REVISTA PRESEI 2 IULIE – 8 IULIE

 

POLITICI AGRICOLE

Comisia Europeană – viitorul agriculturii se scrie acum
Recent, Comisia Europeană a ajuns la o concluzie simplă: Politica Agricolă Comună trebuie simplificată și eficientizată.
https://www.agro-business.ro/comisia-europeana-viitorul-agriculturii-se-scrie-acum/2018/07/04/

Legea privind societatile agricole a fost modificata
In Ședința Guvernului din 5 iulie 2018 a fost adoptata Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 36/1991 privind societațile agricole și alte forme de asociere in agricultura ce reglementeaza cadrul juridic al inființarii și desfașurarii activitații societaților agricole.
http://www.agrofood.ro/Articol-Legea-privind-societatile-agricole-a-fost-modificata/2018

9,3 milioane de euro pentru fermierii polonezi păgubiți! Vrem același ajutor pentru fermierii români!
Ajutor financiar de la Comisia Europeană pentru fermierii păgubiți! Anul trecut, UE a aprobat un ajutor financiar de 9,3 milioane de euro pentru agricultorii polonezi afectați de pesta porcină africană.
https://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/9-3-milioane-de-euro-pentru-fermierii-polonezi-pagubiti-vrem-acelasi-ajutor-pentru-fermierii-romani

Rebega: Comisia Europeană trebuie să ofere ajutor şi tratament egal pentru fermierii români!
Europarlamentarul Laurențiu Rebega solicită Comisiei Europeane  să ofere ajutor financiar urgent şi tratament egal pentru fermierii români!
https://agroteca.ro/rebega-comisia-europeana-trebuie-sa-ofere-ajutor-si-tratament-egal-pentru-fermierii-romani/

Eurostat: Romania este fruntasa la numarul de ferme agricole raportat la suprafata agricola
Tot românul se pricepe la agricultură şi este fermier. Acest lucru reiese din datele Biroului european de statistică (Eurostat). Din 10,3 milioane de ferme din UE, 3,4 milioane de ferme se află în România.
https://agro-tv.ro/eurostat-romania-este-fruntasa-la-numarul-de-ferme-agricole-raportat-la-suprafata-agricola/

Petre Daea: România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri
România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri, iar Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget care să fie cel puţin la nivelul celui actual, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu miniştrii de resort din Germania şi Austria.
http://www.capital.ro/petre-daea-romania-nu-sustine-plafonarea-platilor-directe-catre.html

Tranzitia presedintiei Consiliului UE discutata de Ministrul Petre Daea cu omologii din Austria si Germania
Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in perioada 27-29 iunie la doua intalniri de lucru pe plan extern: prima intalnire a avut loc in Austria cu doamna Elisabeth Kostinger, ministrul federal pentru sustenabilitate si turism, in prezenta E.S Bogdan Mazuru, ambasador al Romaniei in Austria, iar cea de-a doua intalnire in Germania cu doamna Julia Klöckner, ministrul federal pentru alimentatie si agricultura, alaturi de E.S Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Germania.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/536-ministerul-agriculturii/21071-tranzitia-presedintiei-consiliului-ue-discutata-de-ministrul-petre-daea-cu-omologii-din-austria-si-germania.html

S-a adoptat imbunatatirea statisticilor integrate pentru fermele din UE, raportor fiind un eurodeputat roman
Parlamentul European a votat ieri Raportul Comisiei AGRI realizat de catre vicepresedintele Comisiei, europarlamentarul roman Gabriela Zoana, in privinta statisticilor integrate referitoare la ferme si de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1166/2008 si (UE) nr. 1337/2011 din 2017.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/21078-s-a-adoptat-imbunatatirea-statisticilor-integrate-pentru-fermele-din-ue-raportor-fiind-un-eurodeputat-roman.html

