REVISTA PRESEI 11 – 17 IUNIE

POLITICI AGRICOLE

Contractele de achiziții private pentru utilajele și echipamentele finanțate prin PNDR trebuie să aibă termene clare de livrare către beneficiari
Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) recomandă beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) o atenţie sporită la încheierea şi semnarea contractelor cu furnizorii de echipamente, utilaje și maşini agricole specializate.
www.afir.info

UNCSV creste eficientizarea cooperativelor romanesti
Vineri, 08.06.2018 a avut loc ședința Adunării Generale a Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., unde au fost primite 5 noi cooperative agricole în echipă. 
 https://agro-tv.ro/uncsv-creste-eficientizarea-cooperativelor-romanesti/

Adevărul despre banii europeni! unde ajung milioanele de euro pierdute de România! 
Birocrația în România este atât de mare încât risipim tone de hârtie când vine vorba despre accesarea banilor europeni.
https://www.agroinfo.ro/vegetal/adevarul-despre-banii-europeni-unde-ajung-milioanele-de-euro-pierdute-de-romania

Oficial! 100.000 de euro pentru fiecare tânăr fermier! 
Tinerii fermieri vor primi un sprijin financiar dublu, 100.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație agricolă.
https://www.agroinfo.ro/vegetal/oficial-100-000-de-euro-pentru-fiecare-tanar-fermier

Sprijin financiar pentru producătorii de fructe 
Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se stabilește valoarea maximă a sprijinului financiar excepțional cu caracter temporar care se acordă producătorilor agricoli din sectorul fructe.
https://agroteca.ro/sprijin-financiar-pentru-producatorii-de-fructe/

Acord pentru inovaţie şi cercetare în agricultură
Zece state din Europa Centrală şi de Est (ECE), printre care şi Romania, au semnat la Babolna, nord-vestul Ungariei, un acord pentru creşterea ponderii ocupate de regiunea CEE în finanţarea europeană pentru inovaţie şi cercetare în agricultură.
https://agroteca.ro/acord-pentru-inovatie-si-cercetare-in-agricultura/

Daciana Sarbu, desemnata raportor la Parlamentul European in domeniile agricultura si politica de coeziune
Politica de coeziune si agricultura sunt doua domenii de maxim interes pentru Romania in plan european, prioritati absolute pentru dezvoltarea tarii in anii care vin.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/21017-daciana-sarbu-desemnata-raportor-la-parlamentul-european-in-domeniile-agricultura-si-politica-de-coeziune.html

Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR) a lansat proiectul #merglapiata
#Merglapiata este un hashtag prin care oricine are un cont de Facebook sau de Instagram poate promova o piata, o hala de carne, de branzeturi, lactate si peste, un magazin de preparate din carne, o taraba, oamenii de la care cumpara, fructe si legume de sezon in randul prietenilor sai virtual
http://www.industriacarnii.ro/Articol-A-fost-lansat-proiectul-%23merglapiata/5183

Specialiştii recomandă fermierilor să-şi asigure culturile
Din totalul de 180.432 hectare teren arabil din judeţul Suceava, în toamna anului 2017 s-au însămânţat 31.806 ha cu grâu, secară, orz, orzoaică, triticale, rapiţă, legume şi 41.781 ha plante furajere perene, iar în primăvară s-au însămânţat 106.147 hectare.
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/agrotehnica/4821-specialistii-recomanda-fermierilor-sa-si-asigure-culturile.html

Arad: Salariile lucrătorilor din agricultură s-au dublat în ultimii cinci ani, pentru a putea fi păstraţi angajaţii, pe fondul crizei forţei de muncă
Salariile angajaţilor fermelor din vestul ţării s-au dublat în ultimii cinci ani, fiind de aproximativ 3.000 de lei pe lună, în condiţiile în care forţa de muncă este foarte greu de găsit, iar patronii încearcă să-şi păstreze oamenii.
 https://www.news.ro/economic/arad-salariile-lucratorilor-din-agricultura-s-au-dublat-in-ultimii-cinci-ani-pentru-a-putea-fi-pastrati-angajatii-pe-fondul-crizei-fortei-de-munca-1922404913002018061018165050

Ministerul Agriculturii vrea să reorganizeze 13 institute și stațiuni de cercetare-dezvoltare agricolă
Ministerul Agriculturii vrea să reorganizeze 13 institute și stațiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, instituții aflate în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu – Șișești”, unele din acestea urmând a fi desființate, arată un proiect de Hotărâre privind reorganizarea unor unități de cercetare-dezvoltare agricolă pus în dezbatere de minister.
https://www.profit.ro/stiri/politic/ministerul-agriculturii-vrea-sa-reorganizeze-13-institute-si-statiuni-de-cercetare-dezvoltare-agricola-18172865

