REVISTA PRESEI 18-24 IUNIE

POLITICI AGRICOLE

AFIR a participat la prima Conferință Regională PNDR
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a participat la prima Conferință Regională PNDR organizată luni, 18 iunie 2018, la Piatra Neamț de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
https://www.afir.info/

UE dorește schimbarea filosofiei PAC
S-a ajuns practic la o schimbare a filosofiei PAC deoarece eurodeputații consideră acum că politica agricolă a UE după 2020 trebuie să fie mai inteligentă, mai simplă, mai echitabilă și mai durabilă, dar și bine finanțată și cu adevărat comună pentru a continua să asigure securitatea alimentară în UE.
https://www.agro-business.ro/ue-doreste-schimbarea-filosofiei-pac/2018/06/23/

Reducerea bugetului pentru Politica Agricola Comuna
Mai multe tari au cerut luni Comisiei Europene sa nu reduca bugetul pentru Politica Agricola Comuna (PAC), relateaza AFP.
http://www.agrofood.ro/Articol-Mai-multe-tari-cer-Comisiei-Europene-sa-nu-reduca-bugetul-pentru-Politica-Agricola-Comuna/1912

637 de milioane de euro pentru 12.460 de tineri fermieri!
BANI PENTRU FERMIERI! Prin actualul PNDR 2014-2020, 12.460 de tineri fermieri, din care 2.609 de tineri fermieri din zona montană, au beneficiat de  sprijin financiar în valoare totală de 637 de milioane de euro, anunță Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
https://www.agroinfo.ro/vegetal/637-de-milioane-de-euro-pentru-12-460-de-tineri-fermieri

Apelul lui Daea! Nu aduceți fermierii români în pragul dezastrului!
DIRECT DE LA LUXEMBURG! România este profund dezvantajată, fermierii români sunt într-o situație îngrijorătoare. Nu le pot cere fermierilor români să facă mai mult cu bani mai puțini!
https://www.agroinfo.ro/vegetal/apelul-lui-daea-nu-aduceti-fermierii-romani-in-pragul-dezastrului

Se termina banii din PNDR 2014-2020 pentru investitii in agricultura!
Ultimele sesiuni vor fi organizate in partea a doua a anului – Sumele disponibile si data la care vor fi organizate ultimele sesiuni pentru accesarea fondurilor europene destinate investitiilor in agricultura prin intermediul PNDR 2014-2020 vor putea fi aflate dupa data de 26 iunie cand va avea loc Comitetul de Monitorizare al programului, a anuntat Maricel Dima, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in cadrul conferintei Food Intel Forum.
 http://www.agrostandard.ro/se-termina-banii-pentru-investitii-in-agricultura-din-pndr-2014-2020-ultimele-sesiuni-vor-fi-organizate-in-partea-a-doua-a-anului/

13 stațiuni de cercetare vor intra în reorganizare
Ministerul Agriculturii vrea să reorganizeze 13 institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, instituţii aflate în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu – Şişeşti”.
https://agroteca.ro/13-statiuni-de-cercetare-vor-intra-in-reorganizare/

Petre Daea: Romania se opune ferm plafonarii platilor directe catre fermieri
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat pozitia Romaniei cu privire la propunerile Comisiei Europene pentru noua Politica Agricola Comuna, 2021-2027, la reuniunea AGRIFISH de la Luxemburg, din 18 iunie 2018.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Petre-Daea%3A-Romania-se-opune-ferm-plafonarii-platilor-directe-catre-fermieri/5220

Noua lege a risipei alimentare ar inchide magazinele sociale si nu impune obligatii companiilor din industria alimentara
Somaro, o organizatie nonprofit care comercializeaza produse persoanelor cu venituri mici, atrage atentia ca noua lege a risipei alimentare ar inchide magazinele sociale din tara si ar lasa sute de familii din Bucuresti si Sibiu fara singura sursa de unde isi pot procura alimente la preturi mai mici.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/21045-noua-lege-a-risipei-alimentare-ar-inchide-magazinele-sociale-si-nu-impune-obligatii-companiilor-din-industria-alimentara.html