Petre Daea, intalniri de lucru in Austria si Germania
Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in perioada 27-29 iunie la doua intalniri de lucru pe plan extern, anunta un comunicat al MADR.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Petre-Daea%2C-intalniri-de-lucru-in-Austria-si-Germania/5286

Deși piețele gem de produse, din sticla televizorului se anunță altă inflație
Prin ce trece România în acest an aniversar este greu de imaginat. În loc să ne bucurăm de împlinirea unui secol de la unirea majorității ținuturilor românești între hotarele patriei-mamă, poporul vrând-nevrând este implicat într-unul dintre cele mai cumplite războaie – războiul româno-român, iscat de efectele întârziate al evenimentelor din decembrie 1989.
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/4847-desi-pietele-gem-de-produse-din-sticla-televizorului-se-anunta-alta-inflatie.html

AFIR: schema de plata pentru micii fermieri
Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de sprijinire a micilor fermieri care au participat la schema de mici fermieri din Pilonul 1 (plati directe catre fermieri) pentru cel putin un an si care se angajeaza sa transfere definitiv altui fermier intreaga lor exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare.
https://www.stiriagricole.ro/afir-schema-de-plata-pentru-micii-fermieri-52199.html

Ministerul Agriculturii „a uitat“ de scutirile de impozite promise prin programul de guvernare
TVA zero la achiziţia de materii prime sau servicii agricole, eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate şi scutirea de impozite pentru angajarea tinerilor în agricultură sunt măsuri care ar fi trebuit deja să fie funcţionale.
http://www.zf.ro/eveniment/ministerul-agriculturii-a-uitat-de-scutirile-de-impozite-promise-prin-programul-de-guvernare-17345054

CCIA Franceză preia coordonarea Coaliției pentru Dezvoltarea României
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), una dintre cele mai importante inițiative ale mediului de afaceri din România, va fi coordonată în perioada iulie – decembrie 2018 de către Adela Jansen, în calitatea sa de membru al conducerii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER).
http://www.meat-milk.ro/ccia-franceza-preia-coordonarea-coalitiei-pentru-dezvoltarea-romaniei/

MADR: Funcționarea amenajărilor de desecare în condițiile actuale
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în România, în proprietatea statului și în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), funcționează amenajări pentru desecare pe un teritoriu care cuprinde 3.085.895 ha, cu o rețea de canale de desecare însumând o lungime de 56.584 km.
http://www.meat-milk.ro/madr-functionarea-amenajarilor-de-desecare-in-conditiile-actuale/

LEGUME ȘI FRUCTE

Specie de usturoi romanesc unica in Europa, descoperita intr-un sat din Siberia
O specie protejata de usturoi, ce se gaseste la nivel european doar in Romania, la Cheile Turzii, a fost identificata, miercuri, de bio-geograful expeditiei trans-siberiene RO-CRES, Sabin Badarau, pe o gramada de balegar, in fata unei case dintr-un sat din Siberia.
http://www.agrofood.ro/Articol-Specie-de-usturoi-romanesc-unica-in-Europa%2C-descoperita-intr-un-sat-din-Siberia/2012

Soiul autohton de tomate Inima de Bou, readus pe piata romaneasca
Cooperativa agricola „Tara Mea” va readuce pe piata romaneasca, incepand de saptamana viitoare, soiul autohton de tomate Inima de Bou, in prezent cooperativa livrand 70 de tone de rosii romanesti pe saptamana.
http://www.agrofood.ro/Articol-Soiul-autohton-de-tomate-Inima-de-Bou%2C-readus-pe-piata-romaneasca/1988

Primul FoodHub din zona Clujului are 20 de parteneri
Bazele primului Food Hub din Transilvania de Nord care integreaza producatorii din zona au fost puse la Cluj, prin intermediul Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila (FCSC), cu sprijin american.
http://www.agrostandard.ro/primul-foodhub-din-zona-clujului-are-20-de-parteneri/