Ministerul Agriculturii anunță că produsul Telemea de Sibiu este protejat național 
Produsul ”Telemea de Sibiu” a primit începând cu data de 7 iunie protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale, a anunțat luni Ministerul Agriculturii.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/ministerul-agriculturii-anunta-ca-produsul-telemea-de-sibiu-este-protejat-national-18160524

LEGUME – FRUCTE

Legumele vor deveni tot mai rare din cauza schimbarilor climatice
Legumele ar putea sa devina tot mai rare in intreaga lume din cauza modificarilor climatice, daca noi forme de culturi agricole nu vor fi implementate si daca agricultorii nu vor alege sa cultive varietati de plante mai rezistente, au avertizat oamenii de stiinta.
http://www.agrofood.ro/Articol-Legumele-vor-deveni-tot-mai-rare-din-cauza-schimbarilor-climatice/1878

Rosii de Buzau pe repede inainte
A fost nevoie doar de un mic ajutor pentru ca sute de legumicultori să umple piețele de roșii românești.
https://agro-tv.ro/rosii-de-buzau-pe-repede-inainte/

Producatorii vand ciresele cu 2 lei/kg. In pietele din Bucuresti, pretul ajunge si la 15 lei/kg
Producatorii de cirese sa plang ca au ajuns in pragul falimentului, din cauza ofertei mari din piata cauzate de importurile din Bulgaria si Grecia aduse la preturi foarte mici.
http://www.agrostandard.ro/producatorii-vand-ciresele-cu-2-leikg-in-pietele-din-bucuresti-pretul-ajunge-si-la-15-leikg/#more-12544

Doar 24 de organizatii de producatori in sectorul legume-fructe
Asocierea legumicultorilor romani in cooperative, grupuri de producatori, organizatii de producatori este o problema pe care o stie toata lumea.
http://www.agrostandard.ro/doar-24-de-organizatii-de-producatori-in-sectorul-legume-fructe/#more-12520

Au inceput platile catre beneficiarii programului de sprijin pentru tomate
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca pana la data de 8 iunie 2018, un numar de 3.353 beneficiari ai programului de tomate cultivate in spatii protejate din ciclul I au fost platiti cu suma de 46.264.358,70 lei.
https://www.gazetadeagricultura.info/afaceri-agricole/subventii-agricultura/21022-au-inceput-platile-catre-beneficiarii-programului-de-sprijin-pentru-tomate.html

GAL-urile si Cooperativa cireselor 
Reticenta fermierilor romani de a se asocia ii pune intr-o pozitie de inferioritate fata de comercianti si importatori. In alte state, agricultorii au inteles ca in unire le sta puterea si reusesc, impreuna, nu doar sa-si vanda cu profit marfa, dar si sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru agricultura.
https://www.stiriagricole.ro/gal-urile-si-cooperativa-cireselor-36523.html

Productia ecologica de caise si nuci, stimulata cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura
Printr-un proiect finantat din fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, un pomicultor a reusit sa isi dezvolte productia ecologica de caise si nuci.
https://www.stiriagricole.ro/productia-ecologica-de-caise-si-nuci-stimulata-cu-fonduri-europene-nerambursabile-pentru-agricultura-36515.html

AGRICULTURA MARE

Franta se asteapta in acest an la o recolta abundenta de grau 
InVivo, cea mai mare cooperativa agricola din Franta, estimeaza ca tara va produce o cantitate de 37-38 milioane de tone de grau in acest an. Daca va ajunge la 38 milioane de tone ar fi cea de-a treia mare recolta de grau inregistrata de Franta dupa anul 1993.
http://www.agrofood.ro/Articol-Franta-se-asteapta-in-acest-an-la-o-recolta-abundenta-de-grau/1886

Fermierul Emil Dumitru și-a făcut sistem de irigații. Singur, cu o investiție bine chibzuită! 
Fermierul Emil Dumitru și-a făcut propriul sistem de irigații. Măsurând singur și cumpărând direct materialele de care a avut nevoie, președintele Federației Naționale PRO AGRO a reușit, cu investiție minimă, să facă un pas uriaș pentru ferma sa de familie din Chiselet, județul Călărași.
http://agrointel.ro/99155/fermierul-emil-dumitru-si-a-facut-sistem-de-irigatii-singur-cu-o-investitie-bine-chibzuita/