Eurodeputatul Gabriela Zoana a discutat sprijinirea fermierilor cu Jean-Claude Juncker  
Europarlamentarul Gabriela Zoana a avut saptamana trecuta, la Strasbourg, o intrevedere oficiala cu Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/538-comisia-europeana/21035-eurodeputatul-gabriela-zoana-a-discutat-sprijinirea-fermierilor-cu-jean-claude-juncker.html

Tinerii fermieri – elementul principal pentru modernizarea agriculturii
Peste 300 de fermieri, antreprenori si reprezentanti ai autoritatilor publice locale din regiunea nord-est a tarii s-au intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, la Piatra Neamt, cu reprezentanti de varf ai institutiilor statului, in cadrul primei Conferinte Regionale PNDR.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Tinerii-fermieri—elementul-principal-pentru-modernizarea-agriculturii/5230

WVR: Agricultura, asul din mânecă sau călcâiul lui Ahile?
Agricultura, cu o producție de aproximativ 16 mld. euro în anul 2017, plasează România pe locurile codașe ale clasamentelor europene din perspectiva educației.
http://www.meat-milk.ro/wvr-agricultura-asul-din-maneca-sau-calcaiul-lui-ahile/

Un senator afirmă că agricultura românească este una de „economie primitivă” și consideră că aceasta trebuie să se refinanțeze rapid. Afaceriștii vor „o mutaţie esenţială” în sector
În condițiile în care viziunea sa este că România are o agricultură de „economie primitivă” care generează costuri importante de natură fiscală, iar băncile nu pot finanța în mod suficient acest sector, senatorul ALDE, Varujan Vosganian, este de părere că soluția de redresare este reprezentată de refinanțare.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/stiri-interne/item/3311-un-senator-afirma-ca-agricultura-romaneasca-este-una-de-economie-primitiva-si-considera-ca-aceasta-trebuie-sa-se-refinanteze-rapid-afaceristii-vor-o-mutatie-esentiala-in-sector.html

Hotarare de Guvern: fermierii vor fi amendati daca nu iau masurile impuse
Conform unei Hotarari de Guvern recente, fermierii care refuza sa previna sau sa distruga ambrozia crescuta pe terenurile lor vor putea fi amendati.https://www.stiriagricole.ro/hotarare-de-guvern-fermierii-vor-fi-amendati-daca-nu-iau-masurile-impuse-52043.html

LEGUME ȘI FRUCTE

Spanacul urcator si salata picanta, printre leguminoasele aduse in tara de Cercetatorii Statiunii Buzau
Cercetatorii Statiunii legumicole Buzau au aclimatizat in aceasta primavara peste 10 noi plante legumicole aduse din China, India si Coreea, folosite in gastronomia vegetariana.
http://www.agrofood.ro/Articol-Spanacul-urcator-si-salata-picanta%2C-printre-leguminoasele-aduse-in-tara-de-Cercetatorii-Statiunii-Buzau/1894

Mere mai scumpe in Uniunea Europeana
Productia de mere din Uniunea Europeana a fost grav afectata in 2017 din cauza vremii nefavorabile, fapt ce a condus la un val de scumpiri.
http://www.agrofood.ro/Articol-Mere-mai-scumpe-in-Uniunea-Europeana/1909

Se poate si mai rau decat 80 bani/kg de rosii! La procesare, se porneste de la 40 bani/kg
Daca va gandeati cumva ca 80 de bani/kg de rosii, pretul de la care se porneste la vanzarea tomatelor in pietele en gros sau catre intermediari, este foarte mic, ei bine, se poate si mai putin decat atat: unitatile de procesare ofera intre 40 si 60 de bani pentru kilogramul de rosii.
http://www.agrostandard.ro/se-poate-si-mai-rau-decat-80-banikg-de-rosii-la-procesare-se-porneste-de-la-40-banikg/