Producatorii de mere din Voinesti asteapta o productie foarte buna, in acest an. Unii vorbesc si de 50-60 to/ha
Producatorii de mere din Voinesti sunt optimisti cu privire la recolta din acest an, mai trebuie doar ca si vremea sa tina cu ei si sa nu vreo grindina care sa deprecieze merele.
http://www.agrostandard.ro/producatorii-de-mere-din-voinesti-asteapta-o-productie-foarte-buna-in-acest-an-unii-vorbesc-si-de-50-60-toha/

Salajenii si-au incasat banii pentru programul de tomate
Luni au intrat în conturile fermierilor înscrişi în Programul Tomate suma de 3.000 de euro aferentă acestui sezon. Aceştia au realizat producţia de 2 tone, pe care au valorificat-o prin vânzarea legumelor, iar acum, Ministerul Agriculturii le-a virat în cont suma de 3.000 de euro.
https://agro-tv.ro/salajenii-si-au-incasat-banii-pentru-programul-de-tomate/

SUA: Marii producători de alimente nu se înțeleg cu producătorii de culturi modificate genetic în privința etichetelor produselor
Cei mai mari producători de alimente din lume nu se înțeleg cu producătorii de culturi modificate genetic, precum cei de sfeclă de zahăr, în timp ce fac lobby pe lângă guvernul american în legătură cu ingredientele care trebuie incluse pe etichetele produselor, transmite Reuters.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/retail/sua-marii-producatori-de-alimente-nu-se-inteleg-cu-producatorii-de-culturi-modificate-genetic-in-privinta-etichetelor-produselor-18214209

Pepenii de Dăbuleni, la preț de nimic
În prezent, preţul de achiziție al pepenilor cultivați în renumita localitate Dăbuleni este de 30 de bani pe kilogram, iar o bună parte din cei circa 550 de producători susţin că, la finalul recoltei, abia vor reuşi să îşi acopere cheltuielile.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/horticultura/item/3349-pepenii-de-dabuleni-la-pret-de-nimic.html

Alertă alimentară în Ungaria: Produse vegetale congelate, suspecte că ar fi contaminate cu Listeria şi comercializate în mai multe ţări europene, retrase de pe piaţă
Autorităţile sanitar-veterinare din Ungaria au iniţiat o serie de retrageri de pe piaţă a unor legume congelate şi amestecuri de legume congelate, comercializate sub diverse mărci, în mai multe ţări europene, deoarece acestea prezintă o potenţială contaminare cu bacteria Listeria.
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/alerta-alimentara-in-ungaria-produse-vegetale-congelate-suspecte-ca-ar-fi-contaminate-cu-listeria-si-comercializate-in-mai-multe-tari-europene-retrase-de-pe-piata-17346398

Cooperativa agricolă Ţara mea, formată din 500 de fermieri, va livra săptămânal 70 de tone de roşii româneşti în Kaufland
Cooperativa Ţara Mea, furnizorul de legume, lactate şi carne al Kaufland, va începe livrarea de roşii româneşti în marile lanţuri de magazine, circa 70 de tone de roşii româneşti  pe saptămână, legume care provin din 7 bazine legumicole, recoltate de pe o suprafaţă totală de 5.000 hectare, potrivit reprezentanţilor cooperativei.
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/cooperativa-agricola-tara-mea-formata-din-500-de-fermieri-va-livra-saptamanal-70-de-tone-de-rosii-romanesti-in-kaufland-17339915

AGRICULTURA MARE

FAO estimeaza scaderea productiei de cereale si a rezervelor, in acest an
FAO si-a actualizat prognoza pentru productia mondiala de cereale in acest an, acum la o valoare de 2 586 milioane de tone, ceea ce reprezinta cu 64,5 milioane de tone sau cu 2,4% mai putin decat productia record din 2017
http://www.agrostandard.ro/fao-estimeaza-scaderea-productiei-de-cereale-si-a-rezervelor-in-acest-an/