Europenii, ingrijorati cu privire la productia de rapita din acest an. In Romania, recolta va fi mai mica si cu pana la 50% in unele zone
2018 se dovedeste un an dificil pentru agricultorii care au cultivat rapita si care din cauza capriciilor vremii se asteapta acum la productii cu mult mai mici fata de cele de anul trecut.
http://www.agrostandard.ro/europenii-ingrijorati-cu-privire-la-productia-de-rapita-din-acest-an-in-romania-recolta-va-fi-mai-mica-si-cu-pana-la-50-in-unele-zone/

A început campania de recoltat la orz și orzoaică 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că a început campania de recoltat la orz și orzoaică.
https://agroteca.ro/a-inceput-campania-de-recoltat-la-orz-si-orzoaica/

Creste interesul pentru culturile proteice
In data de 11 iunie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a avut loc deschiderea atelierului de lucru cu expertii statelor membre privind ”Proteinele vegetale – practici agronomice si beneficii ecologice”, organizat la propunerea reprezentantilor Directiei Generale Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene.
https://www.gazetadeagricultura.info/plante/plante-tehnice/21021-creste-interesul-pentru-culturile-proteice.html

Previziuni nu tocmai pozitive cu privire la recolta de grâu a blocului comunitar. Coceral: „Motivul este… ”
Pentru acest an agricol, asociația comercianților de cereale – Coceral – și-a revizuit în scădere estimările cu privire la recolta de grâu moale a Uniunii Europene (UE), alăturându-se astfel altor entități agribusiness care au previzionat și ele un stres sporit generat de vremea uscată asupra dezvoltării corespunzătoare a culturilor agricole în partea de nord a blocului comunitar UE28.
https://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/piata-agricola/item/3303-previziuni-nu-tocmai-pozitive-cu-privire-la-recolta-de-grau-a-blocului-comunitar-coceral-motivul-este.html

România, cel mai mare exportator de cereale din UE, mănâncă din import. Ionco Zifceak: „Noi exportăm grâu şi aducem făină” România, cel mai mare exportator de cereale din UE, a reuşit să exporte mai multe produse agroalimentare decât importă doar de două ori în ultimii 28 de ani, respectiv în 2013 şi 2014, potrivit datelor transmise de Academia de Ştiinţe Economice şi de Ministerul Agriculturii.
http://www.zf.ro/eveniment/romania-cel-mai-mare-exportator-de-cereale-din-ue-mananca-din-import-ionco-zifceak-noi-exportam-grau-si-aducem-faina-17253734

De ce bate pasul pe loc agricultura României? Tudorel Andrei, preşedintele INS: „În România numai 1,3% din suprafaţă arabilă este irigată”
România irigă de două ori mai puţin decât Ungaria, ca pondere a suprafeţelor arabile irgate, potrivit lui Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care agricultura României înregistrează un nivel scăzut de dezvoltare, alături de fărmiţarea excesivă a terenurilor şi a consumul redus de produse agro-chimice la hectar.
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/de-ce-bate-pasul-pe-loc-agricultura-romaniei-tudorel-andrei-presedintele-ins-in-romania-numai-1-3-din-suprafata-arabila-este-irigata-17249848

ZOOTEHNIE

Procesarea laptelui la standarde europene în județul Ialomița
Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, domnul Adrian CHESNOIU a participat marți, 12 iunie 2018, alături de domnul Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la inaugurarea proiectului „Înfiinţarea unei capacități de colectare şi procesare a laptelui pentru Agroserv Măriuţa SRL, comuna Dragoeşti, judeţul Ialomiţa”.
www.afir.info

Șeful ANZ: Reușită unică în zootehnia din România!
ESTE O PREMIERĂ ABSOLUTĂ!  S-a întâmplat săptămâna trecută la Târgu Mureș și este o reușită unică în România!
https://www.agroinfo.ro/economic/seful-anz-reusita-unica-in-zootehnia-din-romania

Intervenție de urgență ANSVSA! Exportul de animale, în pericol! 
ALERTĂ! Virusul pestei porcine africane a fost depistat în probe prelevate de la porci provenind din patru gospodării situate în localitățile Sălceni și Ceatalchioi, din județul  Tulcea.
https://www.agroinfo.ro/economic/interventie-de-urgenta-ansvsa-exportul-de-animale-in-pericol