Nemtii si polonezii, mari amatori de castraveti romanesti
Spre deosebire de rosii, unde balanta agroalimentara este total dezechilibrata, la castraveti stam cu mult mai bine, daca nu chiar cel mai bine cand vine vorba de legumele romanesti livrate la export.
http://www.agrostandard.ro/nemtil-si-polonezii-mari-amatori-de-castraveti-romanesti/

”Cazul tomata”, comentat de Ministerul Agriculturii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări în  urma apariției unor știri referitoare la situația fermierilor din județul Dolj, care ar fi fost nevoiți să arunce tone de roșii.
https://agroteca.ro/cazul-tomata-comentat-de-ministerul-agriculturii/

DE CE nu se mai cumpără roşiile româneşti? „Te doare inima când vezi cum ne batem joc”
Recent au apărut imagini cu roşiile româneşti autentice, pe care noi le căutăm cu diperare în pieţe, aruncate la gunoi în cantităţi uriaşe. În această situaţie au ajuns agricultorii din sudul ţării care au investit banii lor şi ai statului în producţiile de roşii.
http://www.capital.ro/de-ce-nu-se-mai-cumpara-rosiile-romanesti-cristian-parvan-piaro.html

Fermierii acuza ca sunt nevoiti sa arunce tone de rosii. Ministrul Daea raspunde
Ministrul Agriculturii, Petre Daea afirma ca este pentru prima data cand pietele si supermarketurile din Romania sunt pline de tomate romanesti, insa nu exclude existenta unor nereguli in sistemul de aprovizionare si de comercializare al rosiilor, noteaza Agerpres.
https://www.stiriagricole.ro/fermierii-acuza-ca-sunt-nevoiti-sa-arunce-tone-de-rosii-ministrul-daea-raspunde-52046.html

AGRICULTURA MARE

Anul agricol 2018, un an cu probleme pentru culturile tradiționale
Seceta din ultima perioadă dă peste cap planurile fermierilor. Mai mult decât atât, ultima prognoză realizată de Comisia Europeană indică producţii slabe pentru România la principalele culturi agricole comparativ cu 2017.
https://www.agro-business.ro/anul-agricol-2018-un-an-cu-probleme-pentru-culturile-traditionale/2018/06/22/

Coreea de Sud, a doua tara care a oprit importurile de grau si faina din Canada
Coreea de Sud a devenit a doua tara care a oprit importurile de grau si faina din Canada, dupa descoperirea unor seminte de grau modificate genetic (OMG), a anuntat luni Ministerul sud-coreean al Alimentatiei.
http://www.agrofood.ro/Articol-Coreea-de-Sud%2C-a-doua-tara-care-a-oprit-importurile-de-grau-si-faina-din-Canada-/1911

Un nou soi de grâu creat de cercetătorii SCDA Turda a fost brevetat!
Cercetarea agricolă românească a reuşit să breveteze noi soiuri de specii de plante de cultură.
https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/un-nou-soi-de-grau-creat-de-cercetatorii-scda-turda-a-fost-brevetat

Secerişul – „proba de foc” a lunii lui Cuptor
Seceta şi temperaturile ridicate au grăbit coacerea grânelor.
https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/secerisul-proba-de-foc-a-lunii-lui-cuptor

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară trage un semnal de alarmă: „România exportă grâu și importă făină!”
Potrivit vicepreședintelui Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, unul dintre motivele pentru care România se menține pe deficit în comerțul cu produse agroalimentare (în cazul acesta, exportul de grâu – materie primă și importul de făină și produse procesate) este și acela că țara noastră încă nu are un sistem de burse de cereale.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/piata-agricola/item/3310-autoritatea-pentru-supraveghere-financiara-trage-un-semnal-de-alarma-romania-exporta-grau-si-importa-faina-motivul-romania-nu-are.html