Copa-Cogeca: Productie mai mica cu 6% la cereale si oleaginoase in UE, in acest an
Copa-Cogeca a revizuit in scadere previziunile privind productia UE de cereale si oleaginoase, din cauza situatiei dificile in care se afla piata la acest moment.
http://www.agrostandard.ro/copa-cogeca-productie-mai-mica-cu-6-la-cereale-si-oleaginoase-in-ue-in-acest-an/

Răsuflăm ușurați – România nu a distribuit porumb congelat contaminat cu bacteria Listeria
Țara noastră nu figurează pe lista de distribuţie a porumbului congelat contaminat cu Listeria Monocytogenes, produs în Ungaria, a anunţat, joi, 5 iulie 2018, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
https://www.revistafermierului.ro/international/item/3350-rasuflam-usurati-romania-nu-a-distribuit-porumb-congelat-contaminat-cu-bacteria-listeria.html

Previziunile rămân constante – producția de grâu a blocului comunitar, în scădere. De vină ar fi vremea secetoasă
Analiști de renume din zona agribusiness au afirmat recent că fermierii din statele blocului comunitar UE28 ar putea recolta la finele acestui an agricol o cantitate de grâu cu până la şase milioane de tone mai mică decât cea din 2017, după ce culturile din nordul bătrânului continent au avut de suferit de pe urma vremii secetoase din timpul primăverii.
https://www.revistafermierului.ro/international/item/3347-previziunile-raman-constante-productia-de-grau-a-blocului-comunitar-in-scadere-de-vina-ar-fi-vremea-secetoasa.html

Lovitură de teatru: Ministerul Agriculturii nici nu a sesizat CSAT în ceea ce priveşte tranzacţia din Insula Mare a Brăilei, care va ajunge la un grup arab. 5% din producţia de porumb a României depinde de un alt proprietar
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu a fost sesizat în ceea ce priveşte vânzarea fermei de cereale Agricost către arabii de la Al Dahra, potrivit reprezen­tanţilor instituţiei, care spun că vânzarea Agricost nu a fost înscrisă pe ordinea de zi a CSAT.
http://www.zf.ro/companii/lovitura-teatru-ministerul-agriculturii-nici-sesizat-csat-ceea-priveste-tranzactia-insula-mare-brailei-ajunge-grup-arab-5-productia-porumb-romaniei-depinde-proprietar-17342258

ZOOTEHNIE

Metodologia de plata a despagubirilor in cazul animalelor afectate de PPA, adoptata de Guvern
Guvernul a adoptat, joi, o hotarare prin care este reglementata metodologia pentru stabilirea si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale omorate pentru lichidarea rapida a focarelor de boli transmisibile, a anuntat premierul Viorica Dancila.
http://www.agrofood.ro/Articol-Metodologia-de-plata-a-despagubirilor-in-cazul-animalelor-afectate-de-PPA%2C-adoptata-de-Guvern/2023

Productiile de lapte si de oua ale Romaniei, in scadere in 2017
Conform datelor Institutului National de Statistica, productia totala de lapte a Romaniei a scazut anul trecut cu 3,15% fata de 2016, totalizand 46,614 milioane de hectolitri, un recul de 3% inregistrandu-se si in cazul productiei de oua, de la 6,182 miliarde bucati in 2016, la 5,996 miliarde in 2017.
http://www.agrofood.ro/Articol-Productiile-de-lapte-si-de-oua-ale-Romaniei%2C-in-scadere-in-2017/1983

Ciobanii supărați: Vindem o oaie la preț de cocoș!
Vocea fermierului! Crescătorii români de ovine sunt supărați foc! Prețurile au luat-o serios la vale, iar o oaie a ajuns, spun ei, să valoreze cât un cocoș, 170 de lei.
https://www.agroinfo.ro/economic/ciobanii-suparati-vindem-o-oaie-la-pret-de-cocos

