REVISTA PRESEI 16 – 22 APRILIE

 

FERMIERII ROMÂNI NU ȘTIU ÎNCĂ CE VA ADUCE NOUA PAC – Noua Politică Agricolă Comună (PAC), ce va intra în vigoare din anul 2020, va aduce schimbări însemnate în viața fermierilor din Uniunea Europeană, implicit a celor români.

Mai multe pe: https://www.agro-business.ro/fermierii-romani-nu-stiu-inca-ce-va-aduce-noua-pac/2018/04/19/

 

PESTE 6 MILIOANE DE RASADURI DIN SOIURI ROMANESTI CERTIFICATE, PRODUSE DE STATIUNEA DE CERCETARI LEGUMICOLE DIN BUZAU – „Este un record absolut, nu cred ca vom reusi sa facem fata cererii, caci majoritatea cultivatorilor din tara noastra se indreapta tot mai mult spre soiurile de legume autentic romanesti destinate spatiilor protejate”, a declarat cercetatorul Costel Vanatoru, membru al Academiei de stiinte agricole si silvice.

Mai multe pe: http://www.agrofood.ro/Articol-Peste-6-milioane-de-rasaduri-din-soiuri-romanesti-certificate%2C-produse-de-Statiunea-de-cercetari-legumicole-din-Buzau/1579

 

EXCLUSIV! DEZVĂLUIRI ALARMANTE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN despre TRATAMENTUL CU ANTIBIOTICE LA OAMENI ȘI ANIMALE! – ÎN PERICOL! Există riscul să ne întoarcem la o epocă „pre-antibiotice/penicilină”, iar o simplă infecție pulmonară să se soldeze tot mai frecvent cu deces.

Mai multe pe: https://www.agroinfo.ro/economic/exclusiv-dezvaluiri-alarmante-in-parlamentul-european-despre-tratamentul-cu-antibiotice-la-oameni-si-animale

 

ROMANII SE INDOAPA CU LEGUME SI CARTOFI DE LA POLONEZI – Importurile de legume si cartofi sunt tot mai mari de la an la an, in ciuda programului de sustinere a tomatelor in spatii protejate, iar o mare parte provin de la statele din jur.

Mai multe pe: http://www.agrostandard.ro/romanii-se-indoapa-cu-legume-si-cartofi-de-la-polonezi/

 

MĂSURA ÎMPOTRIVA PRACTICILOR NELOIALE VA FI ADOPTATĂ CU ROMÂNIA LA ŞEFIA UE – Directivă care interzice practici comerciale neloiale precum plăţile întârziate pentru produsele alimentare perisabile, anulări ale comenzilor în ultimul moment, modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor şi obligarea furnizorului să plătească pentru produsele pierdute sau nevândute ar putea fi aprobată în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE (începând cu 1 ianuarie 2019 – 1 iulie 2019).

Mai multe pe: https://agroteca.ro/masura-impotriva-practicilor-neloiale-va-fi-adoptata-cu-romania-la-sefia-ue/

 

NU E NORMAL DAR E COMERCIAL – CUMPARAM ROSII FARA GUST, COLORATE IN 24 DE ORE – Din verzi se fac rosii peste noapte! Rosiile de import ajunse in rafturile supermarketurilor din Timisoara sunt vopsite cu o super tehnologie, a explicat Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Regele Mihai I al Romaniei.

Mai multe pe: http://agro-tv.ro/nu-e-normal-dar-e-comercial-cumparam-rosii-fara-gust-colorate-in-24-de-ore/

 

FERMIERII ROMÂNI SE ÎNGHESUIE LA PORCI GRATIS: MINISTERUL AGRICULTURII NU FACE FAŢĂ CERERII – Perioada de înscriere în programul de sprijin pentru rasele Bazna-Mangaliţa s-a finalizat, iar la nivelul ţării s-au înscris 304 furnizori, 30 de procesatori şi 6.186 de crescători de porci, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Mai multe pe: http://www.capital.ro/fermierii-romani-se-inghesuie-la-porci-gratis-ministerul-agricul.html

 

VIITORUL AJUTOARELOR DE MINIMIS − VIZIUNEA COMISIEI EUROPENE – Schema de minimis, cunoscută şi ca ajutor compensatoriu, se acordă de autorităţile naţionale în baza Regulamentului de Minimis şi reprezintă o formă de sprijinire a fermierilor pentru depăşirea unor situaţii dificile sau stimularea unor direcţii de dezvoltare.

Mai multe pe: http://www.finantariagricole.ro/stire/viitorul-ajutoarelor-de-minimis-%E2%88%92-viziunea-comisiei-europene/#scrollToContent

 

HOGAN: PROTEJAREA MICILOR FERMIERI ESTE PRIORITATEA MEA PRINCIPALA IN NEGOCIERILE BUGETULUI UE – Phil Hogan, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat saptamana aceasta ca prioritatea sa principala in negocierile bugetare ale UE este protejarea fermierilor mici si mijlocii care sunt coloana vertebrala a productiei alimentare si a comunitatilor rurale din Europa.

Mai multe pe: https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/538-comisia-europeana/20848-hogan-protejarea-micilor-fermieri-este-prioritatea-mea-principala-in-negocierile-bugetului-ue.html

 

IMPORTURILE DE OUA FAC CONCURENTA NELOIALA FERMIERILOR ROMANI – Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) solicita sprijinul autoritatilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sectorul avicol si fermierii care produc oua destinate consumului uman, in special a celor legate de practicile comerciale neloiale ale retelei comerciale din Romania si de importurile de oua la preturi de dumping.