Cum stăm la culesul cerealelor până la acestă oră! Ministrul se destăinuie: „Astăzi se recoltează în țară, în ferestre de timp”
Chiar dacă fermierii români recoltează cu intermitențe orzul, orzoaica de toamnă și de primăvară, rapița și mazărea, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, la prima cultură din listă s-a reușit o proporție la cules de peste 71 de procente.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/piata-agricola/item/3318-cum-stam-la-culesul-cerealelor-pana-la-acesta-ora-ministrul-se-destainuie-astazi-se-recolteaza-in-tara-in-ferestre-de-timp.html

ZOOTEHNIE

Caravana „Alege oaia!” ajunge in Slatina
Evenimentul este organizat de catre Directia pentru Agricultura Judeteana Olt in parteneriat cu Primaria Municipiului Slatina, Consiliul Judetean Olt, Asociatia „Tara Lovistei” si Asociatia Crescatorilor de Animale „Slatioara”.
http://www.agrofood.ro/Articol-Caravana-%E2%80%9EAlege-oaia%21%E2%80%9D-ajunge-in-Slatina/1933

Mures: Primii 20 de purcei din rasa Mangalita au ajuns la fermieri
Primii 20 de purcei din rasa Mangalita, proveniti dintr-o crescatorie din Dumbravioara, au ajuns la doi fermieri din judetul Mures
http://www.agrofood.ro/Articol-Mures%3A-Primii-20-de-purcei-din-rasa-Mangalita-au-ajuns-la-fermieri/1936

EXCLUSIV. Patronatul Pestelui: Productia romaneasca de peste reprezinta 15-20% din consumul national
Mariana Munteanu, presedinte a Patronatului Pestelui din Romania, a vorbit, intr-un interviu acordat AgroFood, despre problemele cu care se confrunta sectorul de acvacultura din tara noastra, printre care se numara atat lipsa subventiilor din partea statului, cat si lipsa investitiilor in modernizarea amenajarilor piscicole.
http://www.agrofood.ro/Articol-EXCLUSIV.-Patronatul-Pestelui%3A-Productia-romaneasca-de-peste-reprezinta-15-20%25-din-consumul-national/1924

Fraude, carne cu potențatori hormonali și pesticidele care ne ucid!
Bruxelles caută un instrument cu care să stopeze fraudele alimentare.
https://www.agroinfo.ro/economic/fraude-carne-cu-potentatori-hormonali-si-pesticidele-care-ne-ucid

Noutate absolută pentru crescătorii de ovine! Testați-vă oile pentru scrapie!
TESTE PENTRU SCRAPIE, BOALA CARE UCIDE OILE! Agenția Națională pentru Zootehnie face teste pentru determinarea scrapiei la ovine!
https://www.agroinfo.ro/economic/noutate-absoluta-pentru-crescatorii-de-ovine-testati-va-oile-pentru-scrapie

Buzaul si-a atestat peste 20 de produse traditionale
Un numar de 21 de produse traditionale realizate in judetul Buzau au fost atestate si inregistrate in Registrul national al produselor traditionale.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Buzaul-si-a-atestat-peste-20-de-produse-traditionale/5238

Apicultori cu diplomă la Vălenii de Munte
Se spune că apicultura este o meserie care vine din pasiune.
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/apicultura/4833-apicultori-cu-diploma-la-valenii-de-munte.html

INSSE: Producția de lapte și lactate la 30 aprilie 2018 (Raport extins)
În luna aprilie 2018, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 5,5% faţă de luna martie 2018 și cu 10,7% faţă de luna aprilie 2017.
http://www.meat-milk.ro/insse-productia-de-lapte-si-lactate-la-30-aprilie-2018-raport-extins/

ANSVSA: Pesta Porcină Africană, depistată în gospodării din Tulcea
Virusul pestei porcine africane a fost depistat în probe prelevate de la porci provenind din patru gospodării situate în localitățile Sălceni și Ceatalchioi, din județul  Tulcea.
http://www.meat-milk.ro/ansvsa-pesta-porcina-africana-depistata-in-gospodarii-din-tulcea/