ACEBOP: Pesta porcina africana ar putea produce pagube de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro
Pagubele care se prefigureaza ca urmare a evolutiei in Romania a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro.
http://www.agrostandard.ro/acebop-pesta-porcina-africana-ar-putea-produce-pagube-de-sute-de-milioane-de-euro-poate-chiar-miliarde-de-euro/

Focar de Pesta Porcina Africana confirmat intr-o crescatorie din Insula Mare a Brailei
In data de 3 iulie a fost confirmat un focar de Pesta Porcina Africana la o crescatorie de porci, situata intr-o zona relativ izolata (20 de km de cea mai apropiata localitate din judetul Braila si 5 km fata de localitatea Carcaliu din judetul Tulcea, intre acestea fiind bariera naturala Dunarea, Bratul Macin), in Insula Mare a Brailei, anunta ANSVSA. In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.
http://www.agrostandard.ro/focar-de-pesta-porcina-africana-confirmat-intr-o-crescatorie-din-insula-mare-a-brailei/

DSVSA Bacau a dispus masuri de profilaxie nespecifica pentru prevenirea pestei porcine africane
Direcția Sanitar-Veterinară anunță că a luat primele măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine, cea mai gravă boală la porci. 40.000 de porci au fost sacrificați la Tulcea, unde, la o fermă s-a descoperit un focar al acestei boli. Aceasta s-a confirmat și la mistreţi din Delta Dunării.
https://agro-tv.ro/dsvsa-bacau-a-dispus-masuri-de-profilaxie-nespecifica-pentru-prevenirea-pestei-porcine-africane/

Recompense pentru vanatorii si cetatenii implicati in actiunile de prevenire si control al pestei porcine africane
Vanatorii primesc pana la 400 de lei pentru porc mistret vanat in zona de mare risc a pestei porcine africanePentru a preintampina extinderea virusului pestei porcine africane, au fost instituite masuri de control si pentru animalele salbatice, respectiv, porcii mistreti din zonele in care exista focare de pesta porcina africana.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/21084-recompense-pentru-vanatorii-si-cetatenii-implicati-in-actiunile-de-prevenire-si-control-al-pestei-porcine-africane.html

Ucraina, in primii 10 exportatori de carne de pui din lume
Ucraina a exportat 310.000 de tone de carne de pui in perioada ianuarie-aprilie 2018, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultura din SUA.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Ucraina%2C-in-primii-10-exportatori-de-carne-de-pui-din-lume/5285

Pretul carnii din import, mai atractiv pentru HoReCa
Iosif Stefanescu, Executive Chef restaurantul OSHO, a explicat, pentru INDUSTRIA CARNII.RO, de ce in localurile brandului pe care il reprezinta nu foloseste carne de vita exclusiv din Romania.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Pretul-carnii-din-import%2C-mai-atractiv-pentru-HoReCa/5278

Măsurile care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane
Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la  100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.
https://www.lumeasatului.ro/stiri-agricultura/zootehnie-medicina-veterinara/4870-masurile-care-trebuie-respectate-pentru-a-preveni-raspandirea-pestei-porcine-africane.html

Scrumbia de Dunăre afumată, pregătită după o rețetă tradițională, va primi recunoaștere europeană
Scrumbia de Dunăre afumată se produce la Tulcea, într-o unitate modernă de prelucrare a peștelui, cofinanțată din Programul Operațional de Pescuit 2007-2013.
https://modernbuyer.ro/scrumbia-de-dunare-afumata-pregatita-dupa-o-reteta-traditionala-va-primi-recunoastere-europeana/

Alfredo Seafood: Piata locala de peste creste cu circa 10%, in 2018
Piata locala de peste a inregistrat o crestere de circa 10% in primul semestru din 2018, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, iar anul in curs se va incheia cu o valoare a vanzarilor mai ridicata cu aproximativ 10%, conform estimarilor reprezentantilor Alfredo Seafood, una dintre cele mai importante marci de peste si fructe de mare din Romania.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Alfredo-Seafood%3A-Piata-locala-de-peste-creste-cu-circa-10%25%2C-in-2018/5303

