodariilor-de-produse-montane-traditii-si-obiceiuri-element-de-sustinere-a-producatorilor-si-antreprenorilor-de-pe-valea-trotusului.html

 

UE, NOI REGULI PENTRU ALIMENTELE BIO. CUM VOR FI AFECTATI FERMIERII – Incepand cu anul 2021, mai multe reguli pentru controlul si certificarea produselor bio vor intra in vigoare in UE, dupa ce acestea au fost aprobate de catre deputatii europeni reuniti la Strasbourg, noteaza Agerpres.

Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/ue-noi-reguli-pentru-alimentele-bio-cum-vor-fi-afectati-fermierii-51174.html

 

STUDIU: ROMÂNII CHELTUIE CEI MAI MULŢI BANI PE MÂNCARE ŞI PE ÎNTREŢINEREA LOCUINŢEI – Cele mai importante cheltuieli ale românilor sunt legate de alimentaţie şi de locuinţă astfel că, lunar, aceştia cheltuie aproximativ 753 de lei pe mâncare şi 680 de lei pe întreţinerea locuinţei, potrivit unui studiu realizat de Golin şi iSense Solutions.

Mai multe pe: http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/studiu-romanii-cheltuie-cei-mai-multi-bani-pe-mancare-si-pe-intretinerea-locuintei-17148023

 

Daca doriti sa primiti regulat informari de la noi, va invitam sa va abonati la newsletter. Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

 

2018-04-30T06:15:52+00:00