MicroCheese și ScreenCheese, platforme pentru eficientizarea producției de brânzeturi
Cheia acceptabilității brânzeturilor de către consumatori o dau calitatea aromei și textura.
http://www.meat-milk.ro/microcheese-si-screencheese-platforme-pentru-eficientizarea-productiei-de-branzeturi/

Doripesco, producătorul „Novacului afumat din Țara Bârsei”, urmează să fie listat la bursă
În iazurile, lacurile și heleșteile din lunca Oltului, Țara Bârsei, zonă cunoscută ca „Delta din Carpați”, Doripesco crește o specie de novac din care obține un produs protejat la nivelul Uniunii Europene.
https://modernbuyer.ro/doripesco-producatorul-novacului-afumat-din-tara-barsei-urmeaza-sa-fie-listat-la-bursa/

Colorant pe bază de cătină şi sânge de porc, inventat de profesori din Galaţi; produsul poate fi folosit pentru reducerea nitritului rezidual în industria cărnii
Colorantul, pe bază de cătină şi sânge de porc, a fost realizat de profesorii Maricica Stoica, Petru Alexe şi Cristian Dima de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi.
https://www.news.ro/social/colorant-pe-baza-de-catina-si-sange-de-porc-inventat-de-profesori-din-galati-produsul-poate-fi-folosit-pentru-reducerea-nitritului-rezidual-in-industria-carnii-1922403319082018061618177497

EXCLUSIV. Proiect pilot pentru creşterea puilor de carne
Vă prezentăm în acest articol, rezumativ, „Proiectul pilot integrat, micro-fermă silvo-agricolă de creştere a puilor de carne în sistem tradiţional – crescut în aer liber, conform Regulamentului CE nr 543/2008, art. 11, alin (1), lit d.”.
https://www.revista-ferma.ro/articole/zootehnie/exclusiv-proiect-pilot-pentru-cresterea-puilor-de-carne

ATENŢIE, fermieri! Vi se (mai) pregăteşte ceva…
Suntem ţara în care, pentru unii, TOTUL ESTE POSIBIL! Iar când AGRICULTURA le MIROASE RĂU, „băieţii cu nasul sensibil” mai fac o LEGE!
https://www.revista-ferma.ro/articole/zootehnie/atentie-fermieri-vi-se-mai-pregateste-ceva

Tulcea, suine în pericol. Boală depistată și în căpușe!
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea urmărește cu atenție situaţia din cinci localităţi şi dintr-o gospodărie situată la patru kilometri distanţă de municipiul reşedinţă unde evoluează focare de pestă porcină africană (PPA).
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/zootehnie/item/3308-tulcea-suine-in-pericol-boala-depistata-si-in-capuse.html

O parte din producătorii de lapte din România au ce se lăuda
Laptele bio românesc este cel mai scump din Uniunea Europeană (UE)
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/zootehnie/item/3319-o-parte-din-producatorii-de-lapte-din-romania-au-ce-se-lauda-laptele-bio-romanesc-este-cel-mai-scump-din.html

Producatorii de mezeluri se plang ca nu gasesc suficienta carne de porc
Radu Timis, presedintele Cris-Tim a declarat ca procesatorii de carne nu au fost transparenti in privinta procentajului de carne de pe ambalaje si de aceea, compania a decis sa lanseze o campanie de informare a consumatorilor prin publicarea exacta a procentelor, scrie Mediafax.
https://www.stiriagricole.ro/producatorii-de-mezeluri-se-plang-ca-nu-gasesc-suficienta-carne-de-porc-52024.html