ANSVSA: Peste 140 de tone de produse de origine animală au fost retrase de la vânzare în Bucureşti, într-o singură lună. Şase firme au fost închise
Inspectorii sanitari veterinari din Bucureşti au retras de la vânzare peste 140.000 de kilograme de produse de origine animală, adică carne, lactate sau ouă care pun în pericol sănătatea populaţiei, doar în luna iunie, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/ansvsa-peste-140-de-tone-de-produse-de-origine-animala-au-fost-retrase-de-la-vanzare-in-bucuresti-intr-o-singura-luna-sase-firme-au-fost-inchise-17341873

Euromonitor: Companii-vector în dezvoltarea industriei de ambalaje în sectoarele de carne și lapte ale României
Optimismul economic și standardele de viață îmbunătățite au permis vânzărilor de alimente ambalate să continue să progreseze în 2017, cu o creștere în valoare, la jumătatea anului 2018, de 3% și o creștere a volumului de 1% în termeni de vânzare cu amănuntul, după cum arată o analiză exaustivă efectuată de Euromonitor.
http://www.meat-milk.ro/euromonitor-companii-vector-in-dezvoltarea-industriei-de-ambalaje-in-sectoarele-de-carne-si-lapte-ale-romaniei/

Global Meat: PPA scăpată de sub control în Ucraina, România în mare pericol!
Global Meat News informează că cincizeci și nouă de focare de PPA au fost raportate în Ucraina în acest an, inclusiv câteva la granița cu Uniunea Europeană (UE), în special România, unde 45 000 de porci au trebuit să fie sacrificați în cel mai mare focar din această parte a Europei.
http://www.meat-milk.ro/global-meat-ppa-scapata-de-sub-control-in-ucraina-romania-in-mare-pericol/

RETAIL

Carrefour si Tesco isi unesc fortele printr-un parteneriat
Carrefour a anuntat semnarea unui acord de parteneriat cu Tesco.
http://www.agrofood.ro/Articol-Carrefour-si-Tesco-isi-unesc-fortele-printr-un-parteneriat/1994

Preţurile mondiale la alimente au scăzut în iunie pentru prima dată în 2018
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie 2018, comparativ cu luna precedentă, acesta fiind primul declin înregistrat de acest indice în 2018, ca urmare a scăderii cotaţiilor la porumb, grâu şi uleiuri vegetale, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.
http://www.capital.ro/preturile-mondiale-la-alimente-au-scazut-in-iunie-pentru-prima-da.html

Lidl, Kaufland si Penny renunta la articolele din plastic
Retailerii Lidl si Kaufland au anuntat ca vor renunta la articolele din plastic in perioada urmatoare in urma angajamentului de a reduce cu 20% consumul de plastic pana in 2025.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Lidl%2C-Kaufland-si-Penny-renunta-la-articolele-din-plastic/5300

Mărcile proprii întrec mărcile naționale în Marea Britanie, Germania, Spania și Italia
Cota de piață a mărcilor proprii alimentare înregistrează o creștere de 4% pe an în piețele europene, unde s-a situat la 39,4% în 2017, potrivit unui raport al companiei de cercetare de piață IRI, care arată că mărcile proprii întrec mărcile naționale în Marea Britanie, Germania, Spania și Italia.
https://modernbuyer.ro/marcile-proprii-intrec-marcile-nationale-in-marea-britanie-germania-spania-si-italia/