Solutiile SMART, calea spre agricultura de precizie in fermele zootehnice
Tendinta internationala de orientare spre agricultura de precizie, in care stii exact cand trebuie sa intervii, unde, si cu ce cantitate de resurse, a impus patrunderea din ce in ce mai puternica a tehnologiei in Agribusiness.
https://www.gazetadeagricultura.info/animale/610-zootehnie/21010-solutiile-smart-calea-spre-agricultura-de-precizie-in-fermele-zootehnice.html

Asociația Crescătorilor de Vaci „Balțată Românească” tip Simmental (ACVBR tip Simm) a primit Certificatul de recunoaștere internațională pentru registrul genealogic
Asociația Crescătorilor de Vaci „Balțată Românească” tip Simmental (ACVBR tip Simm) a primit Certificatul de recunoaștere internațională pentru registrul genealogic, menținut și condus de aceasta (conform documentului atașat). România se aliniază astfel, la nivel mondial, cu statele care dețin registre genealogice pentru rasele din tulpina Simmental și nu numai.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/asociatia-crescatorilor-de-vaci-baltata-romaneasca-tip-simmental-acvbr-tip-simm-a-primit-certificatul-de-recunoastere-internationala-pentru-registrul-genealogic-18163163

RETAIL

Majorarea preturilor la produsele alimentare este sub nivelul din uniunea europeana
Dezvăluire importantă a lui Dragoș Vasile, consilier la Consiliul Concurenței!
https://agro-tv.ro/majorarea-preturilor-la-produsele-alimentare-este-sub-nivelul-din-uniunea-europeana/

Legumele nu ajung la consumatori din cauza problemelor de desfacere
Producătorii autohtoni ar fi putut livra săptămânal, încă din perioada 21 – 27 mai, şase tone de roşii şi 20 de tone de cartofi, însă legumele nu ajung la consumatori din cauza problemelor de desfacere, susţine Uniunea Naţională a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată.
https://agroteca.ro/legumele-nu-ajung-la-consumatori-din-cauza-problemelor-de-desfacere/

Cartofii, conservele de legume şi fructele proaspete, în topul scumpirilor în luna mai
Cartofii, fructele proaspete, alte legume şi conservele de legume s-au scumpit cel mai mult din categoria produselor alimentare în luna mai, comparativ cu aprilie, dar şi faţă de decembrie 2017, în timp ce scăderi de preţuri s-au consemnat la ouă, citrice şi zahăr.
http://www.capital.ro/cartofii-conservele-de-legume-si-fructele-proaspete-in-topul-sc.html

UE ramane lider in domeniul comertului mondial cu produse agroalimentare 
Comertul UE cu produse agroalimentare in 2017 a fost in valoare de 255 miliarde EUR, confirmand inca o data pozitia sa de lider mondial in domeniul exporturilor si al importurilor de produse agroalimentare. Intreaga productie din sectorul agricol al UE in anul 2017 este estimata la 427 miliarde EUR.
https://www.gazetadeagricultura.info/afaceri-agricole/21023-ue-ramane-lider-in-domeniul-comertului-mondial-cu-produse-agroalimentare.html

Exporturile României au urcat în primele patru luni cu 9,7%, iar importurile au avansat cu 10%. Deficitul comercial a crescut cu 11,3%, la 3,73 miliarde euro
Exporturile de mărfuri româneşti au avansat în primele patru luni cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 22,22 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
https://www.news.ro/economic/exporturile-romaniei-au-urcat-in-primele-patru-luni-cu-9-7-iar-importurile-au-avansat-cu-10-deficitul-comercial-a-crescut-cu-11-3-la-3-73-miliarde-euro-1922404311122018060918160018

EVENIMENTE

Prețul corect al recoltei 2018, o dezbatere-eveniment pentru fermieri! Participă gratuit și spune-ți părerea!
Mediafax și Grupul Agrointeligența organizează cea importantă conferință de agribusiness înainte de începerea campaniei de recoltat, prin care își propune să facă auzită vocea fermierilor români în chestiuni vitale pentru întreaga economie în 2018: cum va fi valorificată recolta agricolă a acestui an și la ce ar trebui să se aștepte agricultorii.
http://agrointel.ro/98947/pretul-corect-al-recoltei-2018-o-dezbatere-eveniment-pentru-fermieri-participa-gratuit-si-spune-ti-parerea/