Atentie crescatori de albine. Comisia Europeana va acorda un sprijin pentru dezvoltarea apiculturii
Conform europarlamentarului roman, Daniel Buda, crescatorii de albine vor fi sustinuti de Comisia Europeana iar in noua Politica Agricola Comuna acest sector va beneficia de fonduri suplimentare.
https://www.stiriagricole.ro/atentie-crescatori-de-albine-comisia-europeana-va-acorda-un-sprijin-pentru-dezvoltarea-apiculturii-51986.html

Uniunea Crescătorilor de Păsări: România, ultima în clasamentul producţiei de carne pe cap de locuitor
România produce 60 de kilograme de carne/cap de locuitor, fiind ultima din primele şapte cele mai mari state ale Uniunii Europene ca suprafaţă şi număr de locuitori.
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/uniunea-crescatorilor-de-pasari-romania-ultima-in-clasamentul-productiei-de-carne-pe-cap-de-locuitor-17268856

RETAIL

Promovarea produselor românești în marile lanțuri de retail – misiune aproape imposibilă…
Au trecut deja ani de când se tot vorbește de promovarea produselor românești în magazinele autohtone, dar și peste granițele țării.
https://www.agro-business.ro/promovarea-produselor-romanesti-in-marile-lanturi-de-retail-misiune-aproape-imposibila/2018/06/23/

Adio produse bio dubioase…
Consiliul Uniunii Europene a adoptat recent textul regulamentului care prevede noi norme pentru agricultura ecologică.
https://www.agro-business.ro/adio-produse-bio-dubioase/2018/06/23/

MADR: Producatorii romani trebuie sa aiba un parteneriat pentru a ajunge pe rafturile hipermarketurilor
Retailul modern a luat o amploare foarte mare, ceea ce inseamna ca producatorii din Romania trebuie sa aiba un parteneriat pentru a putea sa-si puna pe rafturile hipermarketurilor produsele pe care le obtin, a declarat, Ionuţ Nica, sef Serviciu Industrie Alimentara in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
http://www.agrofood.ro/Articol-MADR%3A-Producatorii-romani-trebuie-sa-aiba-un-parteneriat-pentru-a-ajunge-pe-rafturile-hipermarketurilor/1916

Franta: Parteneriat Carrefour – Google pentru crearea unei experiente de cumparare noua
De la inceputul lui 2019, consumatorii francezi utilizatori ai serviciilor Google isi vor putea face orice cumparaturi, inclusiv cele alimentare, cu ajutorul smart speakerului Google Home sau a Google Assistant, direct de pe telefonul mobil sau prin internet, de pe site-ul francez Google Shopping.
http://www.agrofood.ro/Articol–Franta%3A-Parteneriat-Carrefour-%E2%80%93-Google-pentru-crearea-unei-experiente-de-cumparare-noua-/1905

Van (UCPR): Fermierii nu s-au ferit niciodata de comertul intracomunitar daca e facut corect
Fermierii din Romania nu s-au ferit niciodata de comertul intracomunitar sau de importul din tari terte daca acest comert este facut corect, adica la preturi competitive si la calitate buna, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), in cadrul Food Intel Forum 2018.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Van-%28UCPR%29%3A-Fermierii-nu-s-au-ferit-niciodata-de-comertul-intracomunitar-daca-e-facut-corect/5228

INSSE: La 30 aprilie, comerțul cu ridicata a scăzut cu 5,9 %
În  luna  aprilie  2018,  cifra  de  afaceri  din  comerţul  cu  ridicata  (cu  excepţia  comerţului  cu  autovehicule  şi  motociclete),  în  termeni  nominali, faţă  de  luna  precedentă , a  scăzut  ca  serie  brută  cu  5,9%  şi a crescut  ca  serie  ajustată  în  funcţie  de  numărul  de  zile  lucrătoare  şi  de  sezonalitate   cu 4,1%.
http://www.meat-milk.ro/insse-la-30-aprilie-comertul-cu-ridicata-a-scazut-cu-59/