Casino a anunțat crearea unor centrale de achiziții în parteneriat cu Auchan, Metro și Schiever
Casino a anunțat crearea unor centrale de achiziții, pe plan internațional și în Franța, numite „Horizon”, în parteneriat cu Auchan, retailerul german Metro și grupul Schiever . „Noile alianțe se vor concentra pe trecerea de la un mod pur tranzacțional de negocieri la dezvoltarea unor negocieri colaborative, echilibrate și inovatoare”, au afirmat reprezentanții companiilor într-o declarație comună.
https://modernbuyer.ro/casino-a-anuntat-crearea-unor-centrale-de-achizitii-in-parteneriat-cu-auchan-metro-si-schiever/

Volumul comerţului cu amănuntul în România − a doua mare creștere din UE, în mai 2018
Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 7,1% în luna mai 2018, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2017, a doua mare creştere în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, după Ungaria (7,7%), arată datele publicate de Eurostat.
https://modernbuyer.ro/volumul-comertului-cu-amanuntul-in-romania-%e2%88%92-a-doua-mare-crestere-din-ue-in-mai-2018/

Carrefour numeşte un nou expat la cârma businessului de 2 mld. euro din România
Executivul francez Jean-Baptiste Dernoncourt pleacă de la conducerea Carrefour România după cinci ani în care aproape a dublat businessul, la 2 mld. euro, potrivit surselor ZF.
http://www.zf.ro/companii/carrefour-numeste-un-nou-expat-la-carma-businessului-de-2-mld-euro-din-romania-17345171

Lidl va ridica un nou magazin în sectorul 3 şi se apropie de 30 de unităţi în Bucureşti
Discounterul german Lidl va ridica un nou magazin în Bucureşti, pe bulevardul Ba­sa­rabia la numărul 250, potrivit unui Plan Ur­ba­nistic Zonal aprobat de Primăria Capita­lei.
http://www.zf.ro/companii/lidl-va-ridica-un-nou-magazin-in-sectorul-3-si-se-apropie-de-30-de-unitati-in-bucuresti-17345046

Ahold Delhaise a schimbat managementul operațiunilor din România
Grupul olandezo-belgian, Ahold Delhaise, deținător al magazinelor Cora și Mega Image a decis schimarea managementului oprațiunilor din România.
http://www.meat-milk.ro/ahold-delhaise-a-schimbat-managementul-operatiunilor-din-romania/

EVENIMENTE

Ziua Americii cu o demonstrație pentru fermierii români!
Eveniment! Agrocomerț Holding a sărbătorit ziua Statelor Unite ale Americii, în sudul județului Olt, cu o demonstrație de  mare clasă pentru fermierii români interesați.
https://www.agroinfo.ro/economic/ziua-americii-cu-o-demonstratie-pentru-fermierii-romani

Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare-Diseminare la Lovrin, Timiș
Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin din judeţul Timiş, condusă de conf. dr. Marinel N. Horablaga, a organizat la finele lunii mai a treia ediţie a Zilei Câmpului. Manifestarea din acest an a depăşit ediţiile anterioare prin numărul mare de fermieri, cadre didactice și universitare, studenţi şi elevi, precum şi a multinaţionalelor de inputuri ca parteneri (13 la număr).
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/agrotehnica/4862-ziua-campului-de-cercetare-dezvoltare-diseminare-la-lovrin-timis.html

Agromalim 2018, cel mai important eveniment agricol din vestul României
Cu o experienţă şi tradiţie de 28 de ani în organizarea evenimentelor agricole, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad propune şi în acest an o ediţie specială pentru unul dintre cele mai importante evenimente în domeniul agriculturii din România – a 29-a ediţie a târgului internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje Agromalim.
https://www.lumeasatului.ro/stiri-agricultura/evenimente/4856-agromalim-2018-cel-mai-important-eveniment-agricol-din-vestul-romaniei.html