Mai multe pe: http://www.industriacarnii.ro/Articol-Importurile-de-oua-fac-concurenta-neloiala-fermierilor-romani/4981

 

COMPLETĂRI ÎN LEGISLAȚIA PRIVIND GESTIONAREA FONDURILOR EUROPENE – In ședința de Guvern din data de 18.04.2018 s-a aprobat o Ordonanță ce completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune, Politicii Comune de Pescuit şi Politicii Maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării.

Mai multe pe: https://www.lumeasatului.ro/stiri-agricultura/fonduri-europene/4668-completari-in-legislatia-privind-gestionarea-fondurilor-europene.html

 

PROPUNERILE ROMALIMENTA DE MODIFICARE A LEGII 217 PRIVIND RISIPA DE ALIMENTE – Risipa de alimente este din nou repusă în discuțiile dintre oficialii MADR și asociațiile profesionale din domeniu. Referitor la modificările legii 217/2016, federația Romalimenta a remis Direcţiei Generale de Politici  pentru Industria Alimentară şi Comerţ mai multe propuneri.

Mai multe pe: http://www.meat-milk.ro/propunerile-romalimenta-de-modificare-a-legii-217-privind-risipa-de-alimente/

 

APROAPE 20 DE TONE DE DOVLECEI CONTAMINAȚI AU FOST DISTRUSE PRIN INCINERARE – Inspectorii sanitari-veterinari au confiscat aproape 20 de tone de dovlecei proveniţi din Turcia contaminaţi cu reziduuri de pesticide, iar întregul lot a fost distrus prin incinerare, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum.

Mai multe pe: https://modernbuyer.ro/aproape-20-de-tone-de-dovlecei-contaminati-au-fost-distruse-prin-incinerare/

 

INVESTITORII ÎN DELTA DUNĂRII VOR PUTEA CONSTRUI PENSIUNI CU UN TEREN DE DOAR 200 METRI PĂTRAŢI, LIMITA FIIND REDUSĂ DE LA 1.000 MP – Investitorii turistici vor putea construi pensiuni agroturistice în Delta Dunării cu un teren aferent de cel puţin 200 de metri pătraţi, limita fiind redusă de la minimum 1.000 de metri pătraţi, prin ordinul ministrului Turismului, Bogdan Trif, în condiţiile în care suprafaţa de uscat în această zonă este redusă şi există potenţial de dezvoltare.

Mai multe pe: https://www.news.ro/economic/investitorii-in-delta-dunarii-vor-putea-construi-pensiuni-cu-un-teren-de-doar-200-metri-patrati-limita-fiind-redusa-de-la-1-000-mp-1922400522002018041818077484

 

TRANSPORTATORII DE LEGUME, FĂRĂ ACTE ÎN REGULĂ, SCAPĂ DE CONFISCAREA MĂRFII ȘI DE SUSPENDAREA ACTIVITĂȚII. AMENZILE SUNT ȘI ELE REDUSE, DE LA 50.000 LEI LA CEL MULT 2.000 LEI – Transportul de legume, fără documete prevăzute de lege, nu va mai fi sancționat cu suspendarea activității, pe o perioadă de o lună la 6 luni, în cazul persoanelor juridice, și confiscarea produselor agricole vegetale supuse contravenției.

Mai multe pe: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/transportatorii-de-legume-fara-acte-in-regula-scapa-de-confiscarea-marfii-si-de-suspendarea-activitatii-amenzile-sunt-si-ele-reduse-de-la-50-000-lei-la-cel-mult-2-000-lei-18072135

 

VOLATILITATEA PIEȚEI ÎȘI SPUNE CUVÂNTUL. PREȚURILE GRÂULUI RUSESC PENTRU EXPORT SE MAJOREAZĂ – Ca urmare a faptului că fermierii ruși s-au retras din anumite tranzacții, chiar dacă au avut contracte semnate, ca urmare a faptului că rubla s-a depreciat puternic sau pur și simplu că nu au mai vrut să vândă, prețurile grâului pentru export s-au majorată săptămâna trecută.

Mai multe pe: https://www.revistafermierului.ro/international/item/3176-volatilitatea-pietei-isi-spune-cuvantul-preturile-graului-rusesc-pentru-export-se-majoreaza.html

 

IMPORTAM JUMATATE DIN CARNEA DE PORC PE CARE O CONSUMAM – Romania importa jumatate (45-50%) din carnea de porc pentru consum, iar autoritatile spera ca in circa 8 ani sa mai reduca din acest procent, a anuntat recent ministrul Agriculturii Petre Daea, potrivit Agerpres.

Mai multe pe: https://www.stiriagricole.ro/importam-jumatate-din-carnea-de-porc-pe-care-o-consumam-51133.html

 

MINISTRUL AGRICULTURII, PETRE DAEA: „SUB NICIO FORMĂ NU VOM ABANDONA ACEST PROCENT DE 51% PRODUSE ROMÂNEŞTI ÎN SUPERMARKETURI” – Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că nu va renunţa la legea „51% produse agroalimentare româneşti în supermarketuri”, având în vedere că în piaţă sunt deja retaileri care ating acest procent pe anumite categorii de produse.

Mai multe pe: http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/ministrul-agriculturii-petre-daea-sub-nicio-forma-nu-vom-abandona-acest-procent-de-51-produse-romanesti-in-supermarketuri-17134903

Daca doriti sa primiti regulat informari de la noi, va invitam sa va abonati la newsletter. Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

 

2018-04-23T07:13:36+00:00