Daea: „În data de 12 iunie 2018, în magazin, la Kaufland, nu era niciun produs românesc, cu o singură excepție – vinete”
În contextul celor mai recente discuții privind supraproducția de tomate din acest an Petre Daea a declarat joi, 21 iunie 2018, că în urma vizitei efectuate de domnia sa într-un magazin Kaufland, în ziua de 12 iunie 2018, acesta nu a găsit la raft niciun produs legumicol românesc în afara vinetelor.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/horticultura/item/3317-daea-in-data-de-12-iunie-2018-in-magazin-la-kaufland-nu-era-niciun-produs-romanesc-cu-o-singura-exceptie-vinete.html

FAO: au crescut preturile la produsele lactate si la cereale
Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut in luna mai, inregistrandu-se o crestere semnificativa a preturilor la produsele lactate. Indicele FAO pentru preturile alimentelor a inregistrat in medie 176,2 puncte in cursul lunii mai, in crestere cu 1,2% fata de luna aprilie.
https://www.stiriagricole.ro/fao-au-crescut-preturile-la-produsele-lactate-si-la-cereale-51858.html

ZF Cei mai mari jucători din economie. Cum arăta retailul în 2006 şi cum arată în 2018: de la Metro şi Selgros la Kaufland şi Lidl. Carrefour rezistă
Comerţul modern numără astăzi zece jucători, toţi internaţionali, care au în total peste 2.200 de super­marketuri, hipermarketuri, magazine de proximitate, discount şi cash & carry.
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/zf-cei-mai-mari-jucatori-din-economie-cum-arata-retailul-in-2006-si-cum-arata-in-2018-de-la-metro-si-selgros-la-kaufland-si-lidl-carrefour-rezista-17282569

Croaţia va exporta produse lactate, ton şi carne de pasăre către China
Companiile de produse lactate din Croaţia s-au arătat interesate să-şi exporte produsele pe piaţa chineză, iar din acest motiv inspectori chinezi ar urma să sosească în Croaţia până la sfârşitul acestui an pentru a analiza procesul de producţie din acest sector, scrie Total Croatia News.
http://www.zf.ro/business-international/croatia-va-exporta-produse-lactate-ton-si-carne-de-pasare-catre-china-17264407

EVENIMENTE

Concursul Europel a adus României şase premii
Cea mai mare competiţie de degustare a laptelui şi produselor lactate din Europa dedicată elevilor şi studenţilor s-a desfăşurat în a doua parte a lunii mai în Olanda.
https://www.agro-business.ro/concursul-europel-a-adus-romaniei-sase-premii/2018/06/22/

Ziua gastronomiei durabile
În 2016, prin Rezoluţia 71/246 adoptată la 21 decembrie, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat 18 iunie drept Ziua gastronomiei durabile, conform www.un.org, site-ul oficial al ONU.
https://agroteca.ro/ziua-gastronomiei-durabile/

Arta culinara si muzica, in premiera in Baia Mare, la street food festival
În perioada 21 – 24 iunie Piața Libertății va deveni gazda celor peste 35 de vendori pregătiți să testeze simțurile gurmanzilor cu preparate din întreaga lume. Evenimentul de la Baia Mare face parte din turneul culinar ce ajunge în acest an în 11 orașe din România.
https://agro-tv.ro/arta-culinara-si-muzica-in-premiera-in-baia-mare-la-street-food-festival/

Sarbatoarea Soarelui in Bihor. Sanzienele se vor plimba pe strada
Evenimentul “Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui şi lunii” va avea loc vineri și este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
https://agro-tv.ro/sarbatoarea-soarelui-in-bihor-sanzienele-se-vor-plimba-pe-strada/

Noaptea de Sanziene la aniversarea editiei a X-a
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii.
https://www.gazetadeagricultura.info/dezvoltare-rurala/obiceiuri-si-traditii/21031-noaptea-de-sanziene-la-aniversarea-editiei-a-x-a.html