Centenarul intampinat cu Gusturi Alese la Expo-Conferinta RO.aliment 2018
Producatori, furnizori, specialisti, cadre universitare, reprezentanti ai asociatiilor de profil dar si ai autoritatilor publice (ANSVSA, Comisia de agricultura) si-au dat intalnire pentru a sarbatori PRODUSELE ROMANESTI, TRADITIA si GUSTUL ALES al acestora, in ziua de 7 iunie 2018, la Clubul Diplomatic din Bucuresti la a treia editie a Expo-Conferintei RO.aliment, eveniment asociat, in acest an, comemorarii Centenarului Marii Uniri.
http://www.agrostandard.ro/centenarul-intampinat-cu-gusturi-alese-la-expo-conferinta-ro-aliment-2018/

PAC si masurile guvernamentale, dezbatute cu fermierii la Conferinta PRIA
Cercetarea si masurile inovative sunt doua elemente importante care fac parte din planul de masuri adoptat de Guvern pentru domeniul agriculturii, in conditiile in care fermierii sunt mereu supusi unor provocari diverse, considera reprezentantii ministerului de resort.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-PAC-si-masurile-guvernamentale%2C-dezbatute-cu-fermierii-la-Conferinta-PRIA/5207

SIAL Paris 2018, locul unde este conceputa hrana viitorului
Reprezentantii industriei alimentare din toata lumea se intalnesc la Paris Nord Villepinte, intre 21 si 25 octombrie, pentru a impartasi solutiile de azi si de maine si, astfel, a solutiona impreuna dificultatile sectorului alimentar din ultimii 30 ani.
http://www.industriacarnii.ro/Articol-SIAL-Paris-2018%2C-locul-unde-este-conceputa-hrana-viitorului/5211

Ziua grâului la Diosig-Bihor 
Joi, 7 iunie, a avut loc în comuna Diosig – Bihor, la mai puţin de cinci sute de metri de graniţa cu Ungaria, cea de a XI-a ediție a festivalului agrar, Ziua Grâului.
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/4818-ziua-graului-la-diosig-bihor.html

Prin agricultura ecologică, România poate ocupa un loc mai bun în UE 
Agricultura ecologică a fost tema dezbătută în cadrul celei de-a șasea ediție a Forumului EUROSFAT 2018 – Dezbatere privind Viitorul Europei.
http://www.meat-milk.ro/prin-agricultura-ecologica-romania-poate-ocupa-un-loc-mai-bun-in-ue/

Până în 2020, retailul organizat va reprezenta 36% din comerțul intern al Republicii Moldova
Peste 160 de participanți au fost prezenți la conferința organizată de publicația Modern Buyer, la Chișinău, în luna iunie, cu tema „Diferențiere și inovație în Retail și FMCG”.
https://modernbuyer.ro/pana-in-2020-retailul-organizat-va-reprezenta-36-din-comertul-intern-al-republicii-moldova/

ȘTIRI EXTERNE

Biocombustibili: Copa și Cogeca solicită o politică stabilă pe termen lung a UE în domeniul energiei regenerabile post-2020 
În contextul protestelor fermierilor de la Paris, Copa și Cogeca au organizat astăzi un eveniment de presă îndemnând UE să aibă o politică stabilă pe termen lung în domeniul energiei regenerabile, care să păstreze ponderea biocombustibililor pe bază de cultură la 7% pentru decarbonizarea sectorului transporturilor.
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Agricultorii și cooperativele din UE emit un avertisment puternic asupra comerțului 
Confruntate cu reducerile din viitoarea politică agricolă comună (PAC), incertitudinile privind comerțul și Brexit, fermierii europeni și agro-cooperativele s-au unit astăzi la Bruxelles pentru a îndemna UE să reducă la minimum impactul grav al acestora și să solicite o mai mare coerență între politici.
http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive

Bugetul UE: Comisia propune un nou fond pentru a investi în economia maritimă și pentru a sprijini comunitățile de pescuit Pentru următorul buget pe termen lung al UE 2021-2027, Comisia propune 6,14 miliarde de euro în cadrul unui fond mai simplu și mai flexibil pentru pescuitul european și pentru economia maritimă.
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4104_en.htm

Șeful agricultorilor din UE: DG Agri „nu a fost consultat în mod corespunzător” în discuțiile privind biocarburanții 
Agricultorii din UE sunt „îngrijorați” de faptul că Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) a Comisiei Europene este adesea ignorată atunci când vine vorba de decizii politice care au un impact direct asupra comunității agricole, cum ar fi dezbaterea privind biocarburanții .
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-farmers-boss-dg-agri-not-properly-consulted-in-biofuels-talks/

Daca doriti sa primiti regulat informari de la noi, va invitam sa va abonati la newsletter.
Monitorizarea de presa a saptamanii v-a fost oferita de echipa

2018-06-18T14:35:40+00:00