Agro Fest – eveniment reuşit pentru viţa de vie
Tehnologii performante de nutriţie şi protecţia fitosanitară a plantaţiilor viticole. Vineri, 29 iunie 2018, la Crama Gîrboiu, în comuna Dumbrăveni, satul Dragosloveni, din judeţul Vrancea, a avut loc o nouă ediţie a unui eveniment ce tinde să devină tradiţie pentru cultura viţei de vie.
https://www.revista-ferma.ro/articole/horticultura/agro-fest-eveniment-reusit-pentru-vita-de-vie

Conferinţa Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare: Pentru prima dată, Ziarul Financiar merge la Chişinău împreună cu Banca Transilvania pentru a găsi cele mai bune idei pentru dezvoltarea investiţiilor şi a antreprenoriatului între România şi Republica Moldova.
ZF a început o serie de articole despre indicatorii economici şi de business ai Republicii Moldova, cifre pe baza cărora se vor analiza în cadrul conferinţei şi perspectivele de dezvoltare ale ţării în următorii ani. Astăzi, ZF analizează evoluţia PIB-ului Republicii Moldova.
http://www.zf.ro/companii/conferinta-republica-moldova-romania-investitii-comert-finantare-prima-data-ziarul-financiar-merge-chisinau-impreuna-banca-transilvania-gasi-cele-bune-idei-dezvoltarea-investitiilor-17340668

Război împotriva lupoaiei
Eveniment! Lupoaia, un dăunător virulent cu o evoluție rapidă și destul de dificil de controlat, a determinat activitatea intensă a numeroși cercetători din țările care cultivă floarea soarelui precum Turcia, Bulgaria, China, Serbia,Spania, Rusia, Rep. Moldova, SUA, Ucraina. Cercetătorii discută despre acest dăunător la simpozionul, organizat timp de trei zile, la INCDA Fundulea.
https://www.agroinfo.ro/economic/razboi-impotriva-lupoaiei

ȘTIRI EXTERNE

Copa și Cogeca revizuiesc prognozele în scădere ale UE pentru cereale și subliniază dificultățile pieței
Copa și Cogeca au lansat noi estimări pentru recolta de cereale din acest an din UE, prognozând o scădere cu 6% a producției de cereale și oleaginoase din UE, din cauza condițiilor meteorologice extreme.
➡ http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Ziua internațională a cooperativelor: producție durabilă în centrul agriculturii
Împreună cu comisarul UE pentru agricultură Phil Hogan și cu deputații europeni, Organizația Europeană de Agricultură Cogeca sărbătorește la Bruxelles Ziua Internațională a Cooperativelor Organizației Națiunilor Unite și subliniază rolul cheie pe care îl joacă în asigurarea producției durabile.
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Mai 2018 comparativ cu aprilie 2018 – volumul comerțului cu amănuntul neschimbat în zona euro – cu 0,3% mai mare în UE28
În luna mai 2018, în comparație cu aprilie 2018, volumul comerțului cu amănuntul ajustat sezonier nu sa modificat în zona euro (EA19) și a crescut cu 0,3% în UE28, potrivit estimărilor Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene.
http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-18-4344_en.htm

Comitetul AGRI al Parlamentului European nu mai este singur în negocierile privind reforma PAC
Liderii grupurilor politice ale Parlamentului European au decis, la 5 iulie, să acorde Comitetului pentru mediu „competență partajată” cu Comitetul pentru agricultură în aspectele de mediu ale politicii agricole comune post-2020 (PAC).
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/agri-committee-no-longer-alone-on-cap-reform-negotiations/

Comisia: Țările terțe ar trebui să îndeplinească cerințele UE privind antibioticele privind exporturile de animale
Țările din afara UE care exportă animale și produse de origine animală în bloc vor trebui să respecte noile norme privind medicamentele de uz veterinar în ceea ce privește utilizarea antibioticelor, potrivit Comisiei Europene.
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/commission-third-countries-should-meet-eu-antibiotics-requirements-on-animal-exports/

Monitorizarea de presa a săptămânii v-a fost oferită de echipa

2018-07-09T10:06:30+00:00