Festivalul Caprei are loc in judetul Sibiu
Comuna Tarnava, din judetul Sibiu, gazduieste weekendul acesta o noua editie a Festivalului Caprei. Sunt promovate produsele traditionale si sunt sustinute fermele din regiune. Micii fermieri isi pot promova aici fermele si produsele.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-Festivalul-Caprei-are-loc-in-judetul-Sibiu/5247

Şcoala de Soiuri: Profesioniştii din lanul de cereale
Vizita la Şcoala de Soiuri a fost şi anul acesta o prioritate pe agenda de lucru a fermierilor din vestul ţării, care au venit în număr mare să vadă câmpul de experienţe organizat de către Octavian şi Mirela Guler, sub forma unui program privat de cercetare, concept unic în România.
https://www.revista-ferma.ro/articole/tehnologii-agricole/scoala-de-soiuri-profesionistii-din-lanul-de-cereale

Dezbatere: “Ne fuge pământul de sub picioare!”
La cea de-a XII-a ediţie a Târgului de Miei, Pielicele, Plante Tehnice şi Produse Tradiţionale (12-13 mai a.c.), organizat de SCDCOC Popăuţi – Botoşani, a participat şi ministrul Agriculturii, Petre Daea. Cel mai abordat subiect a fost vânzarea terenurilor către străini.
https://www.revista-ferma.ro/articole/managementul-fermei/dezbatere-ne-fuge-pamantul-de-sub-picioare

Summitul Mediafax „Fermierii României“ 2018. Previziuni pentru anul agricol 2018
Recoltarea a debutat într-un timp record, producţia va fi net superioară celei de anul trecut, dar preţurile la cereale vor creşte după recoltare
În ciuda faptului că, din cauza vremii capricioase, producţia agricolă a debutat cu o sincopă, recoltarea a început anul acesta mai devreme ca niciodată.
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/summitul-mediafax-fermierii-romaniei-2018-previziuni-anul-agricol-2018-recoltarea-debutat-intr-timp-record-productia-net-superioara-celei-anul-trecut-preturile-cereale-vor-creste-dupa-recoltare-17282319

ȘTIRI EXTERNE

Copa și Cogeca salută sprijinul acordat de către Parlamentul European fermierilor crescători de oi și capre
Copa și Cogeca au salutat astăzi votul Parlamentului European privind un raport care evidențiază beneficiile multiple oferite de sprijinul acordat fermierilor din UE pentru ovine și caprine prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC).
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Copa și Cogeca avertizează cu privire la piața dificilă de ovine din UE și solicită revitalizarea sectorului. #Livestockcounts
Copa și Cogeca au atras atenția asupra situației fragile de pe piața ovinelor din UE din această săptămână, afectată de consumul și prețurile scăzute, și a subliniat necesitatea unor măsuri de inovare și promovare pentru creșterea consumului, în special în rândul tinerilor.
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Noul Atlas de Deșertificare a Lumii prezintă o presiune fără precedent asupra resurselor naturale ale planete
Astăzi, Centrul Comun de Cercetare, serviciul de știință și cunoștințe al Comisiei Europene, publică o nouă ediție a Atlasului Mondial de Deșertificare, oferind un instrument pentru factorii de decizie pentru a îmbunătăți răspunsurile locale la pierderea solului și degradarea terenurilor.
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4202_en.htm

Comisia aruncă mingea în capitalele UE cu privire la viitorul lanțurilor alimentare scurte
Dezvoltarea unor lanțuri scurte de aprovizionare cu alimente (SFSC) continuă să câștige teren în UE. Producerea și consumarea pe plan local este considerată o modalitate de a obține remunerații mai echitabile pentru agricultori și produse alimentare locale de calitate superioară.
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/commission-throws-the-ball-to-eu-member-states-on-future-of-short-food-chains/

Agricultura ecologică: sudul Europei produce, nord consumă
Agricultura ecologică reprezintă încă 6,7% din suprafața agricolă utilizată în UE.
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/infographic/organic-farming-europes-south-produces-north-consumes/


Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

2018-06-27T07:14:27